Kotisivujen kuntotarkistus – Koska viimeksi tarkistit sivustosi tilanteen?

Kotisivut voivat olla monen yrityksen tärkein tulonlähde. Kotisivujen toteutukseen panostetaan usein aikaa ja rahaa, mutta niiden tilannetta on hyvä seurata myös alkuvaiheen jälkeen aktiivisesti.

Katso läpi 10 kohdan tarkistuslistamme!

10 kohtaa kotisivujen tarkistamiseen

Käy alkuun ainakin seuraavat kohdat ajatuksella läpi. Pieni, säännöllisesti sivustoon panostettu, aika voi säästää isolta harmilta sekä näkyä positiivisesti sivuston tulostavoitteissa.

1. Tarkista, että sivusto aukeaa selaimessa sekä www. etuliitteellä että ilman

On yllättävänkin yleinen virhe, että sivusto aukeaa esimerkiksi vain www. etuliitteenä kera, mutta ilman etuliitettä kirjoitettuna, selain aukaisee virhenäkymän tai jotain aivan muuta, kuin halutun sivuston.
www etuliite
Mikäli jompikumpi näistä (kotisivujen osoite www:llä tai ilman) ei ohjaudu oikein, pystyy tilanteen korjaamaan verkkotunnuksen DNS-hallinnasta. Autamme tässä tarvittaessa mielellämme.

2. Testaa, että kaikki sivuston linkit ja valikot toimivat

Linkkien säännöllinen testaus on äärimmäisen tärkeä toimi käyttäjäkokemuksen kannalta. Pahimmillaan, rikkinäinen linkki estää halutun tuotteen tilaamisen verkkosivuston kautta kokonaan.

Isommilla sivustoilla, ja erityisesti verkkokaupoissa, voi linkkien manuaalinen testaus olla mahdotonta, niiden suuren määrän vuoksi. Tähänkin pulmaan on onneksi olemassa monia työkaluja, kuten fiksuja sivustoja linkkien tarkistukseen.

Yksi ilmainen työkalu löytyy esimerkiksi seuraavasta osoitteesta:
https://www.deadlinkchecker.com

3. Tarkista, että yhteystietosi ovat ajan tasalla

kotisivujen tarkistaminen
Tarkista läpi kaikki yhteystiedot sivustolla ja varmista, että niissä annettu tieto on edelleen ajan tasalla. Varmista, että yhteystietosi myös löytyvät helposti sivustolta, mieluiten jo etusivulta / kiinteästi, joka sivuilla näkyvästä rakenteesta.

Puuttuva tai virheellinen puhelinnumero vähentää yhteydenottoja. Myös osoitteella, ja kartalla ajo-ohjeineen, on puhtaasti posiitivinen vaikutus asiakaskäyntien määrään.

Muista aina päivittää muuttuneet tiedot välittömästi kotisivuillesi!

4. Testaa sivustoiden lomakkeiden toiminta

On tärkeää testata kaikki sivustolla olevat lomakkeet läpi aika ajoin.

Testaa ja tarkista, että kaikki sivustolla täytetyt infokentät tallentuvat ylös ja, että mahdolliset asiakkaalle lähtevät sähköposti-ilmoitukset ovat ajan tasalla ja halutun näköisiä. Tarkista myös, että saat itse lomakkeista sähköposti-ilmoitukset haluamaasi osoitteeseen.

Huomioithan, että webhotellipalveluissamme on estetty phpmail -funktion käyttö, joten mikäli sivusto ei lähetä lainkaan sähköposteja, tulee ne määrittää lähtemään SMTP -lähetystavan avulla.

Verkkokauppias huomio!
Mikäli sinulla on verkkokauppa tai muita suoria tilauskanavia sivustolla, käy huolellisesti koko tilausprosessi läpi ja tee myös testiostos sivustolta.

5. Tarkista ja validoi sivuston lähdekoodi

Sivuston lähdekoodi kannattaa tarkistaa kaikkien rakenteellisten sivustomuutosten jälkeen huolella. Koodiin on helposti jäädä huolimattomuusvirheitä ja pahimmillaan virheellinen koodi voi estää sivuston toimintaa tai saada sen näkymään väärin eri selaimilla.

Lähdekoodin voi validoida ilmaiseksi seuraavan työkalun avulla:
https://validator.w3.org/

Lähdekoodin muutokset, eli korjaukset, voivat olla teknisesti vaativia. Näissä kannattaa usein kääntyä jo kotisivujen toteuttajan puoleen. Kannattaa huomioida myös, että validaattori käsittelee vain yhden alasivun kerrallaan, joten jokainen sivuston sivu tulisi käydä läpi erikseen.

6. Tarkista onko sivustosi mobiiliystävällinen

mobiiliystävällinen sivusto
Kotisivujen mobiilikäytön kasvusta tuskin tarvitsee enää paasata, mutta sen vaikutukset on hyvä huomioida myös tässä kirjoituksessa. Mobiiliystävällinen sivusto tuo enemmän tuloksia sivustolta sekä Google esimerkiksi antaa myös plussaa hakukonetuloksissaan (erityisesti mobiilihauissa), mikäli sivusto on mobiiliystävällinen. Varmista siis, että kotisivut toimivat sulavasti myös älypuhelimilla ja tableteilla.

Voit testata sivustosi mobiiliystävällisyyttä osoitteessa:
https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=fi

7. Varmista, että Google Analytics seurantakoodisi löytyy sivustolta

Huolehdi, että sivustosi lähdekoodista löytyy myös oikea Google Analytics seurantakoodisi. Seurantakoodi saattaa helposti kadota sivustolta esimerkiksi sivustouudistuksen yhteydessä, jonka takia sen tilanne kannattaa tarkistaa isompien muutosten yhteydessä.

Katso täältä ohje Google Analytics käyttöönottoon, mikäli et vielä ole ottanut käyttöösi Google Analytics seurantaa.

Huomioithan myös, että seurantakoodi tulee löytyä jokaiselta sivuston sivulta, jonka takia se useimmiten lisätään sivuston kiinteään rakenteeseen. Useimmissa julkaisujärjestelmissä, kuten WordPressissä, tämä tapahtuu joko sivuston teeman asetuksista tai erillisen lisäosan avulla.

Varmista myös, että mahdolliset tulosseurannan koodit ovat omilla paikoillaan ja tulokset rekisteröityvät analytiikkaan oikein.

8. Huolehdi, että sivustosi ohjelmistopäivitykset ovat ajan tasalla

Useimmat sivustot pohjautuvat johonkin avoimen lähdekoodin ohjelmistoon, kuten WordPress tai Joomla julkaisujärjestelmiin. Nämä ohjelmistot mahdollistavat sivuston hallittavuuden ja päivitykset oman hallintapaneelinsa kautta.

Näihin julkaisujärjestelmiin tulee säännöllisesti myös päivityksiä, jotka paikkaavat löydettyjä tietoturva-aukkoja sekä tuovat uusia ominaisuuksia käyttäjilleen.

Julkaisujärjestelmän säännöllinen päivitys on erittäin tärkeää. Varmista siis, että käyttämäsi ohjelmistot ovat aina ajan tasalla.

9. Huolehdi, että sivustosi hyödyntää SSL-salausta

ssl-salaus kotisivuille
SSL salaus huolehtii, että sivustosi ja kävijän välinen liikenne on salattua. Esimerkiksi Google on ilmoittanut esittävänsä Chrome selaimessaan kävijöille Not secure -varoituksia, mikäli sivusto ei hyödynnä SSL-salausta.

Google huomioi salausta käyttävät sivustot myös paremmilla hakukonesijoituksilla

Lisätietoja salauksesta ja ohjeet sen käyttöönottamiseksi löydät tästä kirjoituksesta:
https://www.zoner.fi/lets-encrypt-ilmainen-ssl-sertifikaatti/

10. Varmista, että sivuista on ajan tasalla oleva varmuuskopio

Kotisivujen säännöllinen varmuuskopiointi on tärkeää. Mikäli tätä ei hetkeen ole tehty, ota varmuuskopio nykyisistä sivustoista saman tien ja tallenna se hyvään talteen.

Me toki otamme kaikista webhotelleista päivittäin varmuuskopiot, mutta omien varmuuskopioiden ottaminen, ja säilyttäminen, on enemmän kuin suositeltavaa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest