Avoimen lähdekoodin verkkokauppa-alustat

Avoimen lähdekoodin verkkokauppa-alustat ovat yleistyneet huimaavaa vauhtia ja pitkälti syrjäyttäneet maksulliset verkkokauppaohjelmistot. Tämä on huomattu myös Zonerin ylläpidossa, sekä yhteistyökumppaneidemme toteuttamien verkkokauppasivustojen tekniikassa.

Mihin avoimen lähdekoodin verkkokauppojen suosio perustuu?
Selkeitä syitä suosioon on kaksi. Ilmainen verkkokauppa alusta monipuolisin toiminnoin sekä laaja yhteisö, joka kehittää verkkokauppaohjelmistoa ahkerasti eteenpäin ja toimii vertaistukena toisilleen.

Itse verkkokauppaohjelmisto on siis täysin ilmainen, jolloin verkkokauppaan pääsee käsiksi hyvin pienin kustannuksin. Ansaintalogiikka perustuukin enemmän erilaisten virallisten lisäosien ja ulkoasujen myyntiin, joita monet kauppiaat ottavat mielellään käyttöönsä.

Yhteisöllisyys taas näkyy suurena käyttäjien määränä, jotka aktiivisesti jakavat apuaan sekä kehittävät lisäosia sekä toimintoja, myös muiden käyttäjien iloksi. Tämä mahdollistaa ohjelmiston nopean kehittämisen laajan palautteen pohjalta sekä mahdollisten ongelmien löytymisen ja korjaamisen nopealla aikataululla.

Mikä avoimen lähdekoodin verkkokauppa-alusta soveltuu parhaiten käyttööni?

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta esittelemme hieman lyhyesti suosituimpia ja mielenkiintoisempia avoimen lähdekoodin verkkokauppaohjelmistoja tällä hetkellä vertailuksi. Kaikkien alla lueteltujen ohjelmistojen asennus onnistuu kätevästi myös webhotelleistamme löytyvän Installatron asennusohjelman avulla.

Magento – avoimen lähdekoodin verkkokaupankäynnin kuningas

Magento lienee tällä hetkellä SE verkkokauppa alusta ja verkkokauppaohjelmistojen kruunaamaton kuningas. Se on saavuttanut vankan suosion ammattimaisten verkkokauppatoteuttajien keskuudessa ja sitä käytetään niin pienten kuin todella isojenkin verkkokauppojen alustana. Magento vaatii myös käyttäjältään hieman enemmän ja usein Magento -verkkokauppias tarvitseekin joko omaa teknistä osaamista ja tietotaitoa tai hyvän tukihenkilön, myös kaupan perustamisen jälkeen.

Magenton edut:
Magento

 • Iso yhteisö ja nopeasti kehittyvä verkkokauppaohjelmisto
 • Hyvät mahdollisuudet räätälöidä kauppaa tarpeiden mukaan sekä integroida kauppa muihin järjestelmiin, kuten varastonhallintaan
 • Saatavilla paljon lisäosia sekä valmiita ulkoasuteemoja
 • Suomenkielinen lokalisointi saatavilla sekä paljon ammattimaisia Magento -osaajia Suomessa

Magentossa negatiivista:

Magentoon voi tutustua tarkemmin sen omilla kotisivuillaan:
http://magento.com/

Sekä muun muassa suomenkielisen yhteisön foorumilla:
http://www.magentosuomi.fi/

Prestashop – Käyttäjäystävällinen ja monipuolinen verkkokauppa alusta

Prestashop on Magenton hyvä haastaja sekä kirittäjä. Tämä nopeasti kehittynyt verkkokauppa-alusta, pitää sisällään laajat ominaisuudet kaupankäyntiin ja on hyvin paljon Magentoa helpompi ottaa käyttöön ja hallita.

Prestashop on kuitenkin selvästi Magentoa jäljessä mm. yhteisön ja sovelluksen käyttäjämäärissä, joka näkyy erilaisten lisäosien ja integroitavuusmahdollisuuksien määrässä. Myös Prestashop -osaajia Suomesta löytyy toistaiseksi vielä melko niukasti. Tarvittavat Itella yms. lähetys- ja maksutapamoduulit verkkokauppaan löytyvät kyllä hyvin.

Prestashopin edut:
prestashop

 • Toimii hyvin myös webhotelliympäristössä
 • Erittäin toimiva kokonaisuus jo oletusasennuksella
 • Käyttäjäystävällinen verkkokauppaohjelmisto
 • Saatavilla myös paljon lisäosia sekä valmiita ulkoasuteemoja

Prestashopissa negatiivista:

 • Suomenkielinen lokalisointi heikkoa
 • vähän Prestashop -osaajia Suomessa

Prestashopin viralliset kotisivut löytyvät osoitteesta:
https://www.prestashop.com/

Tästä kirjoituksestamme voit lukea lisää Prestashopista.

WooCommerce – Verkkokauppa WordPress -sivuston osana

WordPress on aikaisemmin profiloitunut enemmän blogialustaksi ja hiljattain vakiinnuttanut asemansa myös yhtenä suosituimpana kotisivualustana. Runsaiden lisäosien joukosta ei kuitenkaan ole löytynyt kovin kummoista verkkokauppatoimintoa, ennen WooCommercea.

WooCommerce on fiksu lisäosa WordPress -sivustoon, jossa on paljon toimintoja, mutta myös puutteita. Puutteet WooCommercen ominaisuuksien osalta ovat tahallisia, sillä niitä paikkaamaan myydään laaja määrä erilaisia lisätoimintoja. Moduulien määrä ei kuitenkaan ole lähelläkään samaa tasoa Magenton ja Prestashopin kanssa, mutta tarpeellisimmat Itella ja maksutapamoduulit löytyvät hyvin.

Verkkokaupan lisääminen minkä tahansa WordPress -sivuston kylkeen ei kuitenkaan onnistu kivuttomasti, vaan verkkokauppalisäosa vaatii käytettäväksi myös sitä tukevan ulkoasuteeman. WooCommerce tarjoaa toisaalta kuitenkin erinomaisen työkalun sivustoille, joilla halutaan esittää verkkokaupan lisäksi myös paljon muuta sisällöllistä informaatiota, kuten blogikirjoituksia tai muita artikkeleita. Näin saadaan verkkokaupan ja muun sivuston raja paremmin häivytettyä. Esimerkiksi kotimaisen kalastusmatkoja tarjoavan Fishmasterin kotisivut ovat toteutettu WooCommercen avustuksella.

woocommerceWooCommercen edut:

 • Mahdollistaa sivustolle monipuoliset sisältötoiminnot WordPressin kautta
 • Liitettävissä jo olemassaolevan WordPress -sivuston yhteyteen
 • Helppokäyttöinen ohjelmisto

WooCommercesta negatiivista:

 • Useat toiminnot maksullisia lisäominaisuuksia
 • Enemmän teknisiä rajoitteita muokkauksissa
 • Käyttöönotto edellyttää WooCommercen kanssa yhteensopivaa WordPress -ulkoasuteemaa

Löydät lisätietoja WooCommerce verkkokauppa-alustasta myös seuraavasta blogikirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/woocommerce-verkkokauppa/

Drupal Commerce – Drupal kehittäjän tehokas työkalu verkkokaupan perustamiseen

Drupal Commerce on varsinaisesti myös ”vain” laajennus Drupal julkaisujärjestelmään, joilla verkkokauppatoiminnot on mahdollista tuoda jo olemassa olevalle, Drupalin päälle rakennetulle, sivustolle.

Drupal Commerce on hyvin kehittäjäystävällinen, samaan tapaan kuin varsinainen Drupal -julkaisujärjestelmäkin, joten se soveltuu hyvin teknisempiin toteutuksiin ja integraatioita vaativiin toteutuksiin. Valmiita toimintoja kaupankäyntiin löytyy runsaasti ja kotimaassa tarvittavat toimitus- ja maksulisäosatkin löytyvät erikseen ostettavina.

Drupal Commercen edut:
Drupal Commerce

 • Pyörii nätisti myös webhotellissa
 • Kehittäjäystävällisyys ja hyvät integrointimahdollisuudet
 • Mahdollistaa saumattoman kytkennän jo olemassaolevan Drupal -sivuston yhteyteen

Drupal Commercessa negatiivista:

 • Tarvitsee paljon erillisten lisätoimintojen asennuksia riittävien toimintojen käyttöönottamiseksi
 • Käyttö vaatii myös Drupal -tietämystä

Uusia sivustoja varten, Drupal Commercen, ja fiksut lisäosat, saa helpoiten käyttöön lataamalla ja asentamalla erillisen Kickstart -paketin Drupalin sivuilta:
https://www.drupal.org/project/commerce_kickstart

Lue aiemmasta kirjoituksestamme lisää Drupalista.

Myös paljon muita avoimen lähdekoodin verkkokauppaohjelmistoja

Ylempänä mainittujen verkkokauppaohjelmistojen lisäksi on tarjolla myös valtavasti muita potentiaalisia vaihtoehtoja. Edelleen hyvin suosittuun, Joomla julkaisujärjestelmään löytyy myös oma verkkokauppalisäosansa Virtuemart sekä myös useisiin pienempiin julkaisujärjestelmiin, kuten Concrete 5:een on jo saatavilla verkkokauppatoiminnot lisäosien avustuksella. Kannattaa tutustua myös verkkokaupan perustaminen -kirjoitukseemme.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest