Drupal sisällönhallintajärjestelmä

Juuso Kataja

Tässä kirjoituksessa tutustumme Drupal sisällönhallintajärjestelmään, sen uusimpaan 9 -versioon sekä tietysti historiaan.

Paljon on virrannut vettä Vantaanjoessa siitä, kun Drupalista julkaistiin ensimmäinen virallinen 1.0.0 versio vuosia sitten. Tekninen kehitys on tänä aikana ollut huimaa ja myös yhden miehen kehitystyö on vaihtunut suureen aktiiviseen yhteisöön.

Mikä on Drupal?

Virallisen sanakirjamäärityksen mukaan, Drupal on ilmainen, vapaaseen lähdekoodiin perustuva, julkaisujärjestelmä, jota käytetään muun muassa ohjelmistokehyksenä, sisällönhallintajärjestelmänä nettisivujen tekoon ja blogialustana. Alusta sisältää toki myös tehokkaita verkkokauppamahdollisuuksia. Alun perin sen on kehittänyt hollantilainen Dries Buytaert ja Drupal termi tuleekin hollannin kielen sanasta druppel eli pisara. Pisara on säilynyt myös läpi vuosien logon kantavana teemana.

Jos kysytään asiaa vaikkapa pitkän linjan Drupal-kehittäjä Angie ”Webchick” Byronilta, Drupal on ennen kaikkea kolme seuraavaa asiaa:

  • Joustava ohjelmistokehys kehitystä varten.
  • Loistava yhteisö. Drupalilla on aktiivinen yhteisö, joka myös vastaa ohjelmiston kehitys- ja testaustyöstä.
  • Teknologisen kehityksen kärki. Koska järjestelmää tehdään usein kehittäjien ehdoilla, edustavat käytetyt ratkaisut monesti sen hetkistä uusinta uutta.

Drupal on siis aina ollut ennen kaikkea ohjelmistokehittäjien alusta, josta kertoo myös siihen usein yhdistetty määritys ”By developers to developers”, eli karkeasti suomeksi käännettynä Kehittäjiltä kehittäjille.

Ketkä sitten käyttävät Drupalia?

Monet suomalaiset digitoimistot profiloivat Drupalin mielellään ”suurten ja keskikokoisten verkkosivustojen rakentamiseen ja hallintaan”. Sovellus sopii hyvin myös pienempiin toteutuksiin, joskin alustana se vaatii usein enemmän perehtymistä ja osaamista, kuin vaikkapa WordPress. Siksi Drupal onkin useammin laajempien ja alusta asti kustomoitujen toteutusten alustana.

By developers to developers

Drupalia käyttää moni tunnettu yritys ja organisaatio. Suomessa sitä käyttää esimerkiksi Yleisradio monissa verkkopalveluissaan. Zonerin asiakkaista muun muassa taksiyritys Menevä käyttää Drupalia. Yrityksistä puolestaan ainakin nokia.com on toteutettu 8-version päälle. Lisäksi useiden kaupunkien, yliopistojen sekä urheiluseurojen verkkopalvelut ovat myös toteutettu Drupalilla. Esimerkkinä yhden maailman seuratuimman urheiluliigan, koripalloliiga NBA:n kotisivut, nba.com.

Drupal 9

Drupalin uusin pääversio 9 julkaistiin 3.6.2020 ja se tuo mukaan uusia työkaluja niin markkinoijille, suunnittelijoille kuin kehittäjillekin. Toki monet uudistuksen mukana tulevista ominaisuuksista on ollut jo käytössä versioissa 8.7 ja 8.8.

Yksi merkittävimmistä uudistuksista on Layout Builder, joka helpottaa yksittäisten sivujen luomista ja muokkaamista. Jatkossa esimerkiksi markkinoija tai sisällöntuottaja saa toteutettua vaikkapa kampanjasivun kokonaan itsenäisesti, sillä Layout Builder mahdollistaa sivuston asettelun ja rakenteen muokkaamisen helposti.

Drupal 9.0

Drupal 9 panostaa myös käyttäjäystävällisyyteen, sillä uuden version välimuisti on aiempaa nopeampi ja mobiiliystävällisyys on kehittynyt merkittävästi aiempaan verrattuna. Nämä parantavat Drupalilla kehitettyjen sivujen käyttökokemusta merkittävästi.

Versiopäivitykset Drupaliin

Drupalin versiopäivitykset ovat olleet ennakoitavissa aina versiosta 8 lähtien. Kuukausittain julkaistaan päivityksiä, jotka korjaavat havaittuja vikoja ja mahdollisia tietoturva-aukkoja. Sen lisäksi versio 9 saa aina uuden versiopäivityksen kuuden kuukauden välein.
Versiokehitystä voi seurata seuraavalta sivulta:

www.drupal.org/core/release-cycle-overview

Päivitykset alaversioiden välillä menevät kivuttomasti, mikäli sivusto on toteutettu virallisten ohjeiden ja suositusten mukaisesti. Versioiden muutoksista löytyy myös dokumentaatiota seuraavan linkin kautta:

www.drupal.org/list-changes/drupal

Drupal 8

Drupalin pääversio 8 on julkaistu jo marraskuussa 2015, mutta vasta 2017 se korvasi 7-version laajamittaisessa tuotantokäytössä.

8-versiota on luonnehdittu muun muassa puhtaammaksi, paremmin jäsennellyksi ja johdonmukaisemmaksi aiempiin versioihin nähden. Suurina linjoina ovat kehityksessä olleet esillä näkymien integrointi, monikielisyys, sisällön muokkaus, HTML5-tuki, sivujen latausnopeus ja mobiiliystävällisyys.

Drupal 8

Drupal 8 tuki päättyy 2021

Uuden pääversion julkaisun myötä Drupal 8 -version tuki on ilmoitettu päättyväksi marraskuun 2021 loppuun mennessä. Sen jälkeen versiolle 8 ei julkaista enää edes tietoturvapäivityksiä, joten versioon 9 päivittäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Version 8 tuen loppuminen liittyy vahvasti Symfony 3 -sovelluskehyksen elinkaaren päättymiseen, sillä Drupal 8 on rakennettu vahvasti sen komponenttien päälle.

Versio 9 on rakennettu siten, että se on hyvin lähellä 8.7 ja 8.8 versioita. Jotkut ovat jopa sanoneet, että erot ovat niin pieniä, että kyseessä olisi ennemmin uusi alaversio kuin kokonaan uusi pääversio. Tämän takia uuteen pääversioon päivittäminen pitäisi onnistua kohtuullisen helposti, ainakin teoriassa.

Vanhempien versioiden päivitys

Virallisen suosituksen mukaan myös vanhempia Drupal-sivustoja olisi hyvä jo alkaa päivittämään Drupal 8-versioon tai mieluummin suoraan versioon 9, varsinkin jos sivustoa yhä aktiivisesti kehitetään. Mikäli sivusto toimii Drupal 7 -versiolla, ei kuitenkaan mitään pakottavaa tarvetta ole päivitykselle, sillä siihen julkaistaan tietoturvapäivityksiä aina marraskuun 2021 loppuun asti.

Vanhempien sivustojen päivitettävyyteen on julkaistu tarkempaa dokumentaatiota täällä:
www.drupal.org/docs/8/upgrade/upgrading-from-drupal-6-or-7-to-drupal-8

Drupalin palvelin vaatimukset

Viralliset palvelin vaatimukset 9-versiolla ovat:

  • PHP vähintään 7.3, myös PHP 7.4 -versio on tuettu
  • Tietokannaksi käyvät useat eri vaihtoehdot, mutta suositeltavinta käyttää MySQL, MariaDB tai Percona Server tietokantoja. Niiden osalta minimivaatimukset ovat MySQL 5.7.8 / MariaDB 10.3.7 / Percona Server 5.7.8. Muista tietokannoista käyvät myös esimerkiksi PostgreSQL versio 10 (pg_trgm-laajennuksella) tai SQL 3.26.

Viralliset palvelin vaatimukset 8 -versiolle ovat seuraavat:

  • PHP vähintään 5.5.9 (vain 8.7.0 versioon asti. Suositeltava PHP versio on joko 7.2 (8.5.0 -versiosta eteenpäin) ja PHP 7.3 (8.6.4 -versiosta eteenpäin).
  • Tietokannaksi käy hyvin erilaiset toteutukset, mutta suositeltavaa on käyttää jo ko MySQL, MariaDB tai Percona Server tietokantoja. Niiden minimivaatimukset ovat MySQL 5.5.3 / MariaDB 5.5.20 / Percona Server 5.5.8. Kannattaa myös huomioid, että MySQL 8 -versiota voi käyttää vasta Drupal 8.6 -versiosta eteenpäin. Muista tietokannoista käyvät esimerkiksi PostgreSQL 9.1.2 tai uudempi sekä SQLite 3.6.8 tai uudempi.

Valittavasta palvelintilasta olisi lisäksi hyvä löytyä myös Drush sekä Composer, joiden avulla sivuston kehittäminen ja päivitystoimet sujuvat rivakammin.

Drupal webhotelli

Drupalilla toteutetuille sivustoille riittää ylläpidoksi usein peruslaadukas webhotelli. Esimerkiksi Zonerin palvelimilla pyörii tuhansittain sivustoja, joista osa on luonnollisesti toteutettu myös Drupalilla. Se pyöriikin hyvin, jo pienimmistä paketeista lähtien webhotelliympäristössämme, jossa on otettu huomioon sen erinäiset vaatimukset. Drupalin asennus onnistuu myös vaivatta webhotellistamme löytyvän Installatron -asennusohjelman avulla.

Isommille sivustoille, ja mikäli käytössä on erilaisia taustaintegraatioita, suosittelemme meidän Teho-webhotelliamme tai virtuaalipalvelinta. Autamme myös mielellämme aina kaikissa palvelintilan valintaan liittyvissä kysymyksissä.