.shop domain on vihdoin rekisteröitävissä

Uusia verkkotunnuspäätteitä on viime vuosina putkahdellut kuin sieniä sateella. Yksi odotetuimmista verkkotunnuspäätteistä, eli .shop domain tuli viimein julkisesti rekisteröitäväksi, kun sen rekisteröinti avautui kaikille 26.9.

.shop domainpäätteen tarina on sinänsä hyvin mielenkiintoinen, koska sitä on yritetty saada markkinoille uutena verkkotunnuspäätteenä jo vuodesta 1999 asti.

.shop domain – verkkokaupan verkkotunnuspääte

.shop domain
.shop verkkotunnus on erityisesti suunnattu ja tarkoitettu sähköiseen kaupankäyntiin. Sen tarkoitus on siis ilmaista sivuston kävijälle, että kyseessä on verkkokauppa tai kivijalkamyymälän kotisivusto.

Ensimmäisen kerran sitä on yritetty saada viralliseksi verkkotunnuspäätteeksi jo vuonna 1999, jolloin erilaisia yleisiä päätason verkkotunnuksia (gTLD) ei muutenkaan ollut kovin hirveästi tarjolla. Aikanaan .shop verkkotunnuspääte olisi siis voinut olla hyvinkin erikoinen ja mullistava asia, olihan koko sähköinen kaupankäynti ja verkkokauppabuumi muutenkin pääsemässä vasta juuri vauhtiin.

ICANN aloittaa uusien verkkotunnuspäätteiden ohjelman vuonna 2012

ICANN new gtld
Verkkotunnuspäätteistä vastaava ICANN ei kuitenkaan vielä vuosituhannen vaihteessa lämmennyt .shop verkkotunnuspäätteelle. Sama politiikka oli myös useita muita haettuja verkkotunnuspäätteitä kohtaan, kunnes vuonna 2012 ICANN aloittaa uusien päätason verkkotunnusten ohjelman (New gTLD Program), joka käytännössä vapautti verkkotunnuspäätteet yleiseen hakuun ja kasvatti hetkessä ei-kansallisten verkkotunnuspäätteiden määrän 22:sta yli tuhanteen eri verkkotunnuspäätteeseen.

Lisätietoja ohjelmasta löydät sen virallisilta kotisivuilta:
https://newgtlds.icann.org

Suurta kiinnostusta .shop domainista

ICANN on sittemmin saanut useita hakemuksia .shop verkkotunnuksen hallinnoinnista. Myös esimerkiksi verkkokauppajätti Amazon sekä Google ovat hakeneet oikeutta hallinnoida .shop verkkotunnuspäätettä vuoden 2012 hakuprosessissa, kuten myös monet muut yritykset.

Lopulta ja vasta vuonna 2016 oikeudet vihdoin myönnettiin japanilaiselle GMO Registry:lle, joka voitti tarjouskilvan 41,5 miljoonan dollarin hinnalla Amazonin nenän edestä.

Mahdollisesti suuri suosio ja myöntämisen vaikeus on ollut osatekijänä siinä, miksi verkkotunnuspäätettä on saatu odotella näinkin kauan. ICANN on myös ilmaissut huolensa verkkotunnuspäätteiden sekoittumisesta keskenään. Esimerkiksi haettujen verkkotunnuspäätteiden joukossa ovat olleet myös: .store, .buy ja .shopping, joiden on katsottu olevan hyvin samankaltaisia päätteitä ja mahdollisesti sekoittavan kuluttajia. Sittemmin nämä kaikki verkkotunnuspäätteet ovat tulleet saataville.

Nähtäväksi jää, lunastaako .shop verkkotunnus siihen asetettuja odotuksia sähköisen kaupankäynnin sivustojen yhdistäjänä vai tuleeko se markkinoille auttamatta myöhässä. Korkea hinta ja kilpailu satojen muiden uusien päätason verkkotunnusten kanssa ei ainakaan helpota sen matkaa.

Kenelle .shop domain sopii?

Kotimaisten sivustojen osalta .shop pääte saattaa tuntua hyvin vieraalta, mutta kansainväliselle verkkokaupalle, se voi hyvinkin olla kullan arvoinen.

Kuka voi rekisteröidä .shop verkkotunnuksen?

.shop verkkotunnuksen rekisteröinnille ei ole rajoituksia, eli kuka tahansa voi rekisteröidä .shop domainin.

.shop domain rekisteröinnin hinta

.shop domain on selvästi perinteisiä verkkotunnuspäätteitä kalliimpi. Domainrekisteröinnin hinta on 60€ alv. 0% / vuosi.

Lisätietoja ja rekisteröinnin saat asiakaspalvelustamme: [email protected]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest