Miten valita hyvä sähköpostiosoite?

Sähköpostiosoite on tänä päivänä lähes välttämätön jokaiselle, sitä voidaan tarvita esimerkiksi asiakkuussuhteiden solmimiseen ja yhteydenpitoon.

Tässä kirjoituksessa käsitellään sähköpostiosoitteita ja annetaan vinkkejä hyvän sähköpostiosoitteen valitsemiseen.

Sähköpostiosoite on nykyään välttämättömyys

Sähköpostiosoite on nykyään lähes välttämättömyys, sillä ilman sähköpostiosoitetta ei voi useinkaan esimerkiksi rekisteröityä erilaisten palveluiden käyttäjäksi.

Sähköposteja käytetään myös edelleen paljon niin yksityis- kuin työelämässäkin. Esimerkiksi yhteydenpito eri yrityksissä työskentelevien henkilöiden välillä tapahtuu usein sähköpostitse, vaikka erilaisia pikaviestisovelluksia ja sosiaalisen median kanavia on jo paljon olemassa.

Sähköposti (engl. email tai e-mail) oli hyvin rajoitetussa käytössä jo 1960-luvulla. Vuonna 1973 tehtiin ensimmäistä kertaa sähköpostin stardardointia, ja tätä voidaankin pitää pohjana nykyisille sähköposteille.

Tänä päivänä sähköpostiosoitteet (engl. e-mail address) seuraavat Internet Engineering Task Force (IETF) :n sääntöjä, jotka vakiintuivat käyttöön 1980-luvulla. Sähköpostiosoite koostuu paikallisesta ja personoidusta alkuosasta, @-merkistä sekä verkkotunnuskohtaisesta loppuosasta.

Sähköpostiosoitteella on merkitystä

Sähköpostiosoite on usein yksi ensimmäisistä asioista, mitä vastaanottaja saa sinusta selville. Siihen kannattaakin panostaa olitpa sitten hakemassa uutta työpaikkaa tai solmimassa asiakassuhteita.

Hyvä sähköpostiosoite heräättää luottamusta ja jää mieleen, vaikka todellisuudessa vastaanottajan ei ole yleensä tarpeen muistaa itse sähköpostiosoitteita, koska sähköpostiohjelmat huolehtivat siitä. Huono sähköpostiosoite voi herättää kummastusta tai pahimmillaan jopa vaikuttaa negatiivisesti, ja esimerkiksi kutsua työhaastatteluun ei sen takia kuulu tai yritykseltä uusi asiakas jää saamatta.

Millainen on hyvä sähköposti­­osoite?

Hyvä sähköpostiosoite on helposti muistettava ja kertoo yleensä suoraan, kuka on viestin vastaanottaja tai lähettäjä. Kannattaa myös ensisijaisesti suosia lyhyitä sähköpostiosoitteita, koska ne jäävät mieleen paremmin.

Hyvä sähköpostiosoite on esimerkiksi yleinen etunimi-sukunimiyhdistelmä. Jos oma nimi on kovin yleinen, on jopa hyvin todennäköistä, ettei etunimi-sukunimiyhdistelmä ole enää vapaana. Suomalaisten kohdalla tilanne on vielä kohtuullinen verrattuna esimerkiksi englanninkielisiin maihin.

Sähköpostiosoitteen loppuosa voi määräytyä esimerkiksi yrityksen oman verkkotunnuksen tai sähköpostipalveluntarjoajan mukaan. Ilmaisia sähköpostiosoitteita tarjoavat esimerkiksi Google(gmail.com-pääte) ja Microsoft (outlook.com-pääte). Ilmaisesta sähköpostista kertova pääte ei ole kuitenkaan lainkaan uskottava yritysmaailmassa.

Hyvä sähköpostiosoite kertoo, kuka on viestin lähettäjä.

Sähköpostiosoitteen tekniset rajoitukset

Sähköpostiosoitteen ei kannata sisältää ääkkösiä, sillä kaikki sähköpostiohjelmistot eivät välttämättä tue niitä. Lue aiheesta tarkkemin, ääkköselliset verkkotunnukset ja domainpäätteet blogista. Niissä ei kannata käyttää myöskään muita kieli- tai maakohtaisia merkkejä.

Sähköpostiosoitteet eivät voi yleensä sisältää myöskään muita erikoismerkkejä. Suositeltavinta olisikin, että sähköpostiosoite rekisteröidään pienillä kirjaimilla ilman ääkkösiä tai erikoismerkkejä. Osoite voi kuitenkin yleensä sisältää esimerkiksi pisteen tai viivan etu- ja sukunimen välissä.

Sähköpostiosoite ja nimenmuutos

Sähköpostiosoitteen muuttaminen voi tulla ajankohtaiseksi nimenmuutoksen yhteydessä. Nimen muutoksen taustalla voi olla monia syitä, esimerkiksi naimisiin meno, aiemman sukunimen käyttöönottaminen tai jokin muu henkilökohtainen syy.

Olemassa olevaa sähköpostiosoitetta ei yleensä voida muuttaa, vaan täytyy rekisteröidä kokonaan uusi. Yleensä aiemmalla nimellä olevaa sähköpostia ei kannata välittömästi lopettaa, vaan sitä kannattaa pitää jonkin aikaa uuden rinnalla. Tämä ihan siltä varalta, että vanhaan sähköpostiin tuleekin jokin tärkeä viesti.

Monet nykyaikaiset sähköpostiohjelmat mahdollistavat yleensä useamman sähköpostiositteen käyttämisen yhdestä ohjelmasta tai uudelleenohjauksen vanhasta osoitteesta uuteen sähköpostiosoitteeseen.

Oman nimen mukainen sähköpostiosoite on jo varattu

Etunimi-sukunimiyhdistelmien ollessa varattuna voidaan kokeilla esimerkiksi toisen nimen ensimmäisen kirjaimen käyttämistä osana sähköpostiosoitetta. Esimerkiksi [email protected], voisi olla vielä vapaana.

Hyvä vaihtoehto on myös oman verkkotunnuksen hankkiminen, sillä silloin sähköpostiosoitteesta saa juuri sellaisen kuin haluaa. Oman verkkotunnuksen mukaisia sähköpostiosoitteita voi luoda helposti vaikkapa koko perheelle.

Miksi hankkia sähköpostiosoite omalla verkkotunnuksella?

Sähköpostiosoitteen hankkiminen omalla verkkotunnuksella eli domainilla voi tuoda monia etuja ja etenkin yrityksille se on käytännössä välttämättömyys jo ihan uskottavuussyistä.

Sähköpostiosoitteen hankkiminen omalla verkkotunnuksella edellyttää, että käytössä on jo oma verkkotunnus ja jonkinlainen sähköpostipalvelu. Kyseessä ei siis ole täysin ilmainen ratkaisu, vaikka esimerkiksi verkkotunnuksenkin voi hankkia edullisimmillaan muutamalla kympillä koko vuodeksi.

Jos oma domain sähköpostia varten löytyy jo, voit suoraan tilata sähköpostipalvelun.

Sähköpostiosoite on mahdollista hankkia myös omalla verkkotunnuksella.

YritysSähköposti omalla verkkotunnuksella

Sähköpostiosoite omalla verkkotunnuksella on yrityksille käytännössä välttämättömyys, sillä ilmaisesta sähköpostista kertova pääte ei ole oikein millään tavalla uskottava yrityssähköposti. Suurin osa yritysten sähköpostiosoitteista onkin muotoa [email protected]

Omalla verkkotunnuksella olevaan sähköpostiin kannattaakin panostaa jo heti yrityksen perustamisvaiheessa, sillä se maksaa itsensä nopeasti takaisin. Lisäksi omalla verkkotunnuksella oleva sähköpostiosoite mahdollistaa yleensä juuri sellaisen sähköpostiosoitteen kuin yritys itse haluaa.

Sähköpostin domain toimii loistavasti tietenkin myös yrityksen kotisivujen verkkotunnuksena, eli yhtä verkkotunnusta voidaan hyvin hyödyntää moneen tarkoitukseen.

Sähköposti omalla verkkotunnuksella yksityishenkilölle

Jos oma nimi on todella yleinen, eikä vapaata sähköpostia meinaa löytyä, kannattaa viimeistään silloin yksityishenkilöidenkin harkita oman verkkotunnuksen rekisteröimistä ja siihen liittyvän sähköpostin käyttöönottoa. Tällöin saa käyttöönsä juuri sellaisen sähköpostiosoitteen kuin itse haluaa.

Sähköpostiosoite omalla verkkotunnuksella voi auttaa myös erottumaan esimerkiksi työnhaussa tai vaikka asuntoa etsiessä. Todennäköisesti se jää huomattavasti helpommin ihmisten mieleen kuin pitkä ja ylimääräisiä välimerkkejä tai numeroita sisältävä osoite.

Tilaa sähköposti omalla verkko­tunnuksella

Saat sähköpostiosoitteen omalla verkkotunnuksella käyttöön helposti ja nopeasti meidän kauttamme. Aloita oman sähköpostin luominen etsimällä sopiva verkkotunnus.

Tarvitsetko apua? Ota yhteyttä myyntiimme puhelimitse 010 235 6633 (ark. 8-16) tai [email protected]

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest