PHP 7 – Kattava info PHP-päivityksestä

PHP-päivitykset ovat säännöllinen osa palvelinten ylläpitoa ja samalla koskettavat myös kaikkia sivuston omistajia. Siksi aiheesta on hyvä ymmärtää muutamia perusasioita.

Koostimmekin tähän kirjoitukseen infoa siitä, mikä PHP on ja miten php-versioiden päivitykset vaikuttavat sivuston elämään.

Mikä PHP on?

PHP on erittäin suosittu ohjelmointikieli, jota käytetään laajasti websuunnittelussa. Muun muassa maailman ylivoimaisesti suosituin kotisivujen julkaisujärjestelmä WordPress, on ohjelmoitu PHP:n avulla.

Toimiakseen oikein, tarvitsevat PHP-koodia hyödyntävät sivut tuen palvelimelta PHP-kielen osalta. PHP onkin vakiona lähes kaikissa hostingpalveluissa, poislukien mahdollisesti erilaiset ilmaiset kotisivutilat. Koska eri PHP-versiot ovat keskenään hyvin erilaisia, täytyy sivuston koodauksen ja palvelimella käytetyn PHP-version, olla myös yhteensopivia keskenään.

PHP-versiot kehittyvät jatkuvasti, joka tarkoittaa myös sekä palvelinten että kotisivujen tarvitsevan päivityksiä toimiakseen jatkossakin halutulla tavalla.

Miksi PHP täytyy päivittää?

PHP, kuten kaikki muutkin ohjelmointikielet ja palvelinohjelmistot, kehittyvät ja päivittyvät säännöllisesti. Laaja kehittäjäyhteisö mahdollistaa uusia ominaisuuksia ja parannuksia, joita sivuston kehittäjät voivat siten hyödyntää toteutuksissaan.

PHP 7 -versio toi esimerkiksi mukanaan moniin ohjelmistoihin parantunutta suorituskykyä, joka näkyy nopeampina latausaikoina verrattuna 5.x versioihin. Monilla testisivustoillamme latausnopeudet putosivat useita kymmenyssekunteja. Raskaammilla sivustoilla vaikutus näkyy varmasti myös vielä selkeämmin.

Eri versioille on myös annettu viralliset elinkaaret, joiden aikana niihin ilmestyy sekä kehitys- että tietoturvapäivityksiä. Elinkaaren päättäneitä versioita ei suositella enää käytettäväksi, koska ne voivat sisältää sellaisia tietoturva-aukkoja, joita ei enää havaita tai paikata.

php-versiot

Zonerin webhotelleissa on käytössä ja valittavissa tällä hetkellä sekä 5.6 että 7.0-versiot. Näiden molempien virallinen tuki loppuu vuoden 2018 kuluessa, joten suosittelemme asiakkaitamme siirtymään jo käyttämään 7.2-versiota tukevia ohjelmistoja ja kotisivuja.

Tulemme Zonerin toimesta jatkamaan tukea 5.6-version käytössä vielä jonkin aikaa virallisen tuen päättymisen jälkeenkin, sillä monet vanhemmat ohjelmistot eivät yksinkertaisesti enää toimi tai päivity tukemaan 7.2-versiota. Näissä tapauksissa, on sivustojen omistajien syytä vakavasti harkita jo uusien sivustojen toteuttamista.

Päivitykset parantavat tietoturvaa

Päivitykset korjaavat myös erinäisiltä tietoturvauhilta, koska niissä tilkitään myös mahdollisesti havaittuja tietoturva-aukkoja. Myös keväällä voimaan tullut GDPR-asetus edellyttää asiakastietoja sisältäviä sivustoja huolehtimaan tietoturvastaan, johon ohjelmapäivitykset hyvin oleellisesti sisältyvät mukaan.

Tietoturvapäivityksiä asennetaan palvelimille tietysti myös muinakin ajankohtina, joskin ne tapahtuvat pääosin huomaamatta uusina aliversioina ja ilman suurempia katkoksia.

Lisätietoja PHP:sta löydät sen virallisilta kotisivuilta: php.net

PHP 5.6 lakkaa toimimasta

PHP 5.6 käyttö kuitenkin lakkaa kokonaan www-palvelimillamme 3.9.2019 (2.4.2019). Sivustot ja ohjelmistot, jotka eivät ole yhteensopivia uudempien PHP-versioiden kanssa, lakkaavat päivityksen yhteydessä toimimasta, joko kokonaan tai osittain.

Varmista yhteensopivuus PHP 7.2 version kanssa
Alkuun suosittelemme varmistamaan, onko sivustosi / käytetty ohjelmisto yhteensopiva uusimman PHP 7.2 -version kanssa. Tästä saat parhaiten lisätietoja sivuston toteuttajalta tai käytetyn ohjelmiston valmistajalta.

Suuri osa julkaisujärjestelmistä, kuten WordPress, Joomla ja Drupal tukevat suoraan uutta PHP-versiota, kunhan olet päivittänyt ohjelmiston uusimpaan mahdolliseen versioon. Monet käytetyt ulkoasuteemat ja lisäosat eivät kuitenkaan välttämättä toimi, joten nyös niiden tuki on hyvä selvittää tai vaihtaa käytetty toiminto sellaiseen, joka tukee uusinta PHP-versiota.

Asiakaspalvelumme auttaa mielellään myös kysymyksissä päivitettävyyden osalta, mikäli sivustolla ei esimerkiksi ole erillistä teknistä tukihenkilöä. Zoner tarjoaa esimerkiksi WordPress-sivustojen päivityksiin liittyen myös maksullisia asiantuntijapalveluita.

PHP-version vaihtaminen webhotellista

Asiakkaamme voivat vaihtaa PHP-versiota lennosta versioiden välillä suoraan webhotellin hallintapaneelin kautta:
https://tuki.zoner.fi/index.php?/Knowledgebase/Article/View/101/1/php-version-valitseminen

Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se eteenpäin: