Nettikaupan perustaminen Zoner kotisivukoneella

Ohje tarkistettu: 11.6.2021

Zoner Kotisivukone sisältää myös toiminnot nettikaupan perustamiseen. Kauppa on nopea ja helppo ottaa käyttöön ja se on selkeä käyttää. Asetusten suhteen ohjelmisto on monelta osin suppeampi kuin puhtaasti kaupankäyntiä varten rakennetut alustat, mutta jos haluat myydä sivustollasi tuotteita ja/tai palveluita, jotka eivät kaipaa monimutkaisia tuotekortteja tai kuponki-, toimitus- ja maksujärjestelmiä, on Zoner Kotisivukone hyvä vaihtoehto.

Kotisivukoneen nettikauppa sisältää kaikki tärkeimmät toiminnot eli kauppanäkymän, selkeän tuotekortin ja tilausten tekemiseen ja maksamiseen tarvittavat järjestelmät. Jos kaipaat tuotteille variaatioita, suomalaisten pankkien maksupainikkeita tai järjestelmään integroitavaa pakettikorttien tulostusta, suosittelen tutustumaan muihin, erityisesti verkkokauppakäyttöön suunniteltuihin ohjelmistoihin.

Nettikaupan lisääminen sivustolle

Tässä ohjeessa oletamme, että sinulla on jo Zonerin Kotisivukoneella luotu sivusto. Ohjeet sivuston perustamiseen Zoner Kotisivukoneella löydät täältä.

Vedä kauppa-kuvake sivustolle kohtaan, jonne haluat lisätä sen. Voit luoda kaupalle oman sivunsa tai lisätä kauppaosion esim. etusivulle, jos tuotteita on vain muutama.

Tuotteiden lisääminen nettikauppaan

Kauppaosioon tulee oletuksena useampi tuote. Osiota ja tuotteita voit muokata klikkaamalla osion oikeasta yläkulmasta kynäkuvaketta ja avautuvasta ikkunasta Asetukset. Muokkaa oletustuotteita tai poista ne ja luo tilalle uudet tuotteet.

Muokkaa kohteita -välilehdellä voit muokata tuotetietoja eli tuotteen nimeä, hintaa, kuvausta jne.

Kaupan asetusten määrittäminen

Asetukset-välilehdeltä löytyvät kauppanäkymän yleiset asetukset hinnan ja kuvien esittämisestä tuotteiden esittämistietoihin. Jos haluat luoda kaupan, jossa on sivuja eri kategorioille, voit tästä näkymästä valita, mikä kategoria tällä sivulla näytetään.

Tyyli-välilehdeltä löydät fonttien asetukset, Filters-välilehdeltä voit päättää, näytetäänkö sivulla erilaisia suodattimia tuotteiden näyttämiseksi ja järjestämiseksi. Valinnat-välilehdeltä voit muokata osion näkyvyyttä ja sijaintia sivulla.

Klikkaamalla Asetukset-välilehdeltä löytyvä kynäkuvaketta kohdan Yhteydenottolomake kohdalta saat esiin valinnat, joilla voit muokata tietoja, joita asiakkaalta pyydetään tilauksen yhteydessä. Lisää sähköpostiosoitteesi Sähköposti-välilehdellä ja määritä tarvittaessa lisäasetukset SMTP- ja Asetukset-välilehdiltä. Voit katsoa SMTP-asetuksiin mallia tästä ohjeesta.

Ostoskorin asetukset

Vedä Ostoskori-kuvake sivustolle kohtaan, jonne haluat lisätä sen.

Siirry ostoskorin asetuksiin klikkaamalla kynäkuvaketta osion oikeasta yläkulmasta ja sitten avautuvasta ikkunasta Asetukset.

Yleinen-välilehti sisältää tuotteiden maksamiseen, verotukseen ja toimittamiseen liittyviä asetuksia. Tältä välilehdeltä löydät myös saapuneet tilaukset kohdasta Tarkista tilaukset.

Uudemmassa Zoner Kotisivukoneessa kaupan määrityksiä pääsee muuttamaan Kotisivukoneen oikealla puolella löytyvästä ”Kauppa” -osiosta, joka aukeaa automaattisesti näkyviin kaupan elementtiä klikattaessa.

Nettikaupan maksutavat

Tarjolla on useita maksuvaihtoehtoja, joita voit ottaa nettikaupassasi käyttöön. Kotimaiset verkkopankkipainikkeet ja osamaksuvaihtoehdot saa käyttöön Paytrailin kautta. Katso tästä ohjeet palvelun käyttöönottoon. Korttimaksuja voi ottaa vastaan Paytrailin kautta, mutta myös PayPal ja Stripe ovat hyväksi havaittuja vaihtoehtoja korttimaksujen vastaanottamiseen. Kaikkien maksupalveluiden käyttöön vaaditaan sopimus ja käyttäjätili maksujen vastaanottamista varten.

Aktivoimalla kohdan Bank Transfer voit pyytää asiakkailta maksun pankkitilillesi. Huomaa, että toiminto vaatii myyjän yhteys- ja pankkitietojen antamisen (löytyy Invoice-välilehdeltä) sekä toimivan sähköpostiosoitteen asettamisen. Asetus löytyy Kauppa-osion asetuksista Asetukset-välilehdeltä kohdasta Yhteydenottolomake.

Toimitusten ja verojen asetukset

Yleiset-välilehden kohdasta Toimitusalueet voit lisätä maita, joiden mukaan haluat jakaa vero- ja toimitusasetukset. Jos esim. Suomeen on erilainen toimituskulu kuin muualle EU:n alueelle, kannattaa luoda luokka Suomi ja luokka EU, johon lisätään kaikki EU-maat.

Kohdasta verosäännöt lisätään kaupan tuotteiden arvonlisäveroprosentit. Klikkaa + Lisää kohde, anna verosäännölle nimi, klikkaa + Lisää sääntö, valitse toimitusalue, lisää veroprosentti ja klikkaa Suorita.

Kohdasta Toimitustavat lisätään kauppaan toimitustavat ja määritellään niiden hinta. Klikkaa +Lisää kohde, anna toimitustavalle nimi, valitse toimitusalue, valitse miten maksu määritellään, anna toimitustavalle hinta ja toimitusaika-arvio. Klikkaa lopuksi Suorita.

Lisää ostoskorin asetuksia löytyy Edistynyt- ja Valinnat -välilehdiltä.

Nyt olet valmis julkaisemaan verkkokaupan ja voit alkaa vastaanottamaan tilauksia!