Miten asennan WordPress-multisiten?

Ohje tarkistettu: 5.12.2019

Oletko aina halunnut hallita useita eri sivustoja keskitetysti yhden WordPress-asennuksen kautta? Tai vaikkapa halunnut toteuttaa palvelun, jossa sen yksittäiset käyttäjät saavat luotua omia sivustojaan? WordPress multisite -asennuksen avulla tämä onnistuu.

Mikä on WordPress multisite?

WordPress multisite -ominaisuus mahdollistaa useampien sivuston käytön yhden ja saman asennuksen kautta. Multisite on ollut saatavilla jo WordPres-versiosta 3.0 lähtien. Käytännössä se mahdollistaa useampien sivujen verkoston luomisen.

Jokaisen erillisen sivun sisällöt ovat kuitenkin täysin erilliset, eli esimerkiksi artikkelit ja mediat ovat erilliset kaikilla sivustoilla. Sivustot käyttävät samaa WordPressin ydintä, lisäosia ja teemoja, joten kaikki päivitykset voidaan tehdä helposti pääkäyttäjätunnuksen kautta. Käytännössä keskeisin ero tavalliseen WordPress-sivuun onkin keskitettyhallinta.

WordPress multisite tuo mukanaan erillisen verkoston ylläpitäjä (network admin) -tunnuksen, jonka avulla voidaan hallinnoida kaikkia sivustoja ja pystytään tekemään myös teemojen sekä lisäosien asennuksia. Jokaisella sivustolla voi olla erikseen myös ylläpitäjät, jotka eivät kuitenkaan pääse käsiksi multisite asennukseen, eikä sen kautta voida asentaa uusia lisäosia.

Milloin WordPress multisitestä on hyötyä?

Multisitesta voi olla erityisesti hyötyä tilanteessa, jossa on tarve luoda verkosto toisiinsa liittyviä sivustoja. Tällainen tilanne voi tulla eteen esimerkiksi tilanteissa, jossa yritys haluaa luoda omat erilliset sivunsa eri maiden markkinoille esimerkiksi siitä syystä, että käytännöt tai tuotevalikoima vaihtelee merkittävästi. Pelkästään kieliversioiden takia WordPress multisitea ei ole tarpeen käyttää.

Multisiten suurin hyöty on siinä, että hallintatoimenpiteet, kuten päivitysten asennus ja lisäosien lisääminen, onnistuu helposti kaikille saman verkoston sivuille. Tämä voi säästää merkittävästi aikaa, etenkin, jos päivitykset hoidetaan itse.

WordPress multisite -käyttöönotto

Helpoin tapa saada multisite-sivusto käyntiin on hyödyntää meidän WordPress-optimoitua WP-Cloud palveluamme. Kun tilaat palvelun multisite-tuella, saat valmiiksi konfiguroidun asennuksen ja huolehdimme myös kaikista WP-päivityksistä puolestasi.

WP multisite -asennus webhotellissa

WordPress multisite kansiorakenteella
Lähtökohtaisesti WordPress multisite -asennus on mahdollista toteuttaa joko alidomainrakenteella tai kansiorakenteella. Tässä ohjeessa käsittelemme vain kansiorakenteella toimivaa multisitea.

Webhotelleistamme löytyvä Installatron-asennusohjelma, tarjoaa vain kansiorakenteisen WP multisiten käyttöönottoa.

Mikäli et vielä ole asentanut WordPressiä

Jos et vielä ole asentanut käyttöösi lainkaan WordPress-julkaisujärjestelmää, suosittelemme käyttämään asennuksessa Installatron-asennusohjelmaa. Se kysyy osana asennusta, haluatko ottaa multisite toiminnon käyttöösi.

Katso myös tarvittaessa ohje WordPress-julkaisujärjestelmän asentamisesta webhotelliin.

Mikäli sinulla on jo WordPress-asennus

Mikäli sinulla on jo toimiva WordPress-asennus, voit muuttaa sen koska tahansa tavallisesta asennuksesta multisite-asennukseksi.

Ennen muutosta, on hyvä kuitenkin ottaa täydellinen varmuuskopio asennuksestasi ja ottaa kaikki mahdolliset lisäosat pois päältä. Nämä voi aktivoida uudelleen päälle multisite-verkoston luonnin jälkeen.

Vaihe 1 – Muokkaa wp-config.php-tiedostoa

Itse muutos onnistuu lisäämällä alkuperäisen WordPress-asennuksesi wp-config.php-tiedostoon seuraavan rivin:

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true );

Vaihe 2 – kirjaudu WordPress-asennuksen hallintapaneeliin

Päivitä seuraavaksi selain tai tyhjennä selainmuisti kokonaan, jonka jälkeen WordPress-sivustosi työkalut-valikon alta löytyy uusi osio nimeltä verkon asennus.

Seuraavalla näkymällä valitaan, minkälaista hakemistorakennetta luotavassa verkostossa käytetään. Valitse alihakemistot.

Määritä vielä lopuksi verkoston nimi ja ylläpitäjän sähköpostiosoite ja paina asenna. Saat tämän jälkeen eteesi lisää ohjeita.

Vaihe 3 – muokkaa wp-config.php-tiedostoa

Kopioi aluksi saamasi ohjeen mukaiset rivit wp-config.php-tiedostoosi

Vaihe 4 – muokkaa .htaccess-tiedostoa

Muokkaa seuraavaksi WordPress-asennuksen kansiosta löytyvää .htaccess-tiedostoa ohjeen mukaisesti

Vaihe 5 – kirjaudu WordPress-asennuksen hallintapaneeliin

Kun muokkaukset tiedostoihin ovat tehty, kirjaudu uudelleen WordPress-asennuksesi hallintapaneeliin. Löydät ylävasemmalta osion, josta pääset hallinnoimaan uutta verkostoasi.

WordPress multisite useilla eri verkkotunnuksilla

WordPress multisite antaa mahdollisuuden käyttää luotuja sivustoja myös täysin erillisillä verkkotunnuksilla. Tämä mahdollistetaan luomalla domainpointereita, eli pointataan haluttu domain ohjautumaan oikean sivuston kansiorakenteeseen.

Huomioithan, että webhotellipalvelluissamme halutut domainit täytyy tilata lisäverkkotunnuksina palveluun ja määrittää domainpointereiksi asiakaspalvelumme toimesta.

Domainpointereina lisätyillä domaineilla, ei myöskään ole mahdollisuutta käyttää sähköposteja saman webhotellin kautta.