Kotisivujen nopeuden merkitys

Kotisivujen latautumisnopeudella on suurta merkitystä. Emme usein jaksaisi jonottaa kauppojen jonoillakaan, joten vielä vähemmän siedämme odottelua, selatessa sivustoja omalla päätelaitteella.

Korkea latautumisnopeus ei vain ärsytä, vaan myös tutkitusti karkoittaa kävijöitä kotisivuilta. Sivuston latautumisnopeus vaikuttaa myös muun muassa hakukoneiden, eli Googlen, tuloksiin, joten nopeammat sivustot nauttivat sekä tyytyväisemmistä kävijöistä että paremmista hakukonetuloksista.

Puolen sekunnin latausero on jo merkittävä

Muun muassa Google havaitsi tämän itse aikoinaan kantapään kautta. Asiakaskyselyn tulosten vuoksi, Googlen hakutulossivu vaihdettiin näyttämään 10 tuloksen sijasta 30 tulosta. Seurauksena, hakutulossivun latautumisnopeus hidastui 0,4 sekunnista → 0,9 sekuntiin ja samalla kävijäliikenne ja mainosrahoitteiset klikkaukset putosivat 20%.

Google toisti samankaltaisen kokeen myöhemmin ja hyvänä johtopäätöksenä voidaankin pitää, että puolen sekunnin hidastus voi karkoittaa jopa viidenneksen, minkä tahansa sivuston kävijämääristä.

Verkkokaupan latautumisnopeus

Kotisivujen nopeuden merkitys korostuu erityisesti verkkokaupoissa, joissa tehdään selkeästi mitattavaa tulosta, eli myyntiä. Koska verkkokauppabisneksessä liikkuvat isot rahat, löytyy aiheesta myös merkittävästi tutkimustulosta.
verkkokaupan latautumisnopeus

Kahden sekunnin sääntö

Jo vuonna 2009 tehdyn, tutkimuksen mukaan:

 • Noin puolet (47%) selaajista, odottaa sivuston latautuvan täysin kahdessa sekunnissa. Vuonna 2006 vastaava aika oli 4 sekuntia, joten voimme odottaa odotusten ja vaatimusten olevan nykypäivänä vieläkin tiukempia.
 • 40% vastaajista ilmoitti keskeyttävänsä asioinnin verkkokaupassa, mikäli sivulataus kesti yli kolme sekuntia.
 • 79% kävijöistä, jotka kokivat epämukavuutta asioinnissa, olivat vähemmän halukkaita asioimaan verkkokaupassa uudestaan ja 27% kävijöistä kokivat kokemuksen vaikuttavan negatiivisesti myös asiointiin, kyseisen yrityksen, kivijalkamyymälässä.

Lähde:
https://www.akamai.com/us/en/about/news/press/2009-press/akamai-reveals-2-seconds-as-the-new-threshold-of-acceptability-for-ecommerce-web-page-response-times.jsp

Pienikin ero latautumisnopeudessa näkyy myynnissä

Vuonna 2017 toteutettu uudempi tutkimus antaa myös lisää valoa, että jopa hyvin pieniltä tuntuvilla nopeuseroilla on vaikutuksia:

 • Sivustolla, jonka latausnopeus hidastui vain 100 millisekuntia 2,7 sekunnista -> 2,8 sekuntiin, konversio laski 2,4%.
 • Sivustolla, jonka latausnopeus hidastui kaksi sekuntia 1,8 sekunnista -> 3,8 sekuntiin, konversio laski lähes 37%.
 • Kahden sekunnin hidastuminen sivustolla tuplasi, eli kasvatti välitöntä poistumisprosenttia 103%:lla mobiililaitteilla.
 • Välittömän poistumisen minimoimiseksi, optimaalinen sivuston latausnopeus oli korkeintaan 1 sekunti desktop-laitteilla, 0,7 sekuntia mobiililaitteilla ja 1,2 sekuntia tabletilla.

Myös vanhemman Amazon.comin tutkimusten mukaan 0,1 sekunnin eli 100ms kasvu sivuston latautumisajassa, laski suoraan myyntiä 1%.

Lähde:
Online Experiments: Lessons Learned, Ron Kohavi and Roger Longbotham, Microsoft
http://robotics.stanford.edu/~ronnyk/2007IEEEComputerOnlineExperiments.pdf

Verkkokaupan hitaus on suurimpia syitä ostosten kesken jättämiseen

Kaksi kolmasosaa (67%) Iso-Britanniassa ja yli puolet (51%) Yhdysvaltalaisista verkkokauppa-asiakkaista ilmoitti, sivuston hitauden olevan suurin syy, ostoksen kesken jättämiseen verkkokaupassa.

Lähde:
Adventures in Retail: The other line is faster, Brand Perfect
http://brandperfect.org/online-retail-research-report-november-2012.pdf

Kuinka kotisivuja saa nopeammaksi?

Latausaikoihin vaikuttavat useat tekijät, kuten:
kotisivujen latautumisaika

 • Kotisivujen hosting. Me Zonerilla olemmekin panostaneet ahkerasti erityisesti palvelintemme nopeuteen ja webhotellimme ovat tutkitusti erittäin nopeita.

  Mikäli käytät WordPressiä, katso myös Zoner WP-Cloud, jonka avulla on mahdollista saavuttaa entistäkin nopeampia latausaikoja. Keskimäärin WP-Cloudiin siirtyvillä sivustoilla, ovat latausnopeudet parantuneet 2-3 kertaisesti vanhaan palveluun verrattuna.

  WP-Cloud on suositeltava ratkaisu varsinkin verkkokaupoille, blogeille ja muille paljon kävijäliikennettä kerääville sivustoille. Lisää WP-Cloudin hyödyistä voit lukea tästä kirjoituksesta.

  Kysy lisää asiakaspalvelustamme
  010 235 6688 tai [email protected]

 • Sivuston tekninen toteutus ja optimointi. Käytetyissä ohjelmistoissa ja tekniikoissa on isoja eroja nopeuden suhteen. Myös jo olemassaolevia on mahdollista optimoida monin tavoin nopeammiksi esimerkiksi toimivan välimuistin avulla.
 • Mediatiedostot ja liitännäiset. Isokokoiset kuvat, videot ja muut mediatiedostot vievät kauemmin aikaa latautua. Erityisesti kuvien kokoa on mahdollista optimoida monin tavoin latautumisnopeutta ajatellen. Katso esimerkiksi ohje kuvien optimointiin, hyödyntäen kompressointia ja kuvakoon muokkausta.

  Myös erilaiset sivuston ulkopuoliset skriptit ja liitännäiset, kuten Facebook -toiminnot ja mainosbannerit ovat esimerkkejä sivuston latautumisaikaa hidastavista toiminnoista.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest