Limesurvey – ilmainen kyselytyökalu ja sen asennus

Nykypäivänä liiketoiminta ja varsinkin markkinointi vaatii runsaan tiedon hyväksi käyttöä. Yksi hyvä tapa kerätä hyödyllistä tietoa, on luoda fiksuja kyselyitä potentiaalisille asiakkaille ja muille sidosryhmille.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi kuinka Limesurvey kyselytyökalu saadaan asennettua webhotelliin, ja vieläpä oman verkkotunnuksen alidomainille.

Limesurvey kyselytyökalu

Limesurvey
Limesurvey on, ainakin omien sanojensa mukaan, maailman suosituin ilmainen avoimen lähdekoodin kyselytyökalu. Se mahdollistaa monipuolisten kyselyiden ja tutkimusten toteuttamisen sekä antaa monipuolisia mahdollisuuksia myös kyselyjen ulkoasujen muokkaamiseen. Itse ohjelmiston käyttö on täysin ilmaista ja sen ansaintalogiikka perustuu erilaisten lisäosien ja ulkoasujen myyntiin, joilla ohjelmaa saadaan personoitua enemmän.

Miksi kyselyitä sitten kannattaa toteuttaa?

Kyselyt ovat erinomainen tapa kerätä tietoa esimerkiksi nykyisistä tai potentiaalisista asiakkaista. Kyselyiden perusteella voidaan oikeille kohderyhmille kohdistaa ja tuotteistaa entistä parempia palveluita. Kyselyt voivat sisältää jo hyvin suoria ohjauksia kaupalliseen toimintaan ja tuottaa näin myös suoraa kauppaa.

Limesurvey – hosting vaatimukset

Limesurveyn hosting-vaatimukset ovat hyvin maltillisia. Kyselytyökalu vaatii mm.

  • Vähintään 200mt levytilaa.
  • MySQL 4.1.0 tai uudempi + 1 vapaa tietokanta.
  • PHP 5.3 tai uudempi.
  • mbstring (Multibyte String Functions) ja PDO (pdo_mysql or pdo_mysqli) laajennukset.

Tekniset vaatimukset Limesurvey -ohjelmistolle täyttyvät kaikissa Zonerin webhotelleissa.

1. Alidomainin luonti verkkotunnukselle

Usein yrityksellä / järjestöllä on jo kotisivut omana ohjelmistonaan, jotka toimivat oman verkkotunnuksen alla. Kyselytyökalu on näin järkevää asentaa hieman erilliseen paikkaan varsinaisesta sivustosta. Ohjelmistolle ei kuitenkaan tarvita välttämättä hankkia omaa verkkotunnusta, vaan haluttuja ohjelmistoja voi helposti asentaa myös alidomainin alle.

Mikä on alidomain?
Mikäli oma verkkotunnuksesi on muotoa omaverkkotunnus.fi, voisi alidomainina käyttää esimerkiksi osoitetta kyselyt.omaverkkotunnus.fi, joka voisi näin avata täysin eri sivuston / ohjelmiston, kuin varsinainen verkkotunnus.

Kuinka alidomain luodaan?
Katso video-ohje alidomainien luontiin Zonerin webhotelleisa täältä:
www.zoner.fi/demot/da/diradm_eh_subdomain.html

2. Limesurveyn asentaminen Installatron -asennusohjelmalla

Limesurvey ohjelmisto on helppo asentaa ilman tietoteknistä osaamista suoraan Zonerin webhotellin kautta. Asentaminen vaatii noin parisataa megatavua vapaata levytilaa sekä yhden vapaan tietokannan. Mikäli varsinaiset kotisivut käyttävät jo webhotellin ainoan vapaan tietokannan, suosittelemme webhotellin päivittämistä Zoner Yrityswebhotelliksi, josta tietokantoja löytyy rajoittamaton määrä.

Asentaminen onnistuu kirjautumalla webhotellin DirectAdmin hallintaan ja valitsemalla osiosta Web Applications joko view more (näyttää kaikki ohjelmat) tai klikkaamalla pikavalinnasta löytyvää Limesurvey -kuvaketta.

Limesurvey asennus webhotellin hallintapaneelista

Seuraavaksi avautuvalta info-sivulta, löytyy englanninkielinen kuvaus ohjelmiston toiminnasta, sen tarkempia lisätietoja sekä painike, jolla ohjelmiston saa asennettua.

Valitse install this application

Limesurvey asennus

Seuraavaksi ohjelma kysyy tietoja Limesurvey -asennuksen kohteesta sekä lisätietoja muiden asetusten suhteen. Aluksi määritetään osoite asennukselle.

Domain. Valitse pudotusvalikosta sijainti Limesurvey -asennukselle. Jos loit aiemmin ohjeessa mainitun alidomainin, näkyy se myös muiden verkkotunnustesi ohella pudotusvalikon listassa.

Directory. Voit asentaa ohjelmiston myös johonkin verkkotunnuksen alikansioon. Esimerkiksi jos haluat asentaa sovelluksen osoitteeseen omaverkkotunnus.fi/kyselyt, tulisi domain kenttään valita pudotusvalikosta omaverkkotunnus.fi ja directory kenttään kyselyt. Alidomainin käyttö on kuitenkin usein fiksumpi tapa eriyttää uusi ohjelmisto nykyisistä kotisivuista, koska alikansioon asennetut ohjelmistot saattavat sotkea pääsivuston osoiterakenteen toimintaa.

Tässä ohjeessa, jätä tämä kenttä tyhjäksi.

Limesurvey sovelluksen asentaminen

Seuraavaksi, asennuksessa valitaan haluttu versio Limesurvey -ohjelmasta, hyväksytään lisenssiehdot sekä määritetään automaattisten päivitysten ja varmuuskopioinnin asetukset.

Version. Valitse mikä Limesurvey versio asennetaan. Suosittelemme aina asentamaan uusimman mahdollisen version.

Language. Valitse ohjelmiston asennuskieli. Oletuskieli on englanti, mutta ohjelman saa asennettua myös suomeksi valitsemalla listasta Suomi.

Hyväksy lisenssiehdot kohdasta Limesurvey versionumero EULA.

Automatic Update. Määritä päivitetäänkö ohjelmisto automaattisesti. On suositeltavaa, että ohjelmistoa pidetään aina päivitettynä hakkerointien estämiseksi. Mikäli olet asentanut ohjelmistoon erillisiä lisäosia tai räätälöinyt ulkoasuja, voivat nämä rikkoontua päivityksissä tai vaatia vielä omia muutostöitä.

Automatic Update Backup. Installatron asennusohjelman voi määrittää ottamaan automaattisen varmuuskopion päivityksen yhteydessä. Tämä on suositeltavaa, joskin käyttää webhotellin levytilaa, joten varmista, että sinulla on vapaata levytilaa riittävästi käytössäsi.

Limesurvey asennuksen asetukset

Määritä seuraavaksi vielä käyttäjätunnukset sekä Limesurvey asennuksen otsikko.

Administrator Username. Haluamasi pääkäyttäjän tunnus.

Administrator Password. Pääkäyttäjän salasana. Voit keksiä oman salasanan tai arpoa satunnaisen salasanan asennusohjelman toimesta.

Administrator Email. Pääkäyttäjän sähköpostiosoite.

Website Title. Otsikko luotavalle kyselysivustolle.

Limesurvey kyselyt

Määritä lopuksi edistyneet asetukset. On suositeltavaa antaa asennusohjelman luoda nämä valmiiksi. Valitse siis Automatically manage these settings for me.

Viimeistele asennus klikkaamalla Install -painiketta

Limesurvey asentaminen

Seuraavaksi Installatron rupeaa asentamaan ohjelmistoa, jossa kuluu muutamia minuutteja. Kun asennus on valmis, saat siitä vielä erillisen ilmoituksen ja myös pääkäyttäjän tunnukset syöttämääsi sähköpostiosoitteeseen.

Jatkossa Limesurvey asennuksesi löytyy webhotellin hallintapaneeliin kirjautuessasi osiosta My applications.

Installatron Limesurvey asennus

Suosittelen tutustumaan myös Limesurveyn viralliseen manuaaliin osoitteessa:
https://manual.limesurvey.org/LimeSurvey_Manual

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest