Paras tietokanta WordPress-sivustolle

Joonas Vanhatapio

Mikä tietokanta takaa parhaan suorituskyvyn WordPress-kotisivuille? WordPress tarvitsee aina toimiakseen tietokannan, webpalvelimen sekä PHP-ympäristön.

Suosittuja ja WordPressin kanssa usein käytettyjä tietokantapalveluita ovat esimerkiksi MariaDB ja MySQL. Testasimme kolmen eri tietokannan vaikutusta WordPressin suorituskykyyn ja kerromme myös, mitä tietokantaa Zonerin palveluissa käytetään.

Mikä on tietokanta?

Tietokanta tarkoittaa erillistä tietokantapalvelua, johon palvelinpohjaiset julkaisujärjestelmät (esimerkiksi WordPress, Joomla! tai Drupal) tai verkkokaupat voivat tallentaa muun muassa sivuston tekstisisältöä tai tuotetietoja.

Tietokannat mahdollistavat suurten tietomäärien käsittelyn nopeammin verrattuna siihen, että tiedot olisi tallennettu erillisiin tekstitiedostoihin. Nykyaikaiset palvelinpohjaiset sovellukset ja julkaisujärjestelmät edellyttävätkin yleensä tietokantatukea webhotellilta ja tarvitsevat vähintään yhden vapaan tietokannan toimiakseen.

Tietokanta WordPress-sivulle

WordPress tarvitsee tietokannan

WordPress-kotisivut tarvitsevat toimiakseen tietokannan ja se tallentaa tietokantaan esimerkiksi julkaisuja, sivuja, kommentteja ja käyttäjiä. WordPressille annetaan asennusvaiheessa tiedot tietokannasta ja WordPress hoitaa loput käyttäjän puolesta, itse ei siis tarvitse tehdä mitään tietokannalle.

Huonosti toimiva tietokanta voi kuitenkin pahimmillaan olla pullonkaula WordPress-sivuston tehokkuudelle. Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, mitä tietokantaa palveluntarjoajasi käyttää, koska se vaikuttaa myös sivustosi suorituskykyyn.

Virallisesti WordPress tukee MariaDB:tä ja MySQL:ää. Tällä hetkellä tuetut versiot ovat MariaDB versio 10.1 tai uudempi sekä MySQL versio 5.6 tai uudempi. WordPressin kanssa käytetään kuitenkin myös jonkin verran PostgreSQL-tietokantaa, mutta sille ei ole lainkaan virallista tukea.

Testasimme eri tietokantojen toimintaa

Testasimme MariaDB:n, MySQL:n ja PostgreSQL:n vaikutusta WordPress-sivuston suorituskykyyn erillisellä virtuaalipalvelimella. Käytimme testissä PHP 7.3 -versiota. Käytännössä kuormitimme palvelinta ajamalla sinne joko 32 tai 128 kyselyä sekunnissa ja toistamalla saman suorituksen sata kertaa peräkkäin keskiarvojen saamiseksi. Mitä lyhyempi käytetty aika on, sitä parempi tietokannan suorituskyky on.

32 yhtäaikaista kyselyä 

MariaDBMySQLPostgreSQL
0,11 sekuntia0,13 sekuntia0,19 sekuntia

128 yhtäaikaista kyselyä

MariaDBMySQLPostgreSQL
0,50 sekuntia0,55 sekuntia0,79 sekuntia

Tuloksista huomataan, että parhaan tuloksen suorituskykytestistä saa MariaDB. Ero muihin tietokantoihin kasvaa entistä isommaksi, kun palvelimelle ajetaan enemmän kyselyjä. Toiseksi parhaan tuloksen testistä sai MySQL ja selvästi heikoimmin testistä suoriutui PostgreSQL.

Testien perusteella voidaankin sanoa, että MariaDB tarjoaa parhaan suorituskyvyn WordPress-sivustolle. MySQL suoriutui testistä myös selvästi PostgreSQL:ää paremmin, joten myöskään se ei ole huono vaihtoehto WordPress-sivuston tietokannaksi.

Maria DB logo

MariaDB

MariaDB on MySQL:ään pohjautuva avoimen lähdekoodin relaatiotietokanta. MariaDB:tä kehittää pitkälti sama yhteisö, joka kehitti alun perin MySQL:ää. MariaDB:n taustalla kehittäjänä on myös MariaDB Corporation, joka tarjoaa esimerkiksi maksullista tukea ja lisäominaisuuksia MariaDB:hen. Ensimmäinen versio MariaDB:stä on julkaistu vuonna 2009 ja sitä käyttävät esimerkiksi Google ja Mozilla.

WordPress tukee MariaDB:n käyttöä tietokantana ja MariaDB on kehitetty mahdollisimman yhteensopivaksi MySQL:än kanssa, jotta siirtyminen MySQL:n käytöstä MariaDB:n käyttöön olisi mahdollisimman helppo. MySQL-integraatiot ovatkin suoraan, ilman muokkausta, yhteensopivat MariaDB:n kanssa.  MariaDB on olemassa Linuxille ja Windowsille.

Zonerin palveluissa käytetään MariaDB-tietokantaa

WP.one-palvelu on WordPress-sivustoille optimoitu ylläpitopalvelu. WP.onessa käytetään aina MariaDB-tietokantaa, koska se tarjoaa testiemmekin mukaan parhaan mahdollisen suorituskyvyn WordPress-sivustolle.

WP.one-palvelussa WordPress asennetaan sivustolle jo valmiiksi, joten käyttäjän ei tarvitse itse huolehtia lainkaan WordPressin tai tietokannan käyttöönotosta.

Zonerin webhotellit käyttävät myös MariaDB-tietokantaa.

MySQL logo

MySQL

MySQL-tietokanta on yksi suosituimmista erilaisten web-palveluiden relaatiotietokannoista. MySQL-tietokannan ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1995 ja sen omistaa nykyään Oracle Corporation. Tänä päivänä MySQL:ää käyttävät esimerkiksi Facebook, Twitter ja YouTube. Monet julkaisujärjestelmät tukeutuvat myös MySQL:ään, tällaisia ovat esimerkiksi WordPress, Drupal ja Joomal.

MySQL-tietokannan päälle käytetään yleensä PHP-, Python- tai Perl-ohjelmointikieltä ja sivut julkaistaan Apache-webpalvelimella. Apache toimii yleensä Linux-käyttöjärjestelmällä, mutta siitä on omat versiot myös Windowsille ja OS X:lle.

Postgre SQL logo

PostgreSQL

PostgreSQL on avoimeen lähdekoodiin perustuva relaatiotietokanta. Se korostaa laajennettavuutta ja standardien noudattamista. Ensimmäinen PostgreSQL-tietokannan versio julkaistiin 1996 ja sen käyttäjiä ovat esimeriksi OpenStreetMap, Instagram ja TripAdvisor.

PostgreSQL ei ole virallisesti tuettu WordPressin toimesta ja osa lisäosista on rakennettu niin, että ne tarvitsevat aina MySQL-tietokantaa eli kaikki lisäosat eivät välttämättä toimi normaalisti PostgreSQL:llä. Monet toivovatkin tietokannalle WordPressin virallista tukea, mutta sen toteuttaminen ei ole ihan yksinkertaista. WordPressin ydinkoodin muuttaminen MySQL-pohjaisesta useamman tietokannan, kuten PostgreSQL:n, tukemiseksi olisi hyvin haastava prosessi.

PostgreSQL on macOS järjestelmän oletustietokanta, mutta se on yhteensopiva myös Windowsin ja Linuxin kanssa. PostgreSQL:ää ei käytetä Zonerin palveluissa.