Cache eli välimuisti nopeuttaa kotisivuja

Joonas Vanhatapio

Hitaasti latautuvat nettisivut saavat pahimmillaan kävijät poistumaan sivulta saman tien. Onneksi on olemassa runsaasti mahdollisuuksia parantaa sivuston latausaikaa. Välimuisti (cache englanniksi) on esimerkiksi hyvä keino tähän.

Potentiaaliset asiakkaat internetissä ovat kärsimättömiä, eivätkä jaksa odotella sivuston latautumista pitkiä aikoja. Latausaikojen minimoiminen onkin selvästi yhdistetty positiivisesti konversion parantumiseen eli yhteydenottojen ja tilausten kasvamiseen, jo pienikin ero sivuston latausajassa voi olla todella merkittävä. Lue täältä lisää sivuston nopeuden merkityksestä.

välimuisti

Kuinka voi nopeuttaa sivuston latautumisaikaa?

Zonerilla on aina panostettu isolla kädellä nopeisiin ja toimintavarmoihin palvelimiin, joka on yksi tärkeimmistä asioista sivuston latausnopeuksista puhuttaessa. Kotisivujen latausaikoja voi parantaa nopean palvelimen lisäksi myös monilla muilla tavoilla.

Suuret kuvat ja muut isokokoiset visuaaliset elementit hidastavat sivujen latausaikaa, jolloin kuvien pienentäminen on tärkeä toimenpide.

Koodausvirheet sivustolla saattavat myös aiheuttaa pitkiä latausaikoja. Koodausvirheen takia käyttäjän selain saattaa odottaa vastauksia virheellisiin pyyntöihin useita sekunteja turhaan, ennen varsinaisen sisällön näyttämistä.

Jotkin kolmansien osapuolien liitännäiset saattavat myös hidastaa sivuston toimintaa. Tällaisia ovat esimerkiksi sosiaalisen median palveluiden julkaisut ja seinät. Näitä sisältöjä ladataan Zonerin palvelimen lisäksi myös ulkoisilta palvelimilta, mikä voi näkyä pitkänäkin viiveenä, jos liitännäisiä pyörittävä palvelu on tilapäisesti ruuhkautunut tai alhaalla.

Yksi helpoimmista tavoista nopeuttaa sivustoa on kuitenkin sivuston välimuistin eli cache-toiminnon hyödyntäminen.

Mikä on välimuisti?

Cache, eli välimuisti englanniksi, tarkoittaa kirjaimellisesti säilöä tai kätköä. Säilö kuvaakin hyvin välimuistin toimintaa, sillä sen tarkoituksena on säilyttää ja tarjota usein kysyttyjä, ja harvemmin muuttuvia, tietoja nopeasti kysyjälle. Näin aivan kaikkea tietoa ei tarvitse erikseen tarkistaa ja luoda jokaista kyselijää kohden.

Välimuisti nopeuttaa sivuston toimintaa

Kotisivujen välimuisti nopeuttaa sivustojen toimintaa ja vähentää sivustoon kohdistuvaa kuormitusta. Toimivalla välimuistituksella sivusto pystyy käsittelemään suurempia kävijämääriä pienemmilläkin palvelinresursseilla. Erityisesti kävijäpiikkien aikana välimuistin tuoma resurssien säästö on äärimmäisen tärkeä, koska ilman välimuistia palvelin kuormittuu huomattavasti nopeammin ja kävijärajat tulevat vastaan aiemmin.

Nykyään useimmat kotisivut ovat toteutettu erilaisilla julkaisujärjestelmillä, joista löytyy hyvin monipuolisia ominaisuuksia välimuistin hallinnoimiseen.

WordPress – WP Super Cache -lisäosa

Esimerkiksi WordPressiin löytyy ilmainen lisäosa nimeltään WP Super Cache. Tätä suosittua cache-lisäosaa käyttää yli miljoona aktiivista WordPress-asennusta.

WP Super Cachen asentaminen onnistuu helposti suoraan WordPress-hallinnasta. Mene osioon Lisäosat → Lisää uusi ja etsi nimellä WP Super Cache. Lataa ja asenna lisäosa. Lisäosan asennuksen ja käyttöönoton jälkeen, kytketään asetuksista välimuisti päälle kohdasta Caching On.

wordpress cache

Erillisen cache-lisäosan asentaminen on suositeltavaa etenkin webhotellien käyttäjille, koska harva webhotelli itsessään hyödyntää palvelintason välimuistia.

WP-Cloud – sisäänrakennettu palvelinvälimuisti, Redis ja CDN

Zonerin WP-Cloudissa on jo oletuksena tehokas palvelintason välimuisti, jolloin WordPress-sivuston omistajan ei tarvitse huolehtia erillisen lisäosan asentamisesta ja myöhemmin sen päivittämisestä. Lisäosan avulla asennettu välimuisti on suorituskyvyltään yleensä myös selvästi heikompi kuin WP-Cloudista löytyvä palvelintason välimuisti. Webhotellit eivät yleensä tue palvelintason välimuistia, koska se aiheuttaa helposti ongelmia lukuisten eri julkaisujärjestelmien kanssa.

WP-Cloudin palvelintason sivuvälimuisti on valikoiva, se tietää mitä voidaan tallentaa ja mitä ei. Esimerkiksi verkkokaupan ostoskoreja ei tallenneta sivuvälimuistiin. Lisäpalveluna saatavilla oleva Redis-objektivälimuisti puolestaan mahdollistaa huomattavasti paremman suorituskyvyn myös jäsenyys- ja verkkokauppasivustoilla. Huomioithan, että kaikki sivustot ja lisäosat eivät ole yhteensopivia Redis-välimuistin kanssa.

WP-Cloudissa on käytössä myös Cloudflaren CDN:n eli sisällönjakoverkoston tarjoama maailmanlaajuinen tiedostovälimuisti ja muita sivustoa nopeuttavia toiminnallisuuksia. Keskimäärin puolet sivustojen liikenteestä tarjotaan suoraan CDN:n välimuistista.

WordPressin lisäksi lähes kaikkiin muihinkin julkaisujärjestelmiin saa välimuisti joko erikseen asennettavana lisäosana tai valmiiksi asennettuna, jolloin välimuisti odottaa vain käyttöönottoa ja asetusten määrittämistä.

Kuinka kotisivujen välimuisti toimii?

Kotisivujen välimuisti eli cache säilöö tilapäisesti sivuston sivuja, tiedostoja tai muita tietoja valmiiksi kävijöitä varten. Sivuston käytön nopeuttamiseksi kävijälle haetaan välimuistissa olevat tiedot, esimerkiksi kävijälle voidaan hakea välimuistitettu valmis näkymä sivustosta. Ilman välimuistia sivusto rakentaisi jokaisen näkymän yksittäisen kävijän selaimen pyyntöjen mukaisesti.

cache

Sisällönjakoverkosto eli CDN (Content Delivery Network) tallentaa välimuistiin sivuston staattisia resursseja, kuten kuvia, videoita ja tyylitiedostoja. Staattisten resurssien tarjoamien CDN:n kautta vähentää sivuston palvelimelle kohdistuvien pyyntöjen määrää.

Palvelintason sivuvälimuisti tallentaa valmiin näkymän sivun sisällöstä välimuistiin, jolloin tietokantaa tai WordPressiä ei tarvita sivun näyttämiseen kävijälle.

Redis-objektivälimuisti välimuistittaa tietokannan sisältöä palvelimen omasta muistista, minkä ansiosta tieto on nopeammin saatavilla. Objektivälimuisti mahdollistaa huomattavasti paremman suorituskyvyn myös jäsenyys- ja verkkokauppasivustoilla, joihin muut välimuistit eivät välttämättä pysty.

Tietokantavälimuisti eli query cache välimuistittaa tietokantaklustereiden palvelimille usein kysyttyjä tietokantakyselyiden tietoja, jotta ne ovat nopeammin saatavilla.

Lisäosana asennettu välimuisti (esim. WP Super Cache) tallentaa yleensä sivuston näkymän staattisena tiedostona ja tarjoaa tämän käyttäjälle. Lisäosana asennetut välimuistit vaativat kuitenkin yleensä WordPressin suorituksen, mikä aiheuttaa sen toimintaan huomattavan viiveen verrattuna palvelintasolla toimivaan sivuvälimuistiin.

Välimuistin haittapuolet?

Välimuisti voi joskus tallentaa väärää tietoa tai näyttää vanhentuneita tietoja pitkältä ajalta, jos se ei toimi oikein. Esimerkiksi jos välimuisti tallentaisi verkkokaupassa tuotteiden varastosaldoja, voisi käyttäjälle näkyä, että tuotetta on saatavilla ja asiakas saisi virheilmoituksen vasta yrittäessään siirtää tuotetta ostoskoriin. WP-Cloudin palvelintason välimuisti on valikoiva, eikä tallenna tällaisia tietoja. Yleensä myöskään lisäosana asennettavat välimuistit eivät tallenna tällaisia tietoja.

Välimuistista haetaan vierailijalle valmiiksi rakennettu näkymä, joten siitä johtuen kaikki muutokset eivät välttämättä näy kävijälle. Usein tämä koskee lähinnä ulkoasullisia muutoksia, eikä niinkään sisältömuutoksia, kuten tekstejä.

Välimuisti olisikin hyvä muistaa ottaa pois päältä tai tyhjentää aika ajoin silloin, kun sivustoa muokataan. Kun muokkaukset ovat valmiit, on tärkeää varmistaa, että olet tyhjentänyt välimuistin ja asettanut sen takaisin päälle. Tällä varmistetaan, että sivusto pyörii sulavasti ja tekemäsi muutokset näkyvät myös kävijöille.