Virtuaalipalvelimen käyttöjärjestelmät ja käyttöjärjestelmän valinta

Juuso Kataja

Virtuaalipalvelin mahdollistaa useiden erilaisten käyttöjärjestelmien valitsemisen. Pyrimme tässä kirjoituksessa käymään läpi tarkemmin eri vaihtoehtoja palvelimen käyttöjärjestelmäksi.

Virtuaalipalvelimen käyttöjärjestelmät

Zoner virtuaalipalvelimen hallintapaneelin kautta on helppo asentaa haluttu käyttöjärjestelmä suoraan Image -ohjaisena asennuksena. Valittavissa on useita suosittuja Linux käyttöjärjestelmiä, joista alempana hieman lisätietoja kustakin.

Virtuaalipalvelimen käyttöjärjestelmät pohjautuvat useimmiten avoimeen lähdekoodiin ja ovat maksuttomia. Poikkeuksiakin on, kuten Linux Red Hat, joka käytännössä vaatii vielä kaupallisen lisenssin.

Virtuaalipalvelimen käyttöjärjestelmän valinta

Palvelimen käyttöjärjestelmän valinta yleensä riippuu omista tarpeista ja osaamisesta. Vaikka pääperiaatteet kaikissa järjestelmissä ovat hyvin samankaltaisia, on eroja myös komentojen ja ominaisuuksien osalta, jolloin helposti tulee opeteltua ja erikoistua vain yhteen tai pariin eri käyttöjärjestelmään. Myös varsinainen käyttötarve palvelimelle, voi määrittää rajoituksia tai etuja jonkin käyttöjärjestelmän osalta.

Mikäli tarve on vain virtuaalipalvelimelle, mutta halua tai omaa osaamista ei virtuaalipalvelinten ja palvelinohjelmistojen päivitysten osalta ole, kannattaa palvelimen ylläpitotyöt ulkoistaa osaajalle, joka valitsee myös itse käyttöjärjestelmän palvelinta varten. Esimerkiksi Zonerilta saa tilattua myös palvelimen kuukausittaiset ylläpitotyöt.

Ubuntu Server

Ubuntu on aina ollut käyttöjärjestelmien kehityksen kärjessä ja yksi suosituimmista Linux käyttöjärjestelmistä, niin pöytäkoneiden kuin palvelintenkin osalta. Ubuntussa, viralliseen vakaaseen jakeluversioon, otetaan useimmiten ensimmäisenä käyttöön uusimpia toimintoja ja kirjastoja. Kuten eräs teknikkommekin osuvasti Ubuntusta tiivisti ”Aina uusinta shittiä!”

Ubuntu logo

Ubuntu on siis erinomainen alusta, kun halutaan hyödyntää uusinta mahdollista sovellusteknologiaa. Ubuntu on alun perin kehitetty toisen, erittäin suositun Linux käyttöjärjestelmän, eli Debianin pohjalta. Näissä on siis paljon yhtäläisyyksiä.

Ubuntu ei samasta syystä kuitenkaan välttämättä sovellu kaikkien tärkeiden PHP sovellusten, kuten verkkokauppaohjelmistojen, tuotantoympäristöksi, koska tekniset muutokset voivat vaatia myös jatkuvaa kehitystä itse käytetyn ohjelmiston osalta myös.

Lisätietoja löytyy myös Ubuntun virallisilta kotisivuilta: www.ubuntu.com/server

Debian Linux

Debian on yksi suosituimpia ja täysin ilmainen Linux käyttöjärjestelmä. Sitä pidetään erittäin vakaana järjestelmänä, jolloin se sopii erinomaisesti erilaisten sovellusten tuotantokäyttöön. Käytämme Debiania myös itse pääsääntöisesti omissa palveluissa ja asennuksissamme.

Debian Linux

Debianista on kolme jakeluhaaraa; unstable, testing ja stable. Unstable ja testing versioita päivitetään melko vapaalla kädellä ja ovat vielä kokeilu- ja testausasteella, kunnes riittävän testauksen jälkeen, niistä tulee stable, eli vakaita jakeluversioita.

Zonerin käyttämästä OnAPP hallinnasta voi lähtökohtaisesti asentaa vain stable version, mutta mikään ei estä sen muuttamista halutessaan myös muuhun versioon.

Lisätietoja ja Debianin viralliset kotisivut löydät osoitteesta: www.debian.org/

Red Hat Enterprise Linux

Red Hat on maailman toisiksi suurin Linux vaikuttaja maailmassa, heti Intelin jälkeen. Toisin kuin muut Linux jakelut, Red Hat Enterprise Linux on maksullinen, joskin pelkän ohjelmiston lisäksi hinnalla saa myös kattavaa tukea ja palvelua.

Red Hat mainostaa palveluaan muun muassa äärimmäisellä turvallisuudella ja luotettavuudella, jolloin se on useimpien suuryritysten valinta palvelimen käyttöjärjestelmäksi.

Lisätietoja Red Hat Enterprise Linuxista löydät yhtiön virallisilta kotisivuilta: www.redhat.com/en/technologies/linux-platforms/enterprise-linux

CentOS Linux

CentOS perustuu suoraan Red Hat Enterprise Linuxin avoimeen lähdekoodiin ja on ensisijaisesti yhteisön kehittämä ilmainen ja täysin Red Hatin kanssa yhteensopiva versio.

CentOS käyttöjärjestelmästä lähinnä puuttuvat Red Hatin brändäys, grafiikoita, sertifikaatit ja muut tekijänoikeuksien alaiset osat.

CentOS projektin viralliset kotisivut löytyvät täältä: www.centos.org/

Fedora Server

Fedora on suurelta osalta Red Hatin rahoittama avoimen lähdekoodin projekti, joka tähtää nopeaan kehitykseen, joka näkyy selkeästi myös julkaisujärjestelmän päivitystahdissa. Fedora myös pohjautuu Red Hatin lähdekoodiin.

Fedorasta tekee erittäin mielenkiintoisen, sen Cockpit käyttöliittymä sekä Rolekit työkalu, jolla palvelimen oikeusten määrittäminen helpottuu ja nopeutuu. Fedora Server on myös täysin ilmainen käyttöjärjestelmä virtuaalipalvelimelle.

Lisätietoja ja Fedora Server käyttöjärjestelmän viralliset kotisivut löydät täältä: getfedora.org/fi/server/

Gentoo Linux

Gentoo Linuxin filosofiana toimii työn ilo. Gentoon päämääränä on ollutkin tarjota käyttäjälleen mahdollisimman mukava ja tehokas käyttökokemus, saadakseen työnsä tehtyä. Gentoo on, ja lupaa myös olla jatkossakin, täysin ilmainen käyttöjärjestelmä.

Gentoo Linuxin viralliset kotisivut löytyvät täältä: www.gentoo.org/

Kokeile virtuaalipalvelinta huoletta

Zoner Virtuaalipalvelimessa on 30pv ilmainen tutustumisjakso.