Miten otan välimuistin pois päältä webhotellissa?

Ohje tarkistettu: 25.10.2021

Zonerin webhotelleissa on käytössä Nginx-välityspalvelin (proxy), joka ohjaa sivustoilta tulevat pyynnöt tarpeen mukaan varsinaiselle Apache-pohjaiselle webhotellipalvelimelle.

Nginx-palvelimen välimuisti nopeuttaa sivuston toimintaa, mutta joskus välimuisti on tarpeen ottaa pois käytöstä. Tässä ohjeessa käymme läpi, mikä on Nginx ja miten sen välimuistin saa pois käytöstä Zonerin webhotellissa.

Miksi Nginx-välityspalvelin on käytössä?

Nginx on erikoistunut suorituskyvyn parantamiseen, jonka takia siinä on sisäänrakennettuna palvelintason sivuvälimuisti. Nginx voikin vastata sivustoilta tuleviin kyselyihin suoraan välimuistista tai tarpeen mukaan ohjata ne eteenpäin varsinaiselle webhotellipalvelimelle.

Välimuistin ansiosta kaikkia kyselyitä ei ohjata varsinaiselle webhotellipalvelimelle, mikä nopeuttaa sivuston latausaikaa. Välimuistin käyttäminen myös vähentää palvelimeen kohdistuvaa kuormitusta ja auttaa sitä näin kestämään yllättäviä kävijäpiikkejä paremmin.

Välimuistin ottaminen pois päältä webhotellissa

Välimuistia ei kannata ottaa turhaan pois käytöstä, sillä se nopeuttaa sivuston toimintaa ja auttaa kestämään myös kävijäpiikkejä paremmin. Joskus välimuisti on kuitenkin tarpeen ottaa pois käytöstä esimerkiksi sivuston kehittämisen tai muutosten tekemisen ajaksi. Välimuisti kannattaa kuitenkin laittaa takaisin päälle.

1. Aloita kirjautumalla DirectAdmin-hallintapaneeliin. Valitse päävalikosta Järjestelmän tiedot ja tiedostot à Tiedostonhallinta.

2. Luo tyhjä tiedosto nimellä cache.disable kansioon: /domains/(domain.fi)/(private|public)_html/. Saat automaattisesti oikean tiedostopolun menemällä tiedostonhallinnassa (private|public)_html-kansioon.

3. Tarkista lopuksi, että tiedosto on varmasti luotu oikeaan paikkaan. Tiedoston tulisi löytyä sivun käyttämän (private|public)_html-kansion alta.