Nopeuta kotisivuja cache -toimintojen avulla

Mikään ei harmita kävijöitä niin paljoa, kuin tökkivät, eli hitaasti latautuvat, kotisivut. Siksi Zonerilla onkin aina panostettu isolla kädellä nopeisiin palvelinkoneisiin. Kotisivustojen omistajilla on lisäksi myös runsaasti mahdollisuuksia nopeuttaa kotisivujen latausaikoja. Nopeuta kotisivuja esimerkiksi cache-toimintojen avulla.

Nopeuta kotisivujasi. Internetin ihmeellisessä maailmassa, potentiaaliset asiakkaat ovat hyvin kärsimättömiä. Ylimääräiset klikkaukset ja odottelu sivustolla palkitaan usein tyhjin käsin poistuvina kävijöinä. Latausaikojen minimoiminen onkin selkeästi yhdistetty konversion parantamiseen, eli yhteydenottojen ja tilauksien kasvattamiseen.

Kuinka kotisivujen latautumisaikaa voi nopeuttaa?

kotisivujen latausaika
Latausaikoja voi helpottaa useilla tavoilla, kuten kuvien ja muiden visuaalisten elementtien optimoinnilla.

Myös erilaiset sivuston koodausvirheet saattavat aiheuttaa pitkiä latausaikoja, koska käyttäjän selain odottaa usein vastauksia virheellisiin pyyntöihin useitakin sekunteja turhaan, ennen varsinaisen sisällön näyttämistä.

Jotkin kolmansien osapuolten liitännäiset, kuten mainosrinkien automaattisesti näytettävät mainokset sivustolla saattavat samaan tapaan hidastaa sivuston toimintaa, koska käyttäjän selain lataa sisältöä Zonerin palvelimen lisäksi myös ulkoisilta palvelimilta. Tämä voi näkyä pitkinäkin viiveinä, mikäli mainoksia pyörittävä palvelu on tilapäisesti alhaalla tai ruuhkautunut.

Kaikkien näiden asioiden korjaaminen on tärkeää, mutta yksi helpoimmista tavoista nopeuttaa sivustoa on kuitenkin sivuston välimuistin, eli cachen hyödyntäminen.

Nopeasti latautuva sivusto löytyy paremmin myös Googlesta

Nopeasti latautuva sivusto parantaa kävijäkokemuksen lisäksi myös hakukonesijoituksiasi.

Sivustojen latausnopeus onkin myös yksi Googlen hakukoneen satojen algoritmien kriteereistä. Googlen hakurobotit tarkistavat sivuston sisällön ohella myös sivuston latautumisnopeutta, jolloin nopeasti latautuvat kotisivut saavat hieman lisäarvostusta osakseen Googlen hakutuloksissa.

Cache, eli välimuisti, nopeuttaa kotisivuja

Useimmat kotisivut ovat nykyään toteutettu erilaisilla julkaisujärjestelmillä, joista löytyy hyvin monipuolisia ominaisuuksia välimuistin hallinnoimiseen.

WordPress – WP Super Cache

Esimerkiksi, tällä hetkellä maailman suosituimpaan julkaisujärjestelmään, WordPressiin löytyy helposti mm. ilmainen lisäosa nimeltään WP Super Cache, jonka suosiosta kertoo, että se on kirjoitushetkellä kerännyt jo yli 6,5 miljoonaa latauskertaa. Nopeuta WordPress kotisivuja asentamalla cache käyttöösi.

WP Super Cachen asentaminen onnistuu helposti suoraan WordPress -hallinnasta, osiosta Lisäosat → Lisää uusi ja etsimällä nimellä WP Super Cache

wordpress cache

Lisäosan asennuksen ja käyttöönoton jälkeen, kytketään asetuksista välimuisti päälle kohdasta Caching On

Myös lähes kaikkiin muihinkin julkaisujärjestelmiin saa vastaavia lisäosia sekä monissa julkaisujärjestelmissä Cache -toiminnot ovat jo sisäänrakennettuina itse ohjelmistoon, odottaen vain niiden käyttöönottoa ja asetusten määrittämistä.

Kuinka kotisivujen välimuisti toimii?

Kotisivujen välimuisti, eli cache, on menetelmä, joka tilapäisesti säilöö sivuston sivuja sekä tiedostoja valmiiksi säilöttyinä näkyminä. Näin nopeutetaan sivuston käyttöä, koska sivustolla vierailevalle kävijälle, ja hänen selaimelleen, haetaan halutut sivunäkymät suoraan välimuistista sen sijaan, että sivusto aina rakentaisi jokaisen näkymän yksittäisen kävijän selaimen pyyntöjen mukaisesti.

Välimuistin haittapuolet?

Koska välimuistista haetaan valmiiksi rakennettu näkymä vierailijalle, eivät kaikki muutokset sivuston tiedostoissa välttämättä näy kävijälle. Usein tämä koskee lähinnä ulkoasullisia muutoksia eikä niinkään sivuston hallintapaneelin kautta tehtyihin sisältömuutoksiin esimerkiksi teksteissä.

Lähinnä tämä aiheuttaa sen, että sivuston muokkauksien ajaksi välimuisti on hyvä muistaa ottaa pois päältä tai tyhjentää aika ajoin, jolloin muutokset näkyvät varmasti myös sivustolla.

Kun muokkaukset ovat valmiita, varmista, että olet tyhjentänyt sivumuistin ja asettanut sen takaisin päälle, jolloin sivusto pyörii taas sulavasti, mutta kaikki viimeisimmät muutoksesi näkyvät myös kotisivujen kävijöille.

Juuso Kataja

Webdesigner, sähköisen markkinoinnin ammattilainen, jonka intohimoihin kuuluvat mm. verkkokaupat, hakukoneoptimointi ja WordPress.

Share
Tweet
Share
Pin
+1