Drupal sisällönhallintajärjestelmä

Tässä kirjoituksessa tutustumme Drupal sisällönhallintajärjestelmään, sen uusimpaan 8 -versioon sekä tietysti historiaan ja matkaan kohti uutta odotettua 9 -versiota.

Paljon on virrannut vettä Vantaanjoessa siitä, kun Drupalista julkaistiin ensimmäinen virallinen 1.0.0 versio 17 vuotta sitten. Tekninen kehitys on tänä aikana ollut huimaa ja myös yhden miehen kehitystyö on vaihtunut suureen aktiiviseen yhteisöön.

Mikä on Drupal?

Drupal logo valkoisella taustalla
Virallisen sanakirjamäärityksen mukaan, Drupal on ilmainen, vapaaseen lähdekoodiin perustuva, julkaisujärjestelmä, jota käytetään muun muassa ohjelmistokehyksenä, sisällönhallintajärjestelmänä ja blogialustana. Alusta sisältää toki myös tehokkaita verkkokauppamahdollisuuksia. Alun perin sen on kehittänyt hollantilainen Dries Buytaert ja Drupal termi tuleekin hollannin kielen sanasta druppel, eli pisara. Pisara on säilynyt myös läpi vuosien logon kantavana teemana.

Jos kysytään asiaa vaikkapa pitkän linjan Drupal-kehittäjä Angie ”Webchick” Byronilta, Drupal on ennen kaikkea kolme seuraavaa asiaa:

  • Joustava ohjelmistokehys kehitystä varten.
  • Loistava yhteisö. Drupalilla on aktiivinen yhteisö, joka myös vastaa ohjelmiston kehitys- ja testaustyöstä.
  • Teknologisen kehityksen kärki. Koska järjestelmää tehdään usein kehittäjien ehdoilla, edustavat käytetyt ratkaisut monesti sen hetkistä uusinta uutta.

Drupal on siis aina ollut ennen kaikkea ohjelmistokehittäjien alusta, josta kertoo myös siihen usein yhdistetty määritys ”By developers to developers”, eli karkeasti suomeksi käännettynä Kehittäjiltä kehittäjille.

Ketkä sitten käyttävät Drupalia?

Monet suomalaiset digitoimistot profiloivat Drupalin mielellään ”suurten ja keskikokoisten verkkosivustojen rakentamiseen ja hallintaan”. Sovellus sopii hyvin myös pienempiin toteutuksiin, joskin alustana se vaatii usein enemmän perehtymistä ja osaamista, kuin vaikkapa WordPress. Siksi Drupal onkin useammin laajempien ja alusta asti kustomoitujen toteutusten alustana.

By developers to developers

Drupalia käyttää moni tunnettu yritys ja organisaatio. Suomessa sitä käyttää esimerkiksi Yleisradio monissa verkkopalveluissaan. Yrityksistä vaikkapa nokia.com on toteutettu 8-version päälle. Useiden kaupunkien, yliopistojen sekä urheiluseurojen verkkopalvelut ovat myös toteutettu Drupalilla. Esimerkkinä yhden maailman seuratuimman urheiluliigan, koripalloliiga NBA:n kotisivut, nba.com.

Drupal 8

Drupal 8 -logo valkoisella taustalla
Tuorein Drupalin pääversio kantaa järjestysnumeroa 8, ja vaikka se on julkaistu jo marraskuussa 2015, on se vasta 2017 vuoden aikana kypsynyt siihen pisteeseen, jossa se on korvannut 7-version laajamittaisessa tuotantokäytössä.

8-versiota on luonnehdittu muun muassa puhtaammaksi, paremmin jäsennellyksi ja johdonmukaisemmaksi aiempiin versioihin nähden. Suurina linjoina ovat kehityksessä olleet esillä näkymien integrointi, monikielisyys, sisällön muokkaus, HTML5-tuki, sivujen latausnopeus ja mobiiliystävällisyys.

Versiopäivitykset Drupaliin

Drupal 8-version yksi suurista, ja odotetuista, uudistuksista on versiopäivitysten ennakoitavuus. 8-versio saa uuden versiopäivityksen aina 6kk välein. Alaversio 8.4.0 julkaistiin lokakuun 4. 2017 ja 8.5.0 julkaistaan 7. maaliskuuta 2018. Versiokehitystä voi seurata seuraavalta sivulta:
https://www.drupal.org/core/release-cycle-overview

Päivitykset alaversioiden välillä menevät myös kivuttomasti, mikäli sivusto on toteutettu virallisten ohjeiden ja suositusten mukaisesti. Versioiden muutoksista löytyy myös dokumentaatiota seuraavan linkin kautta:
https://www.drupal.org/list-changes/drupal

Päivitettävyys 9-versioon

Drupal 8-versiossa on yhtenä pääuudistuksista huomioitu päivitettävyys tuleviin versioihin. Tämä on erittäin positiivista, sillä kaikki Drupalin, ja miksei myös muidenkin julkaisujärjestelmien, asioineet ymmärtävät, kuinka työlästä sivuston päivittäminen voi olla pääversiosta toiseen.

Ohjelmiston taustalla oleva kehitystiimi onkin jo ilmoittanut Drupal 9-versiota käsiteltävän ikään kuin yhtensä Drupal 8-version alaversiona, jolloin siirtyminen aikanaan 8-versiosta 9-versioon pitäisi sujua kivuttomasti. Näin siis ainakin teoriassa.

Koska 9 julkaistaan?

Varovaisten arvioiden mukaan, 9 -versio julkaistaan aikaisintaan loppuvuodesta 2019.

Vanhempien versioiden päivitys

Virallisen suosituksen mukaan myös vanhempia Drupal-sivustoja olisi hyvä jo alkaa päivittämään Drupal 8-versioon, varsinkin jos sivustoa yhä aktiivisesti kehitetään. Mikäli sivusto toimii Drupal 7 -versiolla, ei kuitenkaan mitään pakottavaa tarvetta ole päivitykselle, ennen Drupal 9 julkaisua, joka kuitenkin samalla lopettaa myös tuen 7-version osalta.

Vanhempien sivustojen päivitettävyyteen on julkaistu tarkempaa dokumentaatiota täällä:
https://www.drupal.org/docs/8/upgrade/upgrading-from-drupal-6-or-7-to-drupal-8

Drupalin palvelinvaatimukset

Viralliset palvelinvaatimukset 8 -versiolle ovat seuraavat:

  • PHP vähintään 5.5.9 (vain 8.7.0 versioon asti. Suositeltava PHP versio on joko 7.2 (8.5.0 -versiosta eteenpäin) ja PHP 7.3 (8.6.4 -versiosta eteenpäin).
  • Tietokannaksi käy hyvin erilaiset toteutukset, mutta suositeltavaa on käyttää joko MySQL, MariaDB tai Percona Server tietokantoja. Niiden minimivaatimukset ovat MySQL 5.5.3 / MariaDB 5.5.20 / Percona Server 5.5.8. Kannattaa myös huomioid, että MySQL 8 -versiota voi käyttää vasta Drupal 8.6 -versiosta eteenpäin. Muista tietokannoista käyvät esimerkiksi PostgreSQL 9.1.2 tai uudempi sekä SQLite 3.6.8 tai uudempi.

Valittavasta palvelintilasta olisi lisäksi hyvä löytyä myös Drush sekä Composer, joiden avulla sivuston kehittäminen ja päivitystoimet sujuvat rivakammin.

Drupal webhotelli

Drupalilla toteutetuille sivustoille riittää ylläpidoksi usein peruslaadukas webhotelli. Esimerkiksi Zonerin palvelimilla pyörii tuhansittain sivustoja, joista osa on luonnollisesti toteutettu myös Drupalilla. Se pyöriikin hyvin, jo pienimmistä paketeista lähtien webhotelliympäristössämme, jossa on otettu huomioon sen erinäiset vaatimukset. Drupalin asennus onnistuu myös vaivatta webhotellistamme löytyvän Installatron -asennusohjelman avulla.

Isommille sivustoille, ja mikäli käytössä on erilaisia taustaintegraatioita, suosittelemme meidän Teho-webhotelliamme tai virtuaalipalvelinta. Autamme myös mielellämme aina kaikissa palvelintilan valintaan liittyvissä kysymyksissä.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest