Parhaat ilmaiset kuvapankit

Kaisa Huttunen

Päivitetty 14.1.2022

Viestinnästä on viime vuosina tullut koko ajan visuaalisempaa ja kuvia tarvitaan niin sosiaaliseen mediaan kuin verkkosivuillekin. Laadukkaiden kuvien ottaminen voi kuitenkin viedä todella paljon aikaa, ja siksi kannattaakin muistaa myös ilmaiset kuvapankit, joita listaamme tässä kirjoituksessa.

Ilmaiset kuvapankit auttavat esimerkiksi blogikuvien löytämisessä. Nainen etsimässä sopivia kuvia blogia varten.

Mihin kuvapankkeja tarvitaan?

Kuvia käytetään nykyään viestinnässä todella paljon, sillä ne voivat keventää asiapitoista julkaisua tai tuoda siihen konkreettisuutta. Kuvien merkityksen nykyaikana voi havaita helposti miettimällä, milloin oletkaan viimeksi nähnyt jonkin blogijulkaisun tai pidemmän tekstin kokonaan ilman kuvaa?

Monelle onkin varmasti jo selvää, ettei mitä tahansa kuvaa voi vain poimia Googlen hausta ja käyttää lupaa kysymättä omien nettisivujen teossa. Parhaassa tapauksessa ammattilaiskuvaaja ottaa juuri teidän yrityksenne käyttöön yksilöllisesti sopivia vapaasti käytettäviä valokuvia, joita voitte käyttää omassa markkinoinnissa. 

Vapaasti käytettäviä kuvia omaan käyttöön voi löytää myös erilaisista kuvapankeista. Kuvapankkia hyödynnetään esimerkiksi silloin, kun yrityksellä ei ole riittävästi kuvia, halutaan kuvia tietystä aiheesta tai tarvitaan ilmaisia kuvituskuvia. 

Maksullinen vai ilmainen kuvapankki?

Kuvapankki voi olla joko ilmainen tai maksullinen. Käytännössä ilmainen kuvapankki tarjoaa laadukkaita kuvia käytettäväksi täysin maksutta, kun taas maksullinen kuvapankki tarjoaa kuvia käyttöön esimerkiksi kuukausittaista lisenssiä vastaan.

Ilmaisten kuvapankkien suurin etu on luonnollisesti niiden ilmaisuus. Parhaassa tapauksessahan sen kautta saa käyttöön kattavan kuvakirjaston, joka sisältää jopa tuhansia laadukkaita ja monipuolisia kuvia.

Rahaa tippuu pöydälle. Ilmaiset kuvapankit voivat säästää selvää rahaa.

Toisaalta ilmaisten kuvapankkien valikoima on usein maksullisia kuvapankkeja selvästi suppeampi. Lisäksi ilmaisia kuvapankkeja käytetään todella paljon, joten hyvin suurella todennäköisyydellä valitsemaasi kuvaa on jo aiemmin käytetty jossain. Sama tilanne voi tietenkin tulla vastaan myös maksullisten kuvapankkien kohdalla.

Ilmaiset kuvapankit tarjoavat kuitenkin laajan valikoiman kuvia käyttöön täysin ilmaiseksi. Usein kannattaakin aloittaa sopivan kuvan etsiminen nimenomaan ilmaisesta kuvapankista, ja jos sopivaa kuvaa ei löydy, voidaan sen jälkeen siirtyä maksulliseen kuvapankkiin.

Hyvä huomioida kuvapankkeja käyttäessä

Kuvapankkikuvia käytettäessä on tärkeä tiedostaa myös niiden riskit. On aina olemassa mahdollisuus, että kuvapankista löytyvä kuva ei olekaan vapaasti käytettävissä, vaikka kuvapankin tiedoissa oli näin väitetty. Maksulliset kuvapankit tarjoavat yleensä vakuutusta heiltä ostetuille kuville tiettyyn euromäärään asti. Vakuutuksen avulla voidaan kattaa mahdollisia korvauksia.

Kuvien valinnassa kannattaa olla myös luova ja valita mahdollisuuksien mukaan ei niin tyypillisiä kuvapankkikuvia. Toisaalta on tärkeää pitää mielessä myös yrityksen tai sivuston visuaalinen ilme, jotta valitut kuvat sopivat siihen. Lue tarkemmin aiheesta visuaalinen markkinointi. Yhtenäinen kuvien tyyli antaa ammattimaisemman kuvan. Kuvia ei yleensä kannata lisätä sivustoille suoraan kuvapankista ladattuna eli täysikokoisina, mutta onneksi kuvan pienentäminen onnistuu helposti ilmaisohjelmillakin.

Ilmaiset kuvapankit ja kuvien lisenssit

Ilmaisilla kuvapankeilla on hieman erilaisia ehtoja kuvien käyttämiseen ja muokkaamiseen liittyen. Yleensä puhutaan lisensseistä ja ne voivat vaihdella myös kuvakohtaisesti. Kuvien käyttöoikeudet kannattaakin aina tarkistaa kyseisen kuvapankin sivuilta ennen kuvan käyttöä.

Kuvien oikeudet kannattaa aina tarkistaa, vaikka kyseessä olisi ilmainen kuvapankki.

Kaikista varmin kuvien käyttäjien kannalta on yleensä CC0-lisenssi. Se tarkoittaa, että kuvat ovat vapaasti käytettävissä ja muokattavissa niin mainoksiin, julkaisuihin kuin muihinkin materiaaleihin. Kuvia saa käyttää myös kaupalliseen käyttöön. Kuvaajan nimen mainitsemista ei edellytetä, vaikka siihen yleensä kannustetaankin.

Lisätietoja CC0-lisenssistä Creative Commonsin sivuilta: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.fi

Ilmaiset kuvapankit

Ilmaisia kuvapankkeja on olemassa todella paljon ja on mahdotonta sanoa yksiselitteisesti, mikä on paras ilmainen kuvapankki. Nostin kuitenkin tähän kirjoitukseen muutamia kiinnostavia kuvapankkeja.

Ilmaiset kuvapankit saattavat tarjota myös ilmaisia videoita ja vektoritiedostoja, kuten erilaisia grafiikoita ja ikoneita. Osa kuvapankeista edellyttää myös rekisteröitymistä korkealaatuisimpien kuvien lataamista varten.

Gratisography

Gratisography-kuvapankin etusivu näyttää, ettei kyseessä ole ihan perinteisiä kuvapankkikuvia.

Gratisography on vapaasti käytettävä kuvapankki, joka tarjoaa vaihtelua perinteisten kuvapankkikuvien rinnalle. Kuvapankista löytyy paljon erilaisia kuvia ja monet niistä on tehty hieman kieliposkella. Kuvat eivät siis välttämättä sovi jokaisen yrityksen käyttöön. 

gratisography.com

Kuvia Suomesta

Ilmaiset kuvapankit eivät aina sisällä Suomeen sopivia kuvia. Kuvia Suomesta -kuvapankista löytää suomalaisia kuvia.

Kuvia Suomesta on nimensä mukaisesti suomalainen kuvapankki, ja mikä parasta täysin ilmainen. Kuvapankki on erityisen hyödyllinen silloin, kun esimerkiksi kuvia Suomen neljästä eri vuoden ajasta tai jostain muusta suomalaisuuteen liittyvästä. Valikoima on kuitenkin suhteellisen suppea.

kuviasuomesta.fi

Life of Pix

Life of Pix on monipuolinen kuvapankki, josta löytyy korkealaatuisia kuvia.

Life of Pix on ilmainen kuvapankki netissä, jonka sisältämät ilmaiset valokuvat ovat tyylikkäitä ja laadukkaita. Sisältää sekä hyvinkin perinteisiä kuvapankkikuvia että hieman erilaisempaa materiaalia, joka sopii loistavasti huomion herättäjäksi.  

www.lifeofpix.com

Negative Space

Negative Space erityisen hyödyllinen ilmainen kuvapankki, jos tarvitsee maisemakuvia.

Paljon maisema ja kuvituskuvia sisältävä kuvapankki. Jos etsit esimerkiksi valokuvataustaa, jossa on vaikkapa pilviä, lehtiä tai liekkejä, on Negative Space loistava kuvapankki siihen tarkoitukseen.

negativespace.co

New Ol d Stock

New Old Stock -kuvapankista löytää menneiden vuosikymmenien kuvia.

New Old Stock tarjoaa nimensä mukaisesti vanhanajan kuvia. Kyseessä on kuitenkin enemmänkin kuvia yhteen kokoava alusta kuin varsinainen kuvia sisältävä kuvapankki. Kaikki kuvat ovat vapaasti käytettävissä vähintään yksityiseen ja ei kaupalliseen käyttöön, kuvien oikeudet kannattaa kuitenkin aina tarkistaa erikseen alkuperäisestä julkaisusta.

nos.twnsnd.co

Pexels

Pexels kokoaa ilmaiset kuvapankit yhteen hakemalla kuvia monesta paikasta.

Kyseessä ei ole ihan perinteinen kuvapankki, sillä Pexels kerää kuvia useista eri lähteistä, käytännössä muista ilmaisista kuvapankeista. Sisältää paljon laadukkaita ja monipuolisia kuvia. Kannattaa tutustua myös videotarjontaa.

www.pexels.com

Picjumbo

Picjumbo sopii erityisesti sosiaalisen median kuvituskuvien etsimiseen.

Kyseissä kuvapankissa on paljon aika perinteisiäkin kuvapankkikuvia, mutta joukosta löytyy myös erityisesti sellaisia kuvia, joita voisi kuvitella näkevänsä sosiaalisessa mediassa. Picjumbo mainostaa aika näyttävästi Premium-jäsenyyttä, vaikka vapaasti käytettävät kuvat ovat hyödynnettävissä myös ilman sitä. 

picjumbo.com

Pixabay

Pixabay toimii myös suomeksi.

Pixabay on varmasti yksi tunnetuimmista ilmaisista kuvapankeista, jota myös aiemmin mainittu Pexels hyödyntää. Taso kyseisessä kuvapankissa on todella vaihteleva, mutta toimii yhä edelleen hyvänä peruskuvien lähteenä. Tarjoaa myös jonkin verran vektoritiedostoja.

pixabay.com/fi

Pixbuster

Pixbuster ilmainen kuvapankki Suomesta

Kyseinen kuvapankki on listan uusin tulokas. Kyseessä on suomalaisen kuvaajan perustama kuvapankki, josta löytyy jo monipuolisesti kuvia eri aiheista. Kuvat erottuvat monien muiden kuvapankkien kuvista, joten niiden käyttäminen voi mahdollistaa massasta erottumisen.

pixbuster.com/

Splitshire

Ilmaiset kuvapankit ovat helposti samanlaisia. Splitshire eroaa tummanpuhuvilla kuvillaan muista.

Kuvapankki sisältää kattavan valikoiman hyvin eri tyylisiä kuvia, kuten maisemakuvia ja toisaalta taas kiinnostavia lähikuvia sekä ihmisistä että esineistä. Splitshiren kuvissa toistuu tummat sävyt, joten sopii erityisesti sellaiseen kuvamaailmaan viehättyneille.

www.splitshire.com

StockSnap

Stocksnap.io on ilmainen kuvapankki.

StockSnap on monipuolinen kuvapankki ja uusin lisäys tälle listalle. Osa sen kuvista on todella tyypillisiä ilmaisia kuvia, mutta joukosta löytyy myös helmiä. Jos kuvia hakee, alkuun tulee yleensä maksullisia vaihtoehtoja muutama rivi, jonka jälkeen vasta vapaasti käytettävät kuvat alkavat.

stocksnap.io

Unsplash

Unsplash on yksi suosituimmista kuvapankeista.

Unsplash sisältää kattavasti kuvia, etenkin luonto- ja maisema-aiheisia. Kyseisestä kuvapankista löytyy myös persoonallisempia kuvia, joita voisi helposti kuvitella näkevänsä esimerkiksi Instagramia selatessa.

unsplash.com