WordPress.com kotisivujen siirto webhotelliin

Ohje tarkistettu: 13.9.2021

Tässä kirjoituksessa ohjeistamme, kuinka WordPress.com palvelusta luodut kotisivut saa siirrettyä omaan palvelintilaan, eli useimmiten webhotelliin, asennettavaan WordPress-versioon.

Sisältöjen siirto WordPress-versioiden välillä

Usein WordPress.com palvelun rajoitusten takia, on tarve siirtyä käyttämään omaan palvelintilaan asennettavaa WP-versiota. Koska järjestelmät ovat lähtökohtaisesti samaa ohjelmistoa, on vaihdos mahdollinen, joskin vaatii pientä työtä.

Kaksi eri versiota: WordPress.com ja WordPress.org

Alkuun lienee hyvä selventää, että WordPress julkaisujärjestelmästä on olemassa kaksikin versiota, joka voi helposti tuntua alkuun hämmentävältä. Vaihtoehtoina on kaupallinen, kotisivukonemainen, WordPress.com sekä ilmainen omaan palvelintilaan asennettava niin sanottu WordPress.org -versio. Lue tarkemmin WordPress.org ja WordPress.com -versioiden eroista.

myös sivuston osoite, josta julkaisujärjestelmän viralliset kotisivut, ohjeet, käännökset, keskustelufoorumit ja erilaiset ladattavat tiedostot löytyvät.

WordPress.com-sivuston siirto

Alkuun on tärkeä huomioida, että asennettuja lisäosia ja ulkoasuteemoja ei voi siirtää, eli sivusto ei siirry sellaisenaan. Pystyt kuitenkin siirtämään kaikki tuottamasi sisällöt, kuten artikkelit ja sisältösivut WordPressin sisäänrakennettujen tuo/vie -ominaisuuksien avulla.

Seuraavat kohdat ohjeistavat, kuinka siirto onnistuu.

1. Asenna uusi WordPress-asennus

Alkuun tarvitset siis uuden WordPress-asennuksen.

Mikäli tilaat WordPress-optimoidun WP-Cloud -palvelumme, hoidamme asennuksen sekä sisältöjen siirron (vaihe 3.) puolestasi.

Webhotelleissamme taas asennus onnistuu helposti hallintapaneelista löytyvän Installatron asennusohjelman avulla. Täältä löydät ohjeen WordPress-julkaisujärjestelmän asentamiseen.

Mikäli sinulla ei vielä ole webhotellia, löydät vaihtoehtomme täältä:
https://www.zoner.fi/webhotellit/

2. Asenna haluamasi ulkoasuteema ja lisäosat

Seuraavaksi asenna käyttöösi haluamasi ulkoasuteemat ja lisäosat. Voit hyödyntää tähän esimerkiksi suoraan julkaisujärjestelmän sisältä löytyvää WordPress.org pankkia, josta voit hakea ja asentaa tuhansia teemoja, samaan tapaan kuin WordPress.com palvelussakin. Uutena ominaisuutena voit myös asentaa muita kaupallisia lisäosia ja ulkoasuteemoja, joita voit ostaa ja ladata useilta eri myyntisivustoilta.

Määritä myös muut WordPress-asetukset tässä vaiheessa haluamaasi pisteeseen.

3. Hae nykyiset sisältösi WordPress.com palvelusta

Seuraavaksi haetaan sisältö vanhasta palvelusta talteen omalle koneelle.
Kirjaudu oman sivustosi hallintapaneeliin ja valitse osio Työkalut -> Vie.

WordPress.com tarjoaa kahta erilaista mahdollisuutta siirrolle. Maksullista siirtoa heidän toimestaan rajattujen palveluntarjoajien ylläpitoon sekä ilmaista siirtomahdollisuutta. Valitse näistä ilmainen, eli Free ja Start Export.

Nyt ohjelma pyytää sinua valitsemaan kaikki sisällöt, jotka haluat sisällyttää vientitiedostoon. Valitse lähtökohtaisesti Kaikki sisältö ja paina Lataa vientitiedosto.

Nyt sinun pitäisi saada koneellesi xml-muotoinen tiedosto, joka sisältää sivustosi sisällön.

4. Vie XML-tiedosto uuteen WordPress-asennukseesi

Kirjaudu alkuun uuden WordPress-asennuksesi hallintapaneeliin ja valitse osio Työkalut -> Tuo.

Seuraavaksi valitaan mistä lähteestä tuotava aineisto on. Valitse WordPress ja sen alta asenna nyt, mikäli olet ensimmäistä kertaa tuomassa aineistoa tähän asennukseen.

Ohjelma pyytää asentamaan alkuun toiminnon, joka mahdollistaa tuonnin. Tämän jälkeen pääset eteenpäin valitsemalla Käynnistä tuontityökalu.

Seuraavaksi pääset valitsemaan ja tuomaan aiemmin lataamasi xml-tiedoston asennukseen. Valitse alkuun Selaa -painike, etsi ladattu tiedosto omalta koneeltasi ja valitse Tuo tiedosto.

Sinun tulee vielä määrittää minkä uuden asennuksen käyttäjätunnuksen alle, vanhat tuotavat kirjoitukset määritetään. Voit määrittää uuden luotavan käyttäjän tai valita pudotusvalikosta jo olemassa oleva käyttäjätunnus.

Lopuksi valitaan kohdasta Tuo liitteet, haluatko, että asennus lataa myös kirjoitusten ja sivujen yhteydessä olevat mediatiedostot uuteen asennukseen.

Latauksessa voi kestää jonkin aikaa, jonka jälkeen saat näkyviisi onnistumisesta ilmoituksen.

Nyt sisältöjen pitäisi olla tuotuna uuteen asennukseen. Muista kuitenkin tarkistaa sivuston toiminta huolellisesti läpi.