Adobe Muse

Adobe MuseNettisivujen teko on nykypäivänä mahdollista monin erilaisin tavoin. Erilaiset julkaisujärjestelmät ovat yleistyneet hurjasti, mutta myös staattisemmille HTML-sivustoille on edelleen oma paikkansa.

Yksi mahdollinen tapa kotisivujen tekoon on vaikkapa käyttää Adoben Muse -ohjelmaa, joka ei vaadi minkäänlaista koodausosaamista, vaan tekee valmista HTML-koodia ja julkaisee sen aina palvelimelle asti.

Adoben ohjelmistot

Adobe tunnetaan varmasti parhaiten Photoshop -kuvankäsittelyohjelmastaan, mutta myös monista muista työkaluistaan audiovisuaalisen alan ammattilaisille.

Suurin osa kotisivujen tekijöistä muistaa varmasti myös Dreamweaver-ohjelmiston, jonka Adobe lunasti tuoteperheeseensä 2005 ostamalla sen kehittäneen Macromedia -yrityksen. Dreamweaver oli tietyllä tapaa aikansa normeja toteutettaessa kotisivustoja, joskin julkaisujärjestelmien kehitys ja suosio ovat sittemmin ajaneet sen käytön marginaaliin.

Adoben uusin yritys vallata markkinoita on nimeltään Muse.

HUOMIO!
Adobe on lopettanut Muse-ohjelmiston teknisen tuen ja ohjelmiston kehityksen 26.3.2020. Lue Adoben virallinen tiedote aiheesta.

Mikä erottaa Musen muista kotisivuohjelmista?
Musen kantava ideologia on ”responsiiviset kotisivut ilman koodausosaamista”.

Tämä väite pitää hyvin paikkansa ja ratkaisee graafisen alan osaajien ongelmia koodausosaamisen puutteiden osalta. Riittää, että osaat suunnitella sivuston ja ohjelma hoitaa valmiin koodin sen julkaisua varten.

Kannattaa tosin myös huomioida, että ohjelma ei edes mahdollista suoraa koodin editointia hallintaliittymän kautta.

Adobe Muse responsiiviset kotisivut

Kenelle Muse on tarkoitettu?
Mikäli Adoben muut ohjelmat, kuten Photoshop ja InDesign ovat tuttuja, voi Muse olla erinomainen työkalu kotisivujen toteutukseen. Se on suunnattu erityisesti ammattikäyttöön ja soveltuu heikosti jo oppimiskäyränsä ja hinnoittelunsa puolesta satunnaiseen käyttöön, kuten pienten yhdistysten tai yksityishenkilöiden kotisivujen toteutukseen.

Adobe Muse ohjelma – hyvät puolet:

 • Responsiivisuus
  Ohjelma osaa luoda responsiiviset kotisivut, jotka toimivat kaikilla eri laitteilla sulavasti.Ohjelma sisältää myös erinomaiset mahdollisuudet muokata eri kokoisille laitteille esitettävää näkymää, jolloin eri suunnittelussa ja toteutuksessa voidaan käyttää hyvin luoviakin ratkaisuja.
 • Monipuolinen kotisivujenteko-ohjelma
  Musella pystyy melko monipuolisesti tekemään sivustoja erilaisineen toimintoineen, täysin ilman koodausosaamista.Ohjelman sisältä löytyy myös valmiita toimintoja tavallisimpiin tarpeisiin, kuten lomakkeisiin ja kuvaesityksiin.
 • Laajat ohjeet
  Muse sisältää myös laajan ohjeistuksen ohjelmiston käyttöön. Suurin osa ohjeista on saatavilla myös suomeksi, joskin erilaiset opetusvideot ovat saatavilla vain englanniksi. Musen tukimateriaalia löytyy seuraavasta osoitteesta:
  https://helpx.adobe.com/fi/muse.html

Adobe Muse ohjelma – huonot puolet:

 • Hankala käyttöliittymä
  Toisin kuin monissa kotisivukoneissa, on Musen käyttöliittymä lähempänä Photoshoppia, kuin yksinkertaisia drag & drop editoreita.Päällimmäisenä tunteena käytöstä jääkin mieleen sen tarpeeton monimutkaisuus.
 • Jyrkkä oppimiskäyrä
  Muse on selkeästi ammattikäyttöön tarkoitettu ohjelma kotisivujen tekoon.Samaan tapaan kuin muutkin Adoben ohjelmistot, vaatii Muse aikaa perehtymisen ja opettelun osalta.
 • Ohjelmiston hinta
  Adobe Muse on maksullinen ohjelma, josta täytyy maksaa kuukausittain.Mikäli sinulla on käytössäsi Adoben Creative Cloud jäsenyys, sisältyy Muse ohjelma onneksi jo sen kuukausihintaan.
 • Koneelle asennettava ohjelma
  Kotisivujen editointi reissussa voi olla haastavaa, koska lähtökohtaisesti Adobe Muse ohjelmisto, tulee olla asennettuna omalle koneelle.Luodut työtiedostot saa toki tallennettua myös pilveen, mutta esimerkiksi mobiilityökalut muokkaukseen puuttuvat.

Adobe Muse lomakkeiden toiminta SMTP lähetystavalla

Zonerin webhotelleissa on phpmail -funktion käyttö estetty tietoturvasyistä.

Tämän takia Adobe Musella luotuihin sivustoihin tarvitaan vielä pieni muutos, että kotisivuston lomakkeiden viestit lähtevät eteenpäin.

Ohjetta päivitetty 5.2.2018

 1. Luo yksi sähköpostilaatikko webhotellin hallintapaneelista.Tarvittaessa, katso ohje sähköpostilaatikon luomiseen.
 2. Lataa ja asenna PHPmailer samaan kansioon, jossa Musen PHP skripti sijaitsee.Esimerkissä on käytetty PHPmailer 6.0.3. versiota, jonka saat hankittua täältä:
  https://github.com/PHPMailer/PHPMailer/releases
 3. Muokkaa tiedostoa form_process.php, jonka löydät scripts kansiosta. Lisää alla olevat Use rivit tiedoston alkuun < ?php tägin jälkeen uusille riveille:
  use PHPMailer\PHPMailer\PHPMailer;
  use PHPMailer\PHPMailer\Exception;
  

  Etsi tämän jälkeen seuraava rivi

  $sent = @mail($to, $subject, $message, $headers);
  

  Vaihda tämä yllä mainittu koodinpätkä seuraavaan:

  require 'PHPMailer-6.0.3/src/Exception.php';
  require 'PHPMailer-6.0.3/src/PHPMailer.php';
  require 'PHPMailer-6.0.3/src/SMTP.php';
  
  $mail = new PHPMailer(true);
  $mail->isSMTP();
  $mail->Host = 'localhost';
  $mail->SMTPAuth = true;
  $mail->Username = 'vaihda'; // <- luotu sähköpostiosoite
  $mail->Password = 'vaihda'; // <- sähköpostiosoitteen salasana
  $mail->SMTPSecure = ''; // Tätä asetusta ei voi muuttaa!
  $mail->SMTPAutoTLS = false; // Tätä asetusta ei voi muuttaa!
  $mail->Port = 587; // Lähtevän postin palvelimen portti. Tätä asetusta ei voi muuttaa!
  
  $mail->setFrom('[email protected]', 'test'); // <- lähettäjän osoite ja nimi $mail->addAddress($to);
  $mail->isHTML(true);
  
  $mail->Subject = $subject;
  $mail->Body = $message;
  
  $sent = $mail->send();
  

Adobe Musen lisäksi kotisivujen toteutus onnistuu myös Zonerin kotisivukoneella, joka sisältyy veloituksetta webhotelleihimme.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest