Moodle oppimisympäristö ja Moodlen palvelinvaatimukset

Moodle lienee monelle opetustoimissa työskentelevälle tuttu alusta ja oppimisympäristö. Meidänkin palvelimilla pyörii useita Moodle ympäristöjä ja saamme aina tasaisin väliajoin kyselyitä ja tarjouspyyntöjä palvelimia koskien.

Tässä kirjoituksessa on pyritty avaamaan, mitä oppimisympäristö vaatii toimiakseen ja miten palvelimen resursseja on hyvä mitoittaa.
moodle logo

Moodle palvelinvaatimukset

Moodlen viralliset palvelinvaatimukset ovat melko vähäisiä. Pienimuotoisessa käytössä Moodle toimii myös webhotelliympäristössä, joskin suosittelemme aina ensisijaisesti järeämpää Teho-webhotelliamme. Webhotelleistamme, Moodle löytyy myös Installatron asennusohjelman tuettujen asennusten joukosta, jolloin sen asennus ja päivitykset onnistuvat vaivatta.

Useat yhtäaikaiset käyttäjät kuitenkin alkavat vaatia paljon palvelimen muistilta, jolloin hyvin nopeasti on suositeltavaa siirtyä suoraan oman virtuaalipalvelimen käyttöön.

Moodle minimivaatimukset:

Levytila
Moodle tarvitsee vähintään 160mt levytilaa asennukselle. Itse sisällölle suositellaan virallisesti noin 5Gt vapaata tilaa, mutta todellinen tarve riippuu tietysti puhtaasti omasta käytöstä.

Muisti
Minimivaatimus Moodlelle on 256mt RAM muistia. Suositus on kuitenkin 1Gt RAM muistia jokaista 10-20 yhtäaikaista, aktiivista käyttäjää kohden.

Palvelin ja käyttöjärjestelmä
Apache tai IIS palvelin. Käyttöjärjestelmäksi suositellaan Linuxia, mutta myös Windows palvelin on suosittu ja toimiva ratkaisu. Perus LAMP asennus on siis hyvä lähtökohta Moodle oppimisympäristöä ajatellen.

PHP
Moodle toimii PHP kielellä ja vaadittu PHP versio on 5.3.2 tai uudempi. Mieluiten uudempi, esim. PHP 5.6 versio, sillä vanhimpien PHP versioiden tuki on jo päättynyt ja niihin ei enää pian julkaista lainkaan päivityksiä.

Tietokanta
Moodle toimii hyvin monenlaisilla tietokannoilla, joista useimmiten suositellaan MySQL tietokantaa käytettäväksi. MySQL version minimivaatimus on Moodlelle 5.1.33.

Moodle palvelimen resurssien laskeminen ja hinta

Virtuaalipalvelimen kustannusten laskeminen ei aina ole ihan helppoa. Resurssien tarve voi vaihdella oppimisalustalla pyörivien asioiden vaihtuessa, jolloin palvelimen on myös hyvä pystyä elämään muutosten mukana. Palvelimen skaalautuminen tarpeen mukaan isommaksi ja pienemmäksi on tärkeä ominaisuus.

Tästä syystä meidänkin ratkaisuissamme Moodle palvelimen hinta pohjautuu tuntipohjaiseen resurssien käyttöön. Kiinteästä paketista ei siis tarvitse maksaa suurimman mahdollisen tarpeen mukaisesti.

Moodle palvelimen ylläpito

Mikäli itsellä ei ole omaa kokemusta tai halua suorittaa palvelinohjelmistojen säännöllisiä päivityksiä, kannattaa palvelimelle aina tilata myös kuukausittainen ylläpito. Saat meiltä myös Moodlen asennuksen palvelimelle halutessasi.

Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se eteenpäin: