Kuinka valita hyvä verkkotunnus?

Juuso Kataja

Verkkotunnuksen eli domain nimen valinta voi joskus olla yllättävän haastavaa. Haluttu verkkotunnus voi olla jo varattu tai yrityksen nimi voi olla liian pitkä ja vaikea nettisivujen osoitteeksi.

Keräsimme tähän kirjoitukseen listan asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon verkkotunnusta valittaessa.

Varaa verkkotunnus ajoissa

Hyvä domain on sellainen, jonka saat käyttöösi. Verkkotunnus (engl. domain) kannattaakin varata mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, vaikkei sille juuri sillä hetkellä olisikaan käyttöä. Varaamalla verkkotunnuksen varmistat, ettei kukaan muu ehdi viemään sitä ensin.

Selvitä verkkotunnuksen saatavuus ennen yrityksen perustamista

Jo yrityksen perustamisvaiheessa, osana nimen valintaprosessia, olisi hyvä ottaa verkkotunnus huomioon.

Varmista, että perustettavan yrityksen nimeä vastaava domain nimi on vapaana, ja rekisteröi se itsellesi jo ennen kuin täytät perustamisilmoituksen kaupparekisteriä varten. Tämä helpottaa toimintaa kummasti, kun vaaraa eri yritysten ja nettisivujen sekoittumisesta toisiinsa ei ole.

Verkkotunnus on helppo rekisteröidä alkuun yksityishenkilönä ja siirtää myöhemmin yrityksen nimiin.

Suojaa omaa nimeäsi kantava verkkotunnus

Asiantuntijoita, yksityisyrittäjiä, julkisuuden henkilöitä, eduskuntavaaliehdokkaita ja jopa bloggaajia yhdistää usein sama asia – monet heistä käyttävät omaa nimeään verkkotunnuksena.

Koska samaa etunimi-sukunimi-yhdistelmää kantaa kuitenkin useampi suomalainen, on oman nimen suojaaminen ja verkkotunnuksen rekisteröinti hyvä tehdä heti, kun se on mahdollista. Muussa tapauksessa oman nimen rekisteröinti verkkotunnukseksi voi myöhemmin osoittautua mahdottomaksi.

Varaa oma verkkotunnus nyt
Syötä vähintään kolme merkkiä

Mistä hyvä verkkotunnus muodostuu?

Mistä asioista hyvä verkkotunnus sitten muodostuu? Usein verkkotunnuksen tulee olla selkeä sekä sopia yrityksen toimintaan ja ilmeeseen.

Hyvä domain nimi on helppo muistaa ja kirjoittaa

Verkkotunnuksen kannattaa olla helposti muistettava ja mahdollisimman selkeä, jotta se jää mieleen potentiaaliselle kävijälle. Verkkotunnuksen ei kannata olla liian pitkä, muuten se voi olla vaikea muistaa. Pitkä verkkotunnus voi aiheuttaa myös haasteita, jos sitä halutaan käyttää sähköpostiosoitteen lopussa.

Erityisesti kotimaisessa käytössä verkkotunnuksen kirjoitetun ja lausutun muodon tulisi olla hyvin lähellä toisiaan. Verkkotunnuksen tulisi kuulostaa myös mahdollisimman selkeältä ääneen lausuttuna, sillä silloin verkko-osoite on helppo sanoa esimerkiksi puhelimessa tai radiossa.

Hyvä verkkotunnus erottuu positiivisesti.

Hyvä yrityksen verkkotunnus edistää brändiä

Verkkotunnus on hyvä liittää osaksi yrityksen brändiä eli imagoa ja mainetta. Hyvä yrityksen verkkotunnus voikin vastata esimerkiksi yrityksen nimeä tai se voi tuoda esille tarjottavan palvelun. Markkinoinnin kannalta voi olla järkevää rekisteröidä verkkotunnus myös yksittäisen tuotteen tai tuotesarjan mukaisesti.

Ihmiset muistavat tai kirjoittavat vahingossa väärin monia asioita, eivätkä verkkotunnukset ole mikään poikkeus. Erityisesti päätteet unohtuvat tai sekoittuvat helposti toisiinsa, etenkin Suomessa suositut päätteet .fi ja .com menevät kävijöiltä helposti sekaisin.

Kannattaakin miettiä, olisiko tarpeen suojata oma selusta rekisteröimällä myös muita sellaisia verkkotunnuksia, joihin asiakkaat voivat helposti mennä. Voi olla viisasta rekisteröidä esimerkiksi molemmat .fi- ja .com-päätteillä olevat verkkotunnukset yrityksen käyttöön. Ikävimmässä tapauksessahan kilpailijasi voi varata jonkin näistä läheisistä verkkotunnuksista ja ohjata kävijöitäsi sen kautta omalle sivulleen.

Hyvät verkkotunnukset voivat joskus jopa rajoittaa kilpailijoiden pääsyä markkinoille. Jos toimitaan hyvin kapealla alalla, voidaan tarvittaessa varata kaikki hyvät avainsanoihin liittyvät verkkotunnukset itselle. Tällöin kilpailijoiden mahdollisuudet hyödyntää hakukoneoptimointia verkkotunnusten osalta pienenevät selvästi, joskus jopa ratkaisevasti.

Valitettavasti on myös olemassa tahoja, jotka rekisteröivät tahallaan käytössä olevia verkko-osoitteita muistuttavia verkkotunnuksia itselleen. Näiden valesivustojen avulla mainostetaan usein kyseenalaisia tuotteita ja niitä voidaan käyttää jopa kiristystarkoituksissa alkuperäisen verkkotunnuksen haltijaa vastaan. Tämänkaltaiselta toiminnalta voi usein parhaiten suojautua rekisteröimällä itselleen useampia läheisiä verkkotunnuksia.

Hyvä verkkotunnus auttaa hakukonenäkyvyydessä

Hakukonenäkyvyyden merkitys verkkosivuille on jatkuvasti kasvanut lisääntyneen kilpailun ja sivustojen määrän myötä. Verkkotunnus on yksi helpoimmista tavoista edistää sivuston sijoitusta sen tärkeimmällä hakusanalla Googlen ja muiden hakukoneiden tuloksissa. Kannattaakin aina miettiä myös hakukonenäkyvyyttä verkkotunnuksen rekisteröinnin yhteydessä.

Mikäli haluat löytyä jollain tietyllä hakusanalla erityisen hyvin Googlesta, tulisi tämä sana siis löytyä jo käyttämästäsi verkkotunnuksesta. Hakusanoja saa toki lisättyä myös alasivujen nimiin, jolloin osaavissa käsissä myös yrityksen mukaisesti nimetyillä verkkotunnuksilla voidaan saavuttaa erinomaisia tuloksia. Usein yrityksellä on omaa nimeään kantavien sivujen lisäksi myös muita laskeutumissivustoja, joiden verkkotunnuksena voi toimia jokin kilpailtu hakusana.

Täältä löydät lisää tietoa hakukoneoptimoinnista.

Hyvä verkkotunnus kannattaa varata useammalla erilaisella päätteellä.

Miksi ilmainen domain ei ole hyvä idea?

Pääsääntöisesti domain-rekisteröinti maksaa jonkin verran, vaikka onkin olemassa myös keinoja saada oma domain ilmaiseksi. Ilmaisia domain-päätteitä ovat esimerkiksi:

  • .tk
  • .co.nr
  • .co.cc
  • .biz.ly

Lisäksi jotkin blogi- tai verkkosivualustat saattavat tarjota ilmaisen domainin, jolloin sen muoto on tyypillisesti omaosoite.alustannimi.com. Tällaisia osoitteita tarjoavat esimerkiksi WordPress.com– ja Blogger-palvelut.

Ilmainen domain ei ole yleensä hyvä idea sivustolle, olipa kyseessä sitten yrityksen kotisivut tai verkkokauppa. Ilmaisia verkkotunnuksia käytetään usein huijaussivustoilla, joten samanlaisen päätteen käyttäminen voi helposti antaa huonon ja epäammattimaisen kuvan sivuston kävijöille.

Yleensä tavallisimmat verkkotunnukset eivät ole kuitenkaan kovin kalliita ja esimerkiksi monet webhotellit sisältävät verkkotunnuksen, jolloin siitä ei tarvitse maksaa erikseen. Ilmaisen domainin käyttö ei siis yksinkertaisesti kannata, kun hyvämaineisen päätteen voi saada edullisesti.

.fi vai .com -pääte ja muita vaihtoehtoja

Nykyään verkkotunnuspäätteitä on saatavilla todella monenlaisia ja moniin tarkoituksiin. Nykyään verkkotunnuspäätteitä on saatavilla todella monenlaisia ja moniin tarkoituksiin. Parhaimmassa tapauksessa verkkotunnuksen pääte voi erottaa yrityksen muista ja toimia apuna sähköisen liiketoiminnan markkinoinnissa. Suosittelemme kuitenkin, että rekisteröit myös aina sen perinteisemmän .fi- tai .com-päätteen, sillä moni sivuston kävijä varmasti kirjoittaa ne vanhasta tottumuksesta.

Toisinaan voi kuitenkin olla lähes mahdotonta löytää hyvää domainia fi vai com päätteellä, jolloin katse kannattaa kääntää esimerkiksi näiden vaihtoehtojen suuntaan.

.io domain on erityisesti startup-yritysten suosiossa

.io on virallisesti Brittiläisen Intian valtameren alueen virallinen maatunnus. Useimmiten sitä kuitenkin käytetään aivan muissa yhteyksissä ja se on saanut suosiota erityisesti teknologia-alan startup-yritysten parissa. .io-pääte on yhdistetty myös termistöön input/output, joka selittää sen suurta ja yhä kasvavaa suosiota IT-alan toimijoiden parissa.

.store on verkkokauppiaan verkkotunnuspääte

.store on erityisesti myymälöiden ja verkkokauppojen käyttöön tarkoitettu verkkotunnuspääte. Se sopii hyvin erityisesti kansainvälistä liiketoimintaa tekeville yrityksille ja store sanahan tarkoittaakin osuvasti kauppaa tai myymälää.

Hyvän vaihtoehdon .store-päätteelle tarjoaa myös .shop domain.

.guru on ammattilaisen valinta verkkotunnuspäätteeksi

Monet uudemmat verkkotunnuspäätteet mahdollistavat hauskan brändäyksen sähköiselle liiketoiminnalle. Yksi hyvä esimerkki on .guru domain-pääte, joka leikkisästi viittaa ammattilaisen viisauteen ja valaistuneisuuteen alallaan. Oletko sinä mahdollisesti hevos.guru, pokeri.guru tai jokin muu .guru?

Tai miten olisi vaikkapa omalle blogille sopiva .blog-pääte tai applikaatiolle, kuten pelille tai ohjelmistolle loistava .app-pääte. Kauttamme voit rekisteröidä jo noin 400 erilaista päätettä.

Verkkotunnuksiin liittyy jonkin verran säädöksiä, jotka tulee muistaa.

Käykö mikä tahansa verkkotunnus yritykselle?

Verkkotunnusten eli domainien rekisteröintiin liittyy paljon säädöksiä ja rajoituksia. Usein rekisteröidyt tavaramerkit pätevät eli esimerkiksi kuka tahansa ei voisi rekisteröidä coca-cola-muotoista verkkotunnusta, vaikka sellainen olisikin vapaana. Jos verkkotunnus loukkaa toisen suojaamaa nimeä tai tavaramerkkiä, sen voi menettää.

Toisin kuin yrityksen nimeämisen yhteydessä, rekisteröitäviä verkkotunnuksia ei yleensä suoraan hylätä, vaan niihin saatetaan kohdistaa erilaisia vaatimuksia jälkikäteen oikeudet omaavalta taholta. Verkkotunnuksen lainmukaisuus kannattaakin varmistaa aina ennen rekisteröintiä.

Verkkotunnuksiin liittyy yleensä myös niitä myöntävien tahojen asettamia rajoituksia. Esimerkiksi joitain kansallisia verkkotunnuspäätteitä eivät voi rekisteröidä kuin kyseisessä maassa asuvat yksityishenkilöt tai maahan rekisteröidyt yritykset. Suomalaiselle .fi-domain rekisteröinnille ei ole asetettu rajoituksia liittyen kansallisuuteen, ikään tai asuinpaikkaan.

Verkkotunnuksia koskevat tekniset rajoitukset

Verkkotunnuksessa ei voi esiintyä tyhjiä välimerkkejä. Väliviivat (-) verkkotunnuksen keskellä ovat mahdollisia, mutta verkkotunnus ei voi alkaa eikä päättyä niillä. Jos yrityksen nimi sisältää väliviivan (-), kannattaa silloin rekisteröidä molemmat versiot verkkotunnuksesta, esimerkiksi kukkatori-kouvola.fi ja kukkatorikouvola.fi.

Usein myös suositellaan, että verkkotunnuksessa ei käytetä erikoismerkkejä tai ääkkösiä, niistä mahdollisesti aiheutuvien ongelmien takia. Monien yritysten nimet Suomessa kuitenkin sisältävät ääkkösiä ja silloin myös ääkkösellisen verkkotunnuksen rekisteröiminen on suositeltavaa.

Täältä voit lukea lisää ääkkösellisistä verkkotunnuksista.

Verkkotunnushaku auttaa selvittämään, onko haluamasi verkkotunnus vapaana

Zonerin verkkotunnushaku auttaa sinua tarkistamaan, onko toivottu verkkotunnus yritykselle vapaana. Verkkotunnushaun avulla voit myös etsiä vapaita verkkotunnuksia haluamillasi avainsanoilla.

Syötä vähintään kolme merkkiä