Sähköpostiohjelma helpottaa arkea

Kaisa Huttunen

Sähköposti on nykyään laajasti käytössä ja sähköpostia saattaakin tulla paljon jo yhden päivän aikana. Sähköpostiohjelma helpottaa sähköpostien lukemista, lajittelua ja lähettämistä. Tässä kirjoituksessa käsitellään sähköpostiohjelmia ja esitellään viisi suosittua sähköpostiohjelmaa.

Mikä on sähköpostiohjelma?

Meistä suurin osa on käyttänyt tai käyttää jonkinlaista sähköpostiohjelmaa. Sähköpostiohjelma on ohjelmisto, jota käytetään yksinkertaisimmillaan sähköpostien lukemiseen ja vastaanottamiseen. Monet ohjelmat sisältävät myös monia käteviä toimintoja viestien suodattamiseen ja lajitteluun, osa sisältää myös kalenteriominaisuuden.

Sähköpostiohjelman käyttöä varten tarvitaan jokin sähköpostipalvelu ja olemassa oleva sähköpostiosoite. Sähköpostin omalla verkkotunnuksella saa helposti käyttöönsä esimerkiksi Zoner Sähköposti -palvelun kautta.

Henkilö käyttää sähköpostiohjelmaa puhelimella.

Miksi käyttää sähköpostiohjelmaa?

Sähköposteja voi yleensä lukea myös suoraan kyseisen sähköpostipalvelun selainversion, eli webmailin kautta, mutta erikseen laitteelle asennettavan sähköpostiohjelmiston käyttö tarjoaa monia etuja:

  1. Osa ominaisuuksista käytettävissä myös ilman verkkoa, esimerkiksi vanhojen viestien lukeminen ja uusien viestien kirjoittaminen.
  2. Samalla ohjelmalla on yleensä mahdollista hallita useita erillisiä sähköpostiosoitteita.
  3. Osa sähköpostiohjelmistoita mahdollistaa lisätoimintoina myös rss-uutissyötteiden tai sosiaalisen median ilmoitusten seuraamisen.

Mikä on paras sähköpostiohjelma?

Erilaisia ohjelmistoja on vaikea laittaa täysin absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen, sillä paras ohjelma riippuu usein myös sähköpostin käyttäjän tarpeista ja siitä, minkä itse kokee hyväksi ohjelmaksi. Kannattaakin tarkkaan miettiä, mitä ominaisuuksia sähköpostiohjelmalta haluaa ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja.

Kaikki tässä esitellyt sähköpostiohjelmistot mahdollistavat useamman sähköpostiosoitteen rinnakkaisen käytön. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä kaikissa ohjelmissa mahdollista, ja jos sellaiseen on tarvetta, kannattaa se aina tarkistaa ennen ohjelman käyttöönottoa valmistajan sivuilta.

Useita sähköpostitilejä voi ajatella ikään kuin vierekkäisinä postilaatikkoina. Tarkista usean tilin käyttömahdollisuus ennen sähköpostiohjelma valintaa.

Useita eri käyttöjärjestelmiä tukevat ohjelmat

Thunderbird

Saatavilla Windows-, macOS- ja Linux-laitteisiin.

Thunderbird on suosittu vapaan lähdekoodin sähköpostiohjelma, jonka on kehittänyt Firefox-selaimesta parhaiten tunnettu Mozilla. Kyseiseen sähköpostiohjelmaan on saatavilla kattavasti erilaisia lisäosia, joiden avulla erilaisten toiminnallisuuksien toteuttamien onnistuu. Mahdollistaa myös rss-uutissyötteiden tilaamisen.

Thunderbird logo
Plussat ja miinukset

+ kattavat suodatustoiminnot
+ omat sähköpostiohjelmaversiot Windows-, macOs- ja Linux-tietokoneille
+ täysin ilmainen
– ei sisäänrakennettua kalenteria, mutta mahdollista lisätä esimerkiksi Google-kalenteri erillisen laajennuksen avulla

Microsoft Outlook

Saatavilla Windows-, macOS-, Android- ja iOS-laitteisiin.

Microsoft Outlook on varmasti yksi tunnetuimmista sähköpostiohjelmistoista, se onkin erityisen tunnettu yritysten käytössä. Outlook tulee mukana esimerkiksi o365-paketissa ja se sisältää kattavasti erilaisia suodatusmahdollisuuksia sekä sisäänrakennetun kalenteritoiminnon.

Outlook logo
Plussat ja miinukset

+ kattavat suodatustoiminnot
+ erillinen mobiilisovellus sekä omat versiot Windows- ja macOS-tietokoneille
+ sisäänrakennettukalenteri ja erilaisten kalenterikutsujen luominen sekä lähettäminen onnistuu helposti
– vaatii Microsoft-lisenssin

Vain Windows-tietokoneille

Windows 10 -sähköposti

Oletuksena Windows 10 -tietokoneissa.

Kyseessä on uudempien Windows-tietokoneiden oletussähköpostisovellus, se löytyy siis jo valmiiksi asennettuna. Kyseessä on melko yksinkertainen ja kevyt sähköpostiohjelma, jolla viestien lähetys onnistuu helposti pelkkää sähköpostiosoitetta klikkaamalla.

Windows mail logo
Plussat ja miinukset

+ ei tarvitse asentaa erikseen Windows-tietokoneille
+ mahdollistaa useamman sähköpostitilin käytön
– ei sisällä kovin kattavia viestien suodatustoimintoja
– ei sisällä kalenteria, toki kalenteri löytyy erillisenä ohjelmana Windows 10 -tietokoneilta

Vain Applen laitteisiin

Apple Mail

Oletuksena macOS- ja iOS-laitteissa.

Apple Mail on nimensä mukaisesti Applen laitteiden eli macOS-tietokoneiden ja iOS-mobiililaitteiden oletussähköpostisovellus. Peruskäyttöön usein riittävä sähköpostiohjelma ei sisällä laajoja toiminnallisuuksia, mutta esimerkiksi viestien lähettäminen onnistuu helposti, sillä klikatessa mitä tahansa sähköpostiosoitetta, sähköposti aukeaa jo valmiiksi uusi viesti -näkymään.

Apple mail logo
Plussat ja miinukset

+ ei tarvitse asentaa erikseen macOS-tietokoneille tai iOS-laitteille
+ helppo käyttää myös useampaa erillistä sähköpostitiliä
– ei laajoja toiminnallisuuksia
– ei sisäänrakennettua kalenteria, tosin macOS-tietokoneista ja iOS-laitteista löytyy erillinen kalenteriohjelma

Vain mobiiliin

Gmail

Oletuksena Android-laitteissa ja saatavilla iOS-laitteisiin.

Gmail on Googlen tarjoama ilmainen sähköpostipalvelu, jonka käyttö vaatii aina Google-tilin. Gmail-sähköpostissa voidaan kuitenkin käyttää myös omalla verkkotunnuksella olevaan sähköpostiosoitetta helposti. Tietokoneella Gmailia käytetään selaimen kautta. Gmail on myös Android-puhelimiin valmiiksi asennettu.

Gmail logo
Plussat ja miinukset

+ tehokkaat suodatustoiminnot, joka jakaa saapuvat viestit automaattisesti ensisijaisiin, sosiaalisiin ja tarjouksiin
+ sisältää Google-kalenterin ja mahdollistaa kalenterikutsujen luomisen sekä lähettämisen
+ suomenkielinen mobiilisovellus
– tietokoneella käytettävä selainversiota

Miten sähköpostiohjelma otetaan käyttöön?

Sähköpostiohjelman asentamisen jälkeen oma sähköpostiosoite pitää vielä lisätä sähköpostiohjelmaan. Riippuen käyttämästäsi sähköpostipalvelusta voi käyttöönotto hiukan vaihdella.

Zoner Sähköpostin tukiohjeet.

Zoner Webhotellin tukiohjeet.

Jos sinulla ei vielä ole omaa sähköpostia, voit tilata sen Zonerilta. Palveluillamme on aina 30 päivän tyytyväisyystakuu.