PrestaShop 1.7 versio julkaistu – Mitä uutta PrestaShop tuo verkkokauppaan?

PrestaShop verkkokauppaohjelmisto on saanut juuri ison päivityksen ja uusin 1.7 versio on järjestyksessään nyt seitsemäs major tason päivitys.

Tässä kirjoituksessa fiilistelemme uutta versiota sekä käymme läpi hieman Prestashopin historiaa sekä päivitettävyyttä vanhemmista versioista uuteen 1.7. versioon.

Ensifiiliksiä päivitykseen liittyen

Olen seurannut jo useamman vuoden erilaisten julkaisujärjestelmien ja verkkokauppaohjelmien kehitystä aitiopaikalta. PrestaShop on itselleni erittäin tuttu ohjelmisto, jolla olen myös toteuttanut lukuisia verkokauppoja.

prestashop classic theme
Uusi Classic -nimeä kantava oletusteema on toimivan yksinkertainen.
Ensivaikutelma päivityksestä on jopa hivenen epäilevä, koska 1.6 versio oli jo erittäin hyvä verkkokauppaohjelma ja vastasi perusominaisuuksiltaan jo pitkälti useimpien verkkokauppiaiden tarpeisiin. Mitä uusi versio toisi tullessaan?

Asensin kuitenkin innokkaasti verkkokaupan testikäyttöön, heti virallisen julkaisun ilmestyttyä. Uusin 1.7 versio on sen verran tuore, ettei se vielä löydy edes webhotelliemme Installatron asenusohjelmasta, joten alkuvaiheessa asennuspaketti tulee asentaa käsin palvelimelle esim. FTP-yhteyden avulla.

Käyttöliittymä maistuu WordPressiltä

Käyttöliittymässä ja ideologiassa on otettu paljon vaikutteita WordPress julkaisujärjestelmästä, joka myös näkyy hallintapaneelin puolella selvästi. Muutosta tähän suuntaan oli pitkälti nähtävissä jo 1.6 version osalta, joka mielestäni on vain positiivinen suunta.

Konversion merkitys korostuu

Oma lähestymistapani verkkokauppoihin on hyvin konversiokeskeinen. Mielestäni kaupan myyntiputken kehittäminen ja tilausten sisäänsaaminen on tärkeämpää kuin taiteellinen toteutus. Siksi pidinkin erityisesti uuden version mukana tulevasta oletusteemasta, joka on yksinkertaistettu lähes äärimmilleen.

Mitä uutta PrestaShop 1.7 versio tuo tullessaan?

Kehittäjät mainostavat verkkokauppa-alustan uusinta versiota kolmella teesillä; Code better. Create easier. Sell faster. Mihin nämä teesit sitten oikein perustuvat?

Code better

PrestaShop 1.7. tuo käyttöön ulkoisen Symfony frameworkin. Symfony framework on suosittu kehitysalusta ja yhteisö, josta lisätietoja löydät täältä.

Ideana frameworkin takana on helpottaa ja tehostaa kehittäjien työtä ja mahdollistamalla uusien, PrestaShopiin aiemmin perehtymättömien kehittäjien mukaantuloa projekteihin.

Create easier

Prestashop on uudistanut myös ulkoasuteemojen ajattelutapaa. Oletusteeman mukana toimitettava, tyyleista ja scripteistä siivottu, Starter theme on suunniteltu kehittäjiä, kuten erilaisia digitoimistoja varten ja noputtaa huomattavasti uuden teeman luontia tyhjästä.

Myös WordPressistä tuttu Parent / Child teema-ajattelu on tuotu mukaan, joka mahdollistaa myös teeman päivittämistä ilman huolta omien muutosten katoamisesta.

Sell faster

PrestaShop uudistuksen kolmas teesi on myydä tuotteita nopeammin. Muun muassa tuotteiden luontia on virtaviivaistettu ja tehty sulavammaksi. Vaikka yhden tuotteen luonnin säästämä aika olisi lyhyt, moninkertaistuu vaikutus äkkiä, kun kauppaan perustetaan satoja uusia tuotteita.

Myös uusi oletusteema – Classic theme on optimoitu latautumaan nopeammin, esimerkiksi tiivistämällä kaikki css tyylit yhteen theme.css ja javascriptit yhteen theme.js tiedostoon. Oletusteemassa on selkeästi mietitty ostamisen helppoutta ja käytettävyys suorastaan huutaa lisäämään tuotteita ostoskoriin.

Prestashop 1.7. tuoteen luonti
Tuotteiden luomisen käyttöliittymä on uudistunut melko lailla vanhoista versioista.

Vanhempien PrestaShop kauppojen päivittäminen 1.7 versioon

Todettakoon heti alkuun, vanhemmilla versioilla toteutettuja verkkokauppoja ei ole helppoa päivittää 1.7 versioon.

Esimerkiksi 1.6. versioon toteutetut ulkoasuteemat eivät toimi 1.7 versiossa. Vanhat ulkoasut tulee siis rakentaa alusta asti uudelleen tai hyödyntää valmiita 1.7 ulkoasuteemoja.

Myös suuri osa moduuleista menee kokonaan uusiksi versionpäivityksen yhteydessä. Monet 1.6. versiota varten toteutetut, huolellisesti koodatut, lisäosat toimivat myös 1.7 version kanssa, mutta esimerkiksi maksutapamoduulit eivät. Kirjoitushetkellä, uusimpaan Prestashoppiin ei vielä löydy yhtään kotimaisia maksutapoja, mutta tilanne varmasti korjaantuu nopeasti.

Vanhan verkkokaupan päivittäminen uuteen versioon vaatii siis huolellista suunnittelua sekä paljon työtä. Mitään kiirettä päivitykseen ei ole, koska PrestaShop kehittäjät ovat luvanneet tietoturvapäivityksiä 1.6. sarjan kaupoille vielä useammaksi kuukaudeksi eteenpäin. Myös 1.7 versio tulee saamaan varmasti pian useita pieniä korjauksia, kun käyttäjiltä alkaa tulemaan palautetta ja mahdollisia bugiraportteja.

Myöskään PrestaShopin suomenkielinen käännös ei ole täydellinen, joskaan tilanne ei ole paljoa parempi ollut aikaisempienkaan versioiden kohdalla. Tämä lienee yksi suurimpia syitä, miksi verkkokauppaohjelman suosio ei ole Suomessa koskaan noussut kovin korkealle.

PrestaShop verkkokauppaohjelmiston versiohistoria

Prestashop on kehittynyt runsaasti vuosien saatossa, kuten koko verkkokauppa-ala ylipäänsä. Ensimmäiset omakohtaiset kokemukseni Prestashopista ovat 1.3 versiosta, eli vuosikymmenen vaihteen paikkeilta.

prestashop preston
Preston on toiminut PrestaShopin maskottina 1.6. versiosta alkaen
Nykyään ajatus saattaa naurattaa, mutta tuolloin oli mullistavaa jo, että itse verkkokauppaohjelmisto oli ilmainen ja siitä löytyi ominaisuuksia, kuten väri- ja kokovalintojen määrittäminen tuotteille.

Oheisesta listauksesta näkyy aikaisempia virstanpylväitä ohjelmiston päivityksen suhteen:

  • 20.02.2008: 0.9.7 Stable
  • 07.08.2008: 1.0.0 Stable
  • 07.05.2009: 1.1.0 Stable
  • 29.07.2009: 1.2.0.8 Stable
  • 25.05.2010: 1.3.0 Stable
  • 16.03.2011: 1.4.0.17 Stable
  • 13.09.2012: 1.5.0.17 Stable
  • 17.03.2014: 1.6.0.5 Stable

PrestaShop käyttää versioinnissaan semanttista versiointia (SemVer). Stable tarkoittaa siis kehittäjien toimesta vakaaksi luokiteltua versiota.

Etkö ole vielä asiakkaamme?

PrestaShop toimii erinomaisesti jo webhotellipalveluissamme. Sen asennus onnistuu helposti palvelumme kautta löytyvän Installatron -asennusohjelman kautta.

Tutustu webhotelleihin

Juuso Kataja

Webdesigner, sähköisen markkinoinnin ammattilainen, jonka intohimoihin kuuluvat mm. verkkokaupat, hakukoneoptimointi ja WordPress.

Share
Tweet
Share
Pin
+1