Oman verkkotunnuksen käyttö Blogger ja WordPress.com

verkkotunnus blogilleMonet ilmaiset blogipalvelut, kuten esimerkiksi Blogger ja WordPress.com, tarjoavat mahdollisuuden käyttää blogia myös omalla verkkotunnuksella. WordPress.com blogipalvelua ei kannata kuitenkaan sekoittaa, itse asennettavaan, WordPress julkaisujärjestelmään. WordPress.com palvelu onkin huomattavasti rajoitetumpi versio, kuin, täysin kustomoitava, oma WordPress asennus webhotelliympäristössä. Lue lisää WordPress julkaisujärjestelmän ja WordPress.comin eroista.

Osa blogipalveluista tarjoaa myös verkkotunnuksen rekisteröintiä, osa puolestaan ei ja vaatii käyttäjäänsä hankkimaan verkkotunnuksen blogia varten omatoimisesti.

Yleisenä piirteenä kaikille palveluille on kuitenkin .fi verkkotunnuksen rekisteröinnin puuttuminen palveluista tarjotuista palveluista. Siksi moni, omaa verkkotunnusta käyttävä blogi, tilaa verkkotunnuksen vaikkapa meiltä.

Huomioithan, että myös blogipalvelu saattaa veloittaa oman palvelumaksunsa verkkotunnuksen käytöstä.

Miksi sitten kannattaa hankkia oma verkkotunnus blogille?

Oma verkkotunnus blogille kannattaa hankkia jo varhaisessa vaiheessa, useammastakin syystä:

  • Brändin rakentaminen ja suojaaminen. Harrastustoiminen bloggaus voi helposti vaihtua ammattimaiseen toimintaan, jolloin omasta verkkotunnuksesta voi olla hyvinkin iso hyöty. Onhan lukijoiden helpompi muistaa ja löytää sivusto, kun ei tarvitse yrittää muistaa minkä blogialustan loppuosalla sivusto toimii, alkuosasta puhumattakaan.

    Oma verkkotunnus blogilla, auttaa suojaamaan myös toimintaa, ettei kukaan muu varaa keksimääsi bloginimeä omaksi verkkotunnuksekseen ja rupea pyörittämään bisnestä ankaralla työllä luomasi maineen avulla.

  • Blogin teknisen alustan vaihtaminen helpottuu tarvittaessa oman verkkotunnuksen avulla. Usein blogin kasvaessa, on tarve päästä ns. ilmaisesta palvelusta eroon ja rakentaa blogi vaikkapa oman WordPress asennuksen päälle, jolloin sivuston räätälöinti- ja toimintomahdollisuudet kasvavat suuresti.

    Blogialustan vaihtuessa, voivat yksittäisten kirjoitusten URL, eli sivuosoitteet hieman muuttua ja olemassaolevat linkit lakata toimimasta. Mikäli blogi on alunperinkin toteutettu oman verkkotunnuksen alle, on tilanteen korjaaminen helppoa luomalla jokaiselle yksittäiselle alasivun ja kirjoituksen sivuosoitteelle automaattinen uudelleenohjaus vanhasta osoitteesta uuteen.

Kuinka oman verkkotunnuksen saa käyttöön blogissa?

Ensimmäinen vaihe on tietysti tilata ja rekisteröidä oma verkkotunnus blogille. Se tapahtuu helposti sivujemme domainhaun avulla.

Toinen vaihe on ohjata rekisteröity verkkotunnus haluttuun palveluun. Tästä ohjeen saa aina viime kädessä halutun palvelun tarjoajalta, mutta ohessa ohjeita kahteen yleisimpään palveluun.

Oma verkkotunnus, Blogger

Blogger blogipalveluun saa oman verkkotunnuksen kytkettyä seuraavan ohjeen avulla:
https://tuki.zoner.fi/index.php?/Knowledgebase/Article/View/63/10/verkkotunnuksen-ohjaus-bloggeriin

Oma verkkotunnus, WordPress.com

Kun olet tilannut meiltä verkkotunnuksen, määritä se alkuun WordPress.com blogisi hallintapaneelin asetuksista, osiosta: Domains. Valitse alkuun Add domain -painike yläoikealta.

wordpress.com oma verkkotunnus

Valitse tämän jälkeen vaihtoehto; Already own a domain ja Map it

oma verkkotunnus wordpress blogiin

Syötä Enter Domain -kenttään verkkotunnuksesi ja paina Add painiketta. Tässä vaiheessa ohjelma tarkistaa, onko kyseinen verkkotunnus jo rekisteröity. Et voi edetä, ennen kuin olet rekisteröinyt jo haluamasi verkkotunnuksen.

domain wordpress.com

Seuravaksi sivusto pyytää sinua antamaan luottokorttisi tiedot maksua varten. Voit tarvittaessa maksaa palvelusta myös Paypalin kautta.

Oman verkkotunnuksen ohjaus WordPress blogipalveluun

Seuraava vaihe on ohjata tilaamasi uusi domain WordPress.com palveluun. Mikäli aiot käyttää myös sähköpostipalveluita kyseisellä verkkotunnuksella, suositeltava tapa on pyytää WordPressin tuesta IP-osoite, johon voimme ohjata kyseisen verkkotunnuksen liikenteen. Näin varsinainen domain ja ohjaukset jäävät hallittavaksi Zonerin hallintapaneeliin kautta.

Mikäli sinulla ei ole aikomusta ottaa käyttöön sähköpostipalveluita lainkaan, voit pyytää meitä, vaikka jo verkkotunnuksen tilausvaiheessa, asettamaan domainille WordPressin nimipalvelintiedot:

  • NS1.WORDPRESS.COM
  • NS2.WORDPRESS.COM
  • NS3.WORDPRESS.COM

Huomio: WordPress.com blogi ei, ainakaan tämän artikkelin kirjoitushetkellä, tue ääkkösellisiä tai muita erikoismerkkejä sisältäviä verkkotunnuksia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest