Cloudflare CDN – suorituskykyä ja turvallisuutta sivustolle

Joonas Vanhatapio

Saamme paljon kyselyitä siitä, mikä on Cloudflare CDN ja monet myös pohtivat, mitä konkreettista hyötyä siitä on omalle sivustolle.

Käymme tässä kirjoituksessa läpi, miksi CDN sisältyy jo oletuksena Zonerin WP-Cloud WordPress-optimoituun palveluun ja miten paljon se testitulostemme mukaan nopeuttaa sivuston latausaikaa.

Mikä on Cloudflare?

Cloudflare on verkon suorituskykyyn ja turvallisuuteen erikoistunut yritys, joka on perustettu vuonna 2009. Sillä on yli 175 datakeskusta ympäri maailmaa, Suomen datakeskus sijaitsee Helsingissä. Cloudflaren ovat perustaneet Matthew Prince, Lee Holloway ja Michelle Zatly.

Käytännössä Cloudflaren nopeuttaa sivuja kansainvälisen sisällönjakoverkostonsa avulla. Se mahdollistaa sivuston sisällön tarjoamisen mahdollisimman lähellä sivuston kävijää. Cloudflare tarjoaa sivustolle myös parempaa turvallisuutta ja suojaa erilaisia hyökkäyksiä sekä roskaliikennettä vastaa

Cloudflare onkin panostanut siihen, että heidän turvallisuusjärjestelmänsä kehittyvät jatkuvasti. Järjestelmät oppivat koko ajan lisää eri hyökkäysmenetelmistä ja haittaliikenteen tunnistamisesta, jotta voivat tarjota parhaan mahdollisen suojan palveluitaan käyttäville sivustoille.

Cloudflaren käytön voi aloittaa ilmaiseksi, mutta maksupakettien avulla saa kattavampia palveluita. Maksupakettien avulla sivusto saa esimerkiksi monille eri julkaisujärjestelmille optimoidun sovellustason palomuurin ja monia sivustoa nopeuttavia teknologioita.

Ketkä käyttävät Cloudflarea?

Esimerkiksi Zonerin WP-Cloud-palvelussa on Cloudflaren CDN jo oletuksena kaikkien asikkaiden käytössä. Suosittelemme sen käyttöä, koska se sekä nopeuttaa että suojaa sivustoa. Lisäpalveluna on mahdollista tilata myös Railgun, joka nopeuttaa sivuston latautumista entisestään.

Cloudflarea käyttävät myös monet oman alansa johtavat toimijat, kuten esimerkiksi lentoyhtiö Norwegian, markkinoinnin automaatiojärjestelmä HubSpot, tikettijärjestelmä Zendeskin yli 125 000 asiakassivustoa ja pelaajien suosiossa oleva reaaliaikainen keskusteluohjelmisto Discord.

Sisällönjakoverkosto eli CDN

Cloudflaren sisällönjakoverkosto (Content Delivery Network, CDN) on maantieteellisesti hajautettu verkko, joka koostuu välityspalvelimista. Sen päätarkoitus on nopeuttaa sivuston tarjoamista kävijälle. Erilaisten CDN-palveluiden suosio on kasvanut jatkuvasti ja nykyään suurin osa verkkosivustoista palveleekin kävijöitä eri CDN:ien kautta.

Cloudflaren CDN:n on havaittu tehokkaasti vähentävän myös haitallista liikennettä ja tarjoavan suojaa erilaisia hyökkäyksiä vastaan. Sisällönjakoverkosto pyrkii tunnistamaan roskaliikenteen, esimerkiksi asiattomat robotit ja estämään niiden pääsyn sivulle. Se osaa kuitenkin päästää hyödylliset robotit edelleen sivustolle, kuten esimerkiksi sivuja analysoivat Googlen hakukonerobotit.

Miksi käyttää CDN:ää?

  1. Sivuston latausaikojen parantaminen – sivustot latautuvat kävijöille nopeammin, kun sisältö haetaan suoraan kävijää lähimpänä sijaitsevan CDN-palvelimen välimuistista.
  2. Enemmän kävijöitä pienemmillä resursseilla – CDN:n välimuistin ansioista sivusto pystyy käsittelemään suurempia kävijämääriä pienemmillä palvelin resursseilla.
  3. Turvallisuuden parantaminen – CDN tarjoaa lisää turvaa erilaisia hyökkäyksiä vastaan ja se suojaa tehokkaasti myös haitalliselta liikenteeltä.
Cloudflaren datakeskuksia on yli 175
Cloudflaren datakeskuksia on kaikkiaan yli 175 ympäri maailmaa.

Miten CDN toimii?

Käytännössä Cloudflaren CDN tallentaa välimuistiin (cache) sivuston käyttämiä staattisia resursseja, kuten metatiedostoja sekä sivuston teeman käyttämät tyyli- ja javascript-tiedostot. Tällöin ainoa sivuston alkuperäiseltä palvelimelta haettava tieto on generoidun sivuston lähdekoodi (HTML). Cloudflaren Railgun sen sijaan pystyy välimuistittamaan myös dynaamisia resursseja, eli esimerkiksi sivuston HTML-koodia.

Sisällönjakoverkosto myös poistaa kuormitusta sivuston alkuperäiseltä palvelimelta, joten se mahdollistaa isommat kävijämäärät jo pienemmilläkin palvelinresursseilla. Esimerkiksi Cloudflaren oman arvion mukaan kaksi kolmasosaa CDN:ää käyttävien sivustojen pyynnöistä voidaan tarjota suoraan välityspalvelimien välimuistista ilman Railgunia. Railgunin avulla myös tuo jäljelle jäävä kolmasosa saadaan tarjottua suoraan välimuistin kautta.

Cloudflare on sijoittanut palvelimensa myös verkkojen välisiin vaihtopisteisiin, vähentääkseen kustannuksia ja tiedon kuljetusaikoja. Internet-vaihtopisteet (Internet Exchange Points, IXP) ovat paikkoja, joissa eri internet-palveluntarjoajat muodostavat yhteyden toisiinsa, jotta ne voivat tarjota pääsyn eri verkkojen liikenteeseen. CDN:llä onkin yhteys näihin suurten nopeuksien ja voimakkaasti verkottuneisiin paikkoihin.

Hyvä huomioida

CDN:n käytöstä voi aiheutua myös muutamia haittoja, jotka on hyvä huomioida sitä käytettäessä. Sisällönjakoverkosto tallentaa tietoja välityspalvelimien välimuistiin, joten jos sen välimuistia ei tyhjennä sivustolle tehtyjen muutosten jälkeen, se saattaa hakea sieltä vanhentunutta tietoa sivustosta.

Jos sivustollasi on vain vähän kansainvälistä liikennettä eli liikenne on pääasiassa hyvin paikallista, on mahdollista, ettei sisällönjakoverkoston käyttö paranna sivuston latausaikaa.

Cloudflare kerää tietoa heidän kauttaan kulkevasta liikenteestä, kuten monet muutkin vastaavat ilmaiset palvelut. Toki kerättyä dataa hyödynnetään esimerkiksi haitallisen liikenteen tunnistamiseen.

Miksi suosittelemme Cloudflarea?

Seurantamme mukaan Cloudflare tarjoaa suoraan omasta välimuististaan yli 80% kaikista sivustojen latautumiseen liittyvistä pyynnöistä. Se on myös estänyt ja vähentänyt erittäin tehokkaasti haitallista liikennettä, jolloin asiakkaidemme palvelimille on kohdistunut vähemmän hyökkäysyrityksiä.

Käytännössä esimerkiksi WP-Cloudin asiakkaille jää enemmän palvelinresursseja käytettäväksi. Cloudflare on myös lähes täysin estänyt roskapostiviestit sivustoille, joilla kommenttikenttää ei ole suojattu erikseen esimerkiksi ReCaptchalla.

Testasimme, kuinka Cloudflare nopeuttaa sivustoa

Suoritimme Cloudflarelle myös muutamia testejä. Testisivustona toimi WP-Cloudin oma sivusto ja testi suoritettiin kaikkiaan 10 kertaa, jonka jälkeen laskettiin testien keskiarvo lopullisten tulosten saamiseksi. Testisivustosta otettiin pois kaikki kolmannen osapuolen pyynnöt eli kaikki resurssit ladattiin suoraan palvelimelta, näin testitulokset saatiin yhteneviksi.

Testiemme mukaan Cloudflaren sisällönjakoverkoston ja Cloudflare Railgunin päällä ollessa sivuston dynaaminen HTML-sisältö saadaan tarjottua keskimäärin 50% nopeammin verrattuna palvelimeen ilman Cloudflarea. Esimerkiksi San Josessa Kaliforniassa testattu dynaaminen sisältö latautui 0,2 sekunnissa Cloudflaren avulla, kun taas ilman Cloudflarea se latautui 0,8 sekunnissa.

Cloudflare nopeuttaa sivuston latausaikaa tutkitusti

Dynaamisen sisällön lisäksi sivuston toimintaa testattiin Googlen Lighthouse-työkalulla ja keskimäärin jokaisella sivuston nopeutta mittaavilla osa-alueella tulokset parantuivat. Lighthousea testattiin kolme kertaa jokaisen eri testikerran aikana.

Testi: Nopeuttaako Cloudflare sivuston latausaikaa?

Haluatko nopeuttaa sivustoasi Cloudflarella?

Ota meihin yhteyttä, niin me autamme sinua ottamaan Cloudflaren CDN:n käyttöön. Palveluihimme sisältyy aina ilmainen siirto ja 30 päivän tyytyväisyystakuu tekevät siirtymisestä helppoa.

Asiakaspalvelu: chat sivun oikeasta alareunasta tai myynti@zoner.fi.