Lyhyt URL eli linkin lyhennys

Juuso Kataja

Moni on varmasti törmännyt netissä lyhennettyihin linkkeihin, jotka saattavat kummastuttaa muotonsa puolesta.

Tässä kirjoituksessa, avaamme miksi linkkejä yleensäkin lyhennettään, kuinka linkin lyhennys tehdään ja mitä hyötyjä sekä haittoja lyhentämiseen ylipäänsä sisältyy.

Linkin lyhentämisen hyödyt

Mitä hyötyä linkin lyhentämisestä on?

Linkkien lyhentämiseen erikoistuneet palvelut mainostavat muun muassa, että lyhyt URL on, pitkää linkkiä, kauniimpi ja miellyttävämmän näköinen. Tämä monesti myös pitää paikkansa.

Konkreettista hyötyä voi saavuttaa myös erilaisissa kanavissa, joissa viestin pituutta on rajoitettu, kuten vaikkapa tekstiviesteissä. Näin linkki ei vie arvokasta tilaa itse viestin sanomalta.

Toisinaan on myös hyödyllistä piilottaa todellinen linkki, joka voi sisältää esimerkiksi affiliate-markkinoinnissa käytetyn tunnisteen, jolloin linkin klikkaaja ei voi suoraan tunnistaa linkkiä maksetuksi mainonnaksi.

Linkin lyhennyspalvelut tarjoavat myös erilaisia tilastoja lyhennettyjen linkkien klikkausten statistiikan seuraamiseksi. Nämä tilastot voivat olla hyödyksi monin tavoin, mutta usein saman datan saa ulos myös vaikkapa Google Analytics seurantatilin kautta.

Linkin lyhentämisen haitat

Voiko linkin lyhentämiseen liittyä haittapuolia?

Kuten ylempänä hieman mainittiinkin, ei linkin klikkaaja voi tietää lyhennettyä linkkiä klikatessaan tietää, minne hän linkistä painettuaan päätyy. Tämä voi osaltaan herättää huolta linkin luotettavuuden suhteen. Tästä samasta syystä, lyhennetyt linkit sähköposteissa ja uutiskirjeissä saattavat jäädä herkästi roskapostinsuodattimiin kiinni.

Joissain palveluissa, kuten Googlen tarjoamassa Goo.gl palvelussa, ovat linkkien tilastot kenen tahansa saatavilla. Kotisivut ovat monille yrityksille tärkeä myynnin kanava, joten tuskipa haluat siihen liittyviä tilastoja kilpailijoiden saataville.

Harvinainen, mutta mahdollinen tilanne voi olla myös, että linkin lyhennyksen tarjoama palvelu lopettaa toimintansa, tai muuten vain kärsii käyttökatkoksista, jolloin lyhennetty linkki ei tästä syystä enää toimisikaan, koska linkin lyhentämisen mahdollistava URL uudelleenohjaus katkeaa.

Suosittuja palveluita linkin lyhentämiseen

Maailmalla on lukuisia palveluita, jotka tarjoavat URL osoitteen lyhennystä. Lyhyt URLeja saa ainakin seuraavilta sivustoilta.

Kuinka URL lyhentäjä toimii?

Seuravassa esimerkissä, käymme läpi kuinka linkin lyhennys helpoimmillaan onnistuu ja lyhennämme erään vanhemman blogikirjoituksen linkin käyttäen Bitly.com palvelua.

1. Mene osoitteeseen Bitly.com

2. Syötä haluamasi pitkä linkki, sille tarkoitettuun kenttään ja paina SHORTEN.

3. Saat eteesi lyhennetyn version linkistä, jonka voit kopioida talteen ja jakaa maailmalle.

URL lyhentäjä on mahdollista rakentaa myös itse

Koska lyhyt URL perustuu lähtökohtaisesti yksinkertaiseen URL uudelleenohjaukseen, ei URL lyhentäjän rakentaminen vaadi teknisesti kuin hieman koodaamista.
Yksittäisiä uudelleenohjauksia pystyy tekemään helposti myös ilman koodaustaitoja, webhotelliemme hallintapaneelista, Site Redirection osion kautta.