PHP 7 – Kattava info PHP-päivityksestä | Zoner.fi

Katso myös

PHP 7 – Kattava info PHP-päivityksestä

Tänä syksynä tullaan Zonerin webhotellipalvelimilla toteuttamaan jälleen isompi PHP-päivitys, kun 5.6 versiosta päivitetään PHP 7.1 PHP 7.0 -versioon.

* PHP 7.1 versiossa ilmenneen ongelman takia, on palvelimet päivitetty PHP 7.0 versioon ja www21-28 palvelinten päivitys siirtynyt tiistailta torstaille.

Koostimme tähän kirjoitukseen infoa siitä, mikä PHP on ja miten päivitykset vaikuttavat sivuston elämään.

PHP-päivitysten aikataulu

PHP-päivitys suoritetaan palvelimilla seuraavasti.

 • www10 – www20: Ma 25.9. klo 00.01 – 07.00
 • www21 – www28: Ti 26.9. klo 00.01 – 07.00 To 28.9. klo 00.01 – 07.00
 • www29 – www38: Ke: 27.9. klo 00.01 – 07.00

Päivityksestä aiheutuu noin puolen tunnin katkos per palvelin kotisivutilan ja sähköpostien osalta. Katkoksen aikana tulleet sähköpostit säilyvät palvelimilla ja toimitetaan perille katkoksen jälkeen.

Mahdollisista poikkeuksista aikatauluihin ilmoitetaan tukisivustollamme: tuki.zoner.fi

Mistä tiedän millä palvelimella sivustoni on?
Palvelimen numeron pystyt tarkistamaan joko alkuperäisestä webhotellin tunnusviestistä (esimerkiksi osoite www21.zoner.fi = www21 palvelin) tai asiakaspalvelustamme: 010 235 6688 (ark. 8.00-18.00) / tuki@zoner.fi

Mikä PHP on?

PHP on erittäin suosittu ohjelmointikieli, jota käytetään laajasti websuunnittelussa. Muun muassa maailman ylivoimaisesti suosituin kotisivujen julkaisujärjestelmä WordPress, on ohjelmoitu PHP:n avulla.

Toimiakseen oikein, tarvitsevat PHP-koodia hyödyntävät sivut myös tuen palvelimelta PHP-kielen osalta. Kannattaa myös huomioida, että PHP-versiot ovat keskenään hyvin erilaisia, joten sivuston koodauksen ja palvelimella käytetyn PHP-version, tulee olla yhteensopivia keskenään.

Juuri tätä palvelimen puolelta tarjottavaa tukea päivitetään nyt toimestamme uudempaan versioon.
PHP päivitys

Miksi PHP täytyy päivittää?

PHP, kuten kaikki muutkin ohjelmointikielet ja palvelinohjelmistot, kehittyvät ja päivittyvät säännöllisesti. Laaja kehittäjäyhteisö mahdollistaa uusia ominaisuuksia ja parannuksia, joita sivuston kehittäjät voivat hyödyntää toteutuksissaan.

PHP 7 -versio tuo esimerkiksi moniin ohjelmistoihin parantunutta suorituskykyä, joka näkyy nopeampina latausaikoina. Esimerkiksi eräällä WordPress testisivustollamme putosivat latausajat n. 0,6 sekunnista -> 0,5 sekuntiin.

Päivitykset suojaavat tietoturvaa

Päivitykset korjaavat myös erinäisiltä tietoturvauhilta, koska niissä tilkitään myös mahdollisesti havaittuja tietoturva-aukkoja.

Näitä tietoturvapäivityksiä asennetaan palvelimille tietysti myös muinakin ajankohtina, joskin ne tapahtuvat pääosin huomaamatta uusina aliversioina ja ilman suurempia katkoksia.

Lisätietoja PHP:sta löydät PHP:n virallisilta kotisivuilta: php.net

Mitä PHP-päivityksessä tapahtuu?

Päivityksessä asennetaan uusin virallinen versio PHP-tuen osalta, jota webhotellit ryhtyvät automaattisesti käyttämään. Sivustot ja ohjelmistot, jotka eivät ole yhteensopivia PHP 7 -version kanssa, lakkaavat päivityksen yhteydessä toimimasta, joko kokonaan tai osittain.

Päivitys tullaan suorittamaan erikseen ilmoitettuna ajankohtana, lähtökohtaisesti sellaiseen aikaan, jolloin sivustoilla on mahdollisimman vähän kävijäliikennettä. Päivityksestä aiheutuu käyttökatkos sivuston ja sähköpostien osalta. Samalla palvelinkoneiden muitakin ohjelmistoja päivitetään uudempiin versioihin.

Jatkossa kaksi eri PHP-versiota käytettävissä

Mikäli sivustosi ei toimi uuden PHP 7 -version kanssa, ei hätää. Voit aktivoida, päivityksen jälkeen, webhotellin hallintapaneelista vielä vanhan 5.6 version seuraavan ohjeen mukaisesti:
https://tuki.zoner.fi/index.php?/Knowledgebase/Article/View/101/1/php-version-valitseminen

PHP 5.6 sisältää tietoturvapäivityksiä vielä vuoteen 2019 asti, jolloin se viimeistään poistuu käytöstä. Suosittelemme kuitenkin jo hyvissä ajoin tätä ennen päivittämään sivustoa siten, että se toimii jatkossa myös uudempien PHP versioiden kanssa.

Tee seuraavat toimenpiteet

PHP 7 palvelin

 • Varmista yhteensopivuus
  Alkuun suosittelemme varmistamaan, onko sivustosi / käytetty ohjelmisto yhteensopiva PHP 7 -version kanssa. Tästä saat parhaiten lisätietoja sivuston toteuttajalta tai käytetyn ohjelmiston valmistajalta.

  Suuri osa julkaisujärjestelmistä, kuten WordPress, Joomla ja Drupal tukevat suoraan uutta PHP-versiota, kunhan olet päivittänyt ohjelmiston uusimpaan mahdolliseen versioon.

 • Tarkista sivuston toiminta päivityksen jälkeen
  Tarkista päivityksen jälkeen sivustosi toiminta ja vaihda tarvittaessa vanhempi PHP-versio takaisin käyttöösi.

, ,

Zoner Oy on osa Hosting Group -konsernia.