Miten asennan valmiin teeman WordPressiin?

Ohje tarkistettu: 3.6.2021

Tässä ohjeessa käymme läpi ulkoasuteeman asentamisen WordPress-julkaisujärjestelmään ja tutustumme hieman, kuinka WordPress-asennusta voidaan personoida valmiin ulkoasuteeman avulla.

Perusta oma WordPress-sivu helposti Zoner WP-Cloudin avulla. Jos haluat asentaa WordPressin webhotelliin, onnistuu se seuraavan ohjeen avulla: WordPress-asennus.

Ilmaiset WordPress-ulkoasuteemat

WordPressin yksi hienoimmista ominaisuuksista on se, että kuka tahansa voi kehittää ja jakaa luomiaan toimintoja myös kaikille muille WordPress-käyttäjille. Helpoiten muokattava osa WordPress -julkaisujärjestelmää onkin sen päälle toteutettavan sivuston ulkoasu eli teema. Tästä syystä Internetistä löytyykin tuhansia vapaasti ladattavia ilmaisia ulkoasuteemoja, joita kuka tahansa voi asentaa ja ottaa käyttöön omille WP:n päälle rakennetuille kotisivuilleen. Ulkoasuteeman asentaminen on myös hyvin helppoa ja yksinkertaista.

Koska kuka tahansa voi luoda ja jakaa ilmaisen ulkoasuteeman, kannattaa latauksiin ja asennuksiin suhtautua myös pienellä varauksella. Ilmaisten ulkoasuteemojen laatu voi vaihdella maan ja taivaan välillä. Osa ilmaisista teemoista on täyttä kuraa, mutta seasta löytyy monesti myös hyviä ja tyylikkäitäkin toteutuksia.

Suositeltavaa on etsiä ja asennella ilmaisia teemoja ensisijaisesti WP:n omilta virallisilta sivuilta osoitteessa: wordpress.org/themes. Näin teemojen osalta on myös mahdollista tarkistaa muiden käyttäjien niille antamat arvosanat, kommentit ja vikailmoitukset.

WordPress.org palvelun kautta löytyvät ulkoasuteemat on myös mahdollista asentaa suoraan WordPress-asennuksen hallintapaneelin kautta.

Ohjeet ulkoasuteeman asennukseen

1. Ota ensin varmuuskopio asennuksestasi. Ulkoasuteeman asennus voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ongelmia ja vahinkoa WordPress-asennuksessasi.

2. Kirjaudu WordPress-hallintapaneeliisi ja etsi osio Ulkoasu → Teemat. Valitse Teemat -sivun ylälaidasta painike Lisää uusi. Englanninkielisissä asennuksissa osion nimi on Appearance → Themes

3. Aukeavalta sivulta pääset selaamaan WordPress.org palveluun lisättyjä teemoja. Tuhansien teemojen selaamisen helpottamiseksi, ylälaidasta löytyy myös suodatintoiminto, jonka avulla on mahdollista etsiä tarkoitukseen sopivaa teemaa.

4. Vie hiiri haluamasi ulkoasuteeman päälle listauksessa, jonka jälkeen saat vaihtoehdoiksi Asenna ja Esikatselu

Esikatselusta pääset infosivulle, jolla myös näytetään käyttäjien antamat arvosanat teemalle sekä näkymän, miltä sivusto oletuksena näyttäisi valitun teeman kanssa.

5. Kun haluat asentaa valitsemasi teeman, paina Asenna, jonka jälkeen ulkoasuteema asentuu automaattisesti sivustollesi.

Saat asennuksen onnistuttua informaation asennuksesta, jonka jälkeen asennettu ulkoasuteema tulee vielä ottaa käyttöön, jolloin se tulee myös aktiivisesti käyttöön.

Maksulliset WordPress-ulkoasuteemat

Lukemattomien ilmaisten ulkoasumallien lisäksi WordPress-julkaisujärjestelmään on saatavilla myös runsaasti maksullisia ulkoasuteemoja.

Miksi ulkoasuteemasta kannattaisi maksaa?

Usein laatu maksaa ja rahalla saa hienompia ja monipuolisempia ulkoasuteemoja käyttöön.

Riippuen hieman palveluntarjoajasta, saa ulkoasuteeman lisäksi myös alkuperäisen photoshop -tiedoston, jonka avulla, osaavissa käsissä, ulkoasumuutokset sivuston elementteihin helpottuvat huomattavasti. Maksullisen ulkoasuteeman mukana tulee monesti myös enemmän toimintoja, kuten lisäosia tai kuvapankkikuvia käytettäväksi kotisivustolla.

Lisäksi maksullisten ulkoasujen tarjoajat, usein tarjoavat myös käyttötukea tuotteilleen, joskin tukea on saatavilla usein vain englanniksi.

Mistä maksullisia ulkoasuteemoja löytyy WordPress-julkaisujärjestelmään?

Olen henkilökohtaisesti käyttänyt Themeforestia sekä Templatemonsteria, kuten monia muitakin vastaavia toimijoita sekä olemme myös Zonerilla toteuttaneet useampia asiakastoteutuksiakin heidän ulkoasuteemojen pohjalta. WordPress-pohjien lisäksi ulkoasuteemoja löytyy myös muihin isoimpiin avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmiin.

Laatu maksullisissa teemoissa on ollut pääosin ok, joskin pieniin teknisiin ongelmiin on tullut törmättyä aika ajoin sekä yksittäisten ulkoasuteemojen välillä voi olla todella paljon eroja laadun ja toimintojen suhteen.

Suositeltavaa on aina varmistaa myös ennen teeman ostoa, että haluttu ulkoasuteema on myös yhteensopiva uusimman ja käyttämäsi WP-version kanssa.

Maksullisten ulkoasuteemojen asennus onnistuu myös WordPress-hallintapaneelin kautta. Asennus tehdään edelleen osiosta Ulkoasu → Teemat → Lisää uusi, mutta hakutoiminnon sijasta käytetäänkin otsikon vierestä löytyvää toimintoa Lataa teema.

Usein maksulliset ulkoasuteemat toimitetaan .zip tiedostona, jonka sisältä löytyy asennusohjeiden ja muiden tiedostojen lisäksi myös varsinainen teema valmiina .zip tiedostona, joka ladataan WordPress-hallintaan Lataa teema -toiminnon kautta.