FTP-ohjelman käyttö webhotellissa

FTP-ohjelman käyttö on yksi suosituimmista asiakaspalveluumme tulevista kysymyksistä. Siksi päätimmekin luoda ohjeen, jossa käsittelemme niin FTP-ohjelman asennuksen, kuin FTP-yhteyden määrityksen FileZilla nimisen ilmaisohjelman avulla.

Ai, että mikä ihmeen FTP? FTP muodostuu sanoista File Transfer Protocol ja tarkoittaa siis tiedostonsiirtoprotokollaa, jolla siirretään tiedostoja omalta koneelta kotisivuja pyörittävälle palvelinkoneelle.

FTP-ohjelman asennus

1. Lataa FTP-ohjelma

Lataa alkuun haluamasi FTP-ohjelma koneellesi. Tässä esimerkissä käytämme ilmaista FileZillaa. Latauslinkin ohjelmistoon löydät ainakin Filezillan omila kotisivuilta: https://filezilla-project.org/

Huomioithan, että oikea ladattava versio on FileZilla Client.

2. Avaa ohjelma ja hyväksy ehdot

Etsi ladattu tiedosto koneeltasi ja aloita asennus avaamalla lataamasi ftp-ohjelmiston asennustiedosto. Lue ja hyväksy myös ohjelman käyttöehdot. Ohjelma on julkaistu GNU lisenssillä, joka tarkoittaa, että ohjelmaa voi vapaasti käyttää ja jakaa ilman maksua.
FTP-ohjelman asennus

3. Valitse käyttäjät

Valitse (Windows) käyttäjät, jotka saavat ftp-ohjelmistoa käyttää ja paina seuraava.
FTP-ohjelma

4. Valitse FTP-ohjelman asennettavat osat

Valitse mitkä osat ohjelmasta asennetaan käyttöön. Jos haluat, että ohjelma luo myös pikakuvakkeen työpöydällesi, valitse lisäksi Desktop Icon. Paina seuraava, eli next.
FTP-ohjelman asentaminen

5. Valitse sijainti FTP-ohjelman asennukselle

Valitse koneeltasi fyysinen sijainti, johon FTP-ohjelmisto asennetaan. Paina seuraava.
FTP-ohjelmiston asentaminen

6. Luo oikopolku ja asenna

Voit luoda ohjelmistolle myös oikopolun Windowsin Käynnistä valikkoon. Paina vielä lopuksi Install, eli asenna.
asenna FTP-ohjelma

7. FTP-ohjelmiston asennus valmis

Kun ohjelmisto on asentunut koneellesi, saat siitä seuraavankaltaisen ilmoituksen asennuksen onnistumisesta. Paina Finish, päättääksesi asennuksen. Voit rastittamalla valita, haluatko samalla käynnistää juuri asennetun FTP-ohjelmiston välittömästi.
FTP-ohjelman asennus valmis

FTP-yhteyden käyttö webhotellissa

Voidaksesi käyttää FTP-yhteyttä, sinulla täytyy olla myös toimivat FTP-tunnukset palveluusi. Mikäli sinulla on webhotelli tilattuna Zonerin kautta, toimivat saamasi webhotellin pääkäyttäjän tunnukset suoraan myös FTP-tunnuksina. Yritys -webhotellipaketissa, voit myös luoda ylimääräisiä FTP-yhteyksiä tunnuksineen webhotellin hallintapaneelista käsin.

Kun FTP-tunnukset löytyvät, avaa FileZilla auki yhteyden muodostamista varten. Yhteyden voi muodostaa FileZilla ohjelmassa kahdellakin tapaa. Pikayhdistämisellä tai tallentamalla yhteyden tiedot ohjelmaan.

1. a) Pikayhdistyksen muodostaminen

Syötä vaadittavat tiedot ftp-yhteyden muodostamista varten:

  • Isäntä. Isäntä on palvelinkoneen osoite, eli muotoa wwwXX.zoner.fi, jossa XX korvataan palvelimen numerolla. Tämän löydät mm. webhotellin tunnusviestistäsi.
  • Käyttäjänimi. Käyttäjänimeksi toimii joko webhotellin pääkäyttäjän käyttäjätunnus tai erikseen luomasi FTP-yhteyden käyttäjätunnus.
  • Salasana. Syötä joko käyttämäsi pääkäyttäjätilin salasana tai erikseen luomasi FTP-yhteyden salasana.
  • Portti. Webhotelleissa porttina on oletuksena 21. Tämän kentän voi myös näin jättää tyhjäksi.

Muodosta yhteys lopuksi valitsemalla Pikayhdistä.
Filezilla, ftp-yhteyden muodostaminen

1. b) Yhteyden tallennus ja muodostus Site Manager -toiminnolla

Voit myös tallentaa FTP-yhteydesi tiedot FileZilla ohjelman Site Manageriin. Tämä on kätevää, mikäli sinulla on tarve käyttää usein FTP-yhteyttä tai haluat tallentaa useita eri yhteyksiä talteen.
FileZilla site manager
Seuraavaksi Site Managerista voit valita joko valmiin yhteyden tai luoda uuden valitsemalla Uusi sivusto ja määrittämällä yhteyden asetukset kohdalleen.

FileZilla, ftp-yhteys

Vinkki: Voit Salaus kohdasta ottaa salauksen myös pois päältä, jolloin tiedostonsiirto nopeutuu huomattavasti, kun ftp-ohjelma ei jokaisen tiedoston kohdalla muodosta uutta yhteyttä palvelimelle.

Yhdistäminen palvelimelle onnistuu joko avaamalla Site Managerin ja valitsemalla yhdistä, tai pienen nuolikuvakkeen kautta.
FileZilla, FTP-yhteyden muodostus

2. Yhdistäminen ja varmenteen hyväksyminen

Muodostaessasi FTP-yhteyttä, antaa ohjelma eteesi tiedot Zonerin palvelimen käyttämästä sertifikaatista. Hyväksy ja muodosta yhteys valitsemalla OK. Voit myös tallentaa, vasemmasta alakulmasta, asetuksen, jolla ohjelma muistaa hyväksynnän jatkoa varten, eikä enää kysy aiheesta uudelleen.
FTP-yhteyden varmenne palvelimelta

3. Muodostetun FTP-yhteyden näkymä ja tiedostojen siirto

Kun FTP-yhteys on muodostettu, saat eteesi kaksi näkymää. Vasemman puoleinen näkymä näyttää tiedostot omalla koneellasi ja oikean puoleinen näkymä näyttää tiedostorakenteen palvelimella.

Seuraavaksi tulisi oikean puoleisessa, eli palvelimen näkymässä, navigoida haluttuun kansioon sekä siirtää halutut tiedostot raahaamalla ne vaikkapa hiirellä joko omalta koneelta palvelimelle tai toisinpäin.

Huomioithan, että kaikki sivuston tiedostot sijaitsevat public_html nimisessä kansiossa ja tulee myös tähän kansioon siirtää.

FTP-yhteyden muodostus

Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se eteenpäin: