Sesonkien hakukoneoptimointi – Black Friday ja muut ostospäivät kilpailuetuna

Paytrailin Saana Borgström kirjoitti hyvän artikkelin Black Fridayn lähestymisestä ja merkityksestä verkkokauppiaalle.

Kommentointi aiheesta viritti keskustelua juhlapyhien ja erilaisten sesonkien hyödyntämisestä hakukoneoptimoinnin avulla. Onko kilpailu sesonkien avainsanoista potentiaalinen panostuskohde vai hukkaan heitettyä työtä?

Sesonkien markkinointi ja hakukoneoptimointi

Juhlapyhät, kuten joulu tai pääsiäinen, ovat perinteisesti monelle yritykselle vuoden tärkein ja toisinaan jopa ainoa sesonkiaika. Lyhyen ajan aikana on tehtävä koko vuoden tulos ja tämä vaatii myös runsaasti satsauksia markkinointiin.

Google Adwords ja Facebook -lienevät tärkeimpiä mainosverkostoja, joihin valtaosa markkinointieuroista laitetaan kiinni. Hakukoneoptimointi ei suinkaan korvaa näitä panostuksia, mutta mahdollistaa pitkäjänteistä kävijäliikenteen hankintaa, jossa aivan jokaisesta klikkauksesta ei joudu pulittamaan itseään kipeäksi.

hakukoneoptimointi on tärkeä mieltää läpi vuoden jatkuvana markkinointitoimena

Siinä missä sesongit ja perinteiset markkinointitoimet nähdään usein yksittäisinä kampanjoina, on hakukoneoptimointi tärkeä mieltää läpi vuoden jatkuvana markkinointitoimena.

Potentiaalisia ostospäiviä

Black Friday 2016
Perinteisten juhlapyhien lisäksi Suomeenkin on rantautunut useita ulkomaisia juhlapyhiä ja ostospäiviä, kuten esimerkiksi Halloween ja esimerkkinä käytetty Black Friday. Todennäköisesti näitä ostospäiviä on tulossa myös runsaasti lisää. Mielenkiintoisia uutuuksia ovat mm.

 • Singles’ day (11.11.)
 • Black Friday (2016: 25.11.)
 • Small Business Saturday (2016: 26.11.)
 • Cyber Monday (2016: 28.11.)
 • Double Twelve (12.12.)

Aloita kampanjasivun suunnittelu aina avainsanatutkimuksella

Ennen sisältötuotannon aloitusta, on tärkeää tutkia ja selvittää, millä sanoilla ja termeillä ihmiset oikeasti hakevat tietoa hakukoneista. Huolellinen avainsanatutkimus kertoo myös hakujen määrän, jolloin voimme arvioida paremmin, mihin aihealueisiin on järkevää panostaa.

Avainsanatutkimuksesta voit lukea lisää aikaisemmasta kirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/huolellinen-avainsanatutkimus-parantaa-sivuston-nakyvyytta-googlessa/

Haasteet sesonkitermien hakukoneoptimoinnissa

Avainsanatutkimuksen yhteydessä törmäämmekin suurimpaan haasteeseen sesonkien ja juhlapyhien hyödyntämisessä hakukoneoptimoinnissa.
Ajatellaan vaikkapa, että meillä on vaikkapa kenkiä myyvä verkkokauppa. Ihmiset varmasti ostavat uusia kenkiä joulun alla, mutta tuskin kukaan etsii erityisesti joulukengät termillä tietoa tai tuotteita Googlesta.

Voisimme toki kenkäkauppiaanakin käyttää paljon aikaa ja vaivaa saadaksemme oman Black Friday kampanjasivumme esiin suositulla ”Black Friday tarjoukset” termillä, mutta tulokset todennäköisesti jäisivät laihoiksi. Suurin osa hakutermiä käyttäneistä ei todennäköisesti ole kiinnostunut juuri kengistä.

Jos olisin itse kenkäkauppias, käyttäisin ennemmin tämän arvokkaan ajan panostamalla suoraan oman alan avainsanoihin, kuten ”miesten kengät”, ”pikkukengät” jne.

Mahdollisuudet sesonkitermien hakukoneoptimoinnissa

Erilaiset sesongit ja, usein ulkomailta meille saapuvat, ostospäivät tarjoavat runsaasti myös mahdollisuuksia. Juhlapyhät, ostospäivät ja niihin liittyvät tarjoukset ja alennukset ovat tärkeitä hakutermejä erityisesti erilaisille affiliate-sivustoille, joiden tarkoitus on ohjata kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita komissiopohjaisesti eri verkkokauppoihin.

Affiliate-markkinoinnista voit myös lukea lisää aikaisemmasta kirjoituksestamme:
https://www.zoner.fi/kuinka-affiliate-markkinointi-toimii/

Myös suuret kodinkonejätit tai ostoskeskukset hyötyvät varmasti termien tuomasta kävijäliikenteestä, koska todennäköisesti kävijät ovat kiinnostuneita ainakin joistain laajan valikoiman tuotteista. Gigantti onkin hyvä esimerkki Black Fridayn hyödyntäjistä ja saavuttanut pitkäjänteisellä työllä myös hyvän sijoituksen hakukonetuloksissa.

Gigantti Black Friday
Gigantin Black Friday kampanjasivusto on yksi Suomen suosituimmista Black Friday kampanjasivuista.

Mitä on tärkeä huomioida sesonkiluonteisten kampanjasivujen hakukoneoptimoinnin suhteen

 • Kiinteä URL kampanjasivulle
  Kampanjasivu tarvitsee kiinteän URLin, eli sivuosoitteen, joka säilyy ympäri vuoden muuttumattomana ja aktiivisena.

  Googlen algoritmit perustuvat siis osaltaan myös sivuston ja luodun sivun ikään. Vakiintunut sivu, jota päivitetään aika ajoin, näkyy lähtökohtaisesti korkeammalla kuin vasta luotu kampanjasivu. Usein uuden sivun indeksointi ja nousu hakukonetuloksissa vie aikaa.

  Hakukoneoptimoinnissa voi hyödyntää myös erikseen kampanjasivustolle ostettavaa verkkotunnusta, joka sisältää tavoitellun avainsanan.

 • Merkitsevää sisältöä ympäri vuoden
  Luodulla kampanjasivulla täytyy olla myös merkitsevää sisältöä, siis myös varsinaisen sesongin ulkopuolella.

  Esimerkiksi ylempänä mainitulla Gigantin Black Friday kampanjasivulla on tapahtuman ulkopuolisena aikana kuvattu, mikä Black Friday on sekä ilmaistu tarjousten tulemista laskurin avulla.

 • Linkkivoimaa sivustolle!
  Sivusto tarvitsee myös linkkejä ulkoisilta sivustoilta, jotka tuovat osaltaan kampanjasivulle myös kävijäliikennettä. Google tulkitsee sivustoon ohjautuvia linkkejä ikään kuin suosituksina. Myös sosiaalisessa mediassa jaetut linkit huomioidaan, jonka takia kampanjasivuihin on hyvä yhdistää myös erilaisia sosiaalisen median markkinointitoimenpiteitä.
Juuso Kataja

Webdesigner, sähköisen markkinoinnin ammattilainen, jonka intohimoihin kuuluvat mm. verkkokaupat, hakukoneoptimointi ja WordPress.

Share
Tweet
Share
Pin
+1