Nimipalvelimet, DNS Hallinta ja DNS tietueet – DNS hallinnan lyhyt oppimäärä

Oletko koskaan miettinyt kuinka verkkotunnukset osataan yhdistää oikeisiin palvelimiin? Tai mitä tapahtuu taustalla, kun kirjoitat selaimeen halutun verkkotunnuksen.

Tässä kirjoituksessa tutustutaan hieman DNS:n toimintaperiaatteeseen sekä siihen, mitä termit DNS palvelin ja DNS hallinta tarkoittavat webhotellipalveluissamme.

Mitä nimipalvelimet ovat ja tekevät?

dns nimipalvelimet
Nimipalvelimet ovat oleellinen osa koko Internetin toimintaa ja niiden tarkoitus on ohjata selainriville kirjoitetut verkkotunnukset oikean palvelimen IP-osoitteeseen.

Katsotaan yksinkertaistetun esimerkin kautta, mitä tapahtuu, kun kirjoitamme selainriville halutun verkkotunnuksen.

Aluksi selain ottaa yhteyden omalle koneelle määritettyyn DNS palvelimeen ja pyytää tältä haluttua osoitetta.

Mikäli verkkotunnuksen tietueet eivät ole tällä DNS palvelimella välimuistissa, lähtee palvelin seuraavaksi kysymään tietoa muilta DNS palvelimilta. Tiedon saatuaan, välittää alkuperäinen DNS palvelin tiedon pyytäjälle sekä tallentaa verkkotunnuksen tiedot omaan välimuistiinsa, verkkotunnukselle määritetyn TTL arvon ajaksi.

Kun IP-osoite on selvillä, ottaa selain yhteyden tähän saamaansa numerosarjaan, jossa kyseiseen osoitteeseen reititetty palvelinlaite vastaa ja vielä yhdistää pyynnön oikeaan sivutilaan. Esimerkiksi webhotelleissa samaa IP-osoitetta käyttävät sadat muutkin sivustot, jolloin pelkän IP-osoitteen kirjoittamalla selainriville, ei palvelin tiedä, mikä sivusto kuuluisi avata.

DNS hallinta ja DNS tietueiden muutokset

DNS hallinta on tärkeä osa tilattuja hosting palveluita. DNS hallinnan avulla voidaan poistaa ja lisätä DNS tietueita, joiden avulla verkkotunnuksen ohjauksia hallitaan.

Eri palveluiden DNS hallinnat näyttävät usein erilaisilta, mutta niiden toimintaperiaate on lähtökohtaisesti hyvin samankaltainen. Ohessa on kuvankaappausta Zonerin webhotellipalveluiden DNS hallinnasta, jonka löydät webhotellin hallintapaneelista osiosta DNS Management. Käytän esimerkkinä isäni sivustoa ja verkkotunnusta katajaguitars.com.

dns tietueet

Ensi alkuun näet listauksen verkkotunnukselle määritettyjä tietueita. Webhotelli luo automaattisesti siihen kytkettyyn verkkotunnukseen tietyt tietueet, jotka olettavat kotisivujen ja sähköpostien toimivan saman webhotellin sisältä.

Alempana löytyy toiminnallisuudet, joilla uusia tietueita pystyy lisäämään verkkotunnuksen tietoihin.

dns hallinta

DNS tietueiden muokkaus

DNS tietueiden muokkaaminen tarkoittaa käytännössä vanhan tietueen poistamista ja uuden tietueen lisäämistä DNS hallinnasta käsin.

DNS tietue koostuu kolmesta kohdasta, jotka ovat: nimi, tyyppi ja arvo (name, type ja value).

  • Name kohta määrittää tietueen nimen, eli esimerkiksi osoitteen, jota dns kysely koskee.
  • Tyyppi määrittää minkälaisesta tietueesta on kyse. Katso alempaa kuvaukset yleisimmistä tietueista.
  • Arvo määrittää sen mitä tietue palauttaa kyselyn tekijälle.

. merkki päättää nimen tai arvon. Mikäli selkokielinen osoite ilmoitetaan ilman . merkkiä, lisätään useimmissa DNS hallinnoissa automaattisesti varsinainen verkkotunnus vielä perään. Esimerkiksi tietueen nimi www muuttuisi automaattisesti muotoon www.katajaguitars.com, koska sille ei ole määritetty . merkkiä loppuun. Poikkeuksen tekevät numeraaliset IP-osoitteet, joita ei tarvitse päättää . merkillä.

Huomioi myös, että www.katajaguitars.com ja katajaguitars.com (ilman www. alkuosaa) ovat kaksi eri osoitetta ja tietuetta. Www on siis vain alidomain, jota usein käytetään ilmaisemaan kotisivujen osoitetta. Tyypillinen virhe on luoda DNS ohjaus vain www. etuliitteen sisältävälle osoitteelle, jolloin verkkotunnus ilman www etuliitettä ei pahimmassa tapauksessa ohjaudu samaan paikkaan.

Yleisimpien DNS tietueiden merkityksiä

Ohessa on yleisimpiä DNS tietueita, joihin todennäköisesti tulet törmäämään jossain vaiheessa verkkotunnuksen osalta.

A tietue (Address record)
A tietueella ohjataan verkkotunnuksen, tai sen alidomainin, liikenne haluttuun IP-osoitteeseen. A tietue on tietyllä tapaa se tärkein DNS tietue, koska ilman sen määritystä, ei kotisivujen osoite ohjaisi oikeaan paikkaan.

CNAME (Canonical Name record)
CNAME ohjaa verkkotunnuksen alidomainin liikenteen, johonkin toiseen verkkotunnukseen tai sen alidomainiin.
Huomionarvoista on, että esimerkiksi www. (esim. www.omadomain.fi) lasketaan aliverkkotunnukseksi, jonka liikenteen voisi ohjata vaikkapa yrityksendomain.fi osoitteeseen, mutta omadomain.fi verkkotunnuksen liikennettä, ilman www -etuliitettä, ei pysty ohjaamaan CNAME tietueella.
Toisin kuin A-tietueet, CNAME tietue ei voi ohjata suoraan johonkin IP-osoitteeseen.

MX tietue (Mail Exchanger record)
MX tietueet liittyvät oleellisesti verkkotunnukseen liitettyihin sähköposteihin. MX tietueiden tarkoitus on siis ohjata sähköpostiliikenne haluttuun palveluun.
Hyvin yleinen harhaluulo on, että verkkotunnuksen sähköpostipalvelut täytyy sijaita samalla palveluntarjoajalla, kuin verkkotunnus tai esimerkiksi muu webhotelli. Näin ei kuitenkaan ole, ja MX tietueiden avulla on mahdollista hankkia sähköpostipalvelut mistä tahansa halutusta palvelusta.

TXT tietue (Text record)
TXT tietue on nimenomaisesti tekstiä, joka voidaan lisätä verkkotunnuksen DNS tietoihin. Tämän lisätyn tekstin pohjalta voidaan hyödyntää esimerkiksi erilaisia varmennuksia ulkoisista palveluista.

Yksi yleisimmistä varmennuksista on SPF tietue, jota hyödynnetään sähköpostien sallittujen lähettäjien varmentamiseen. Lue lisää SPF tietueesta täältä.

Tekstitietue kirjoitetaan usein ” ” lainausmerkkien väliin, erityisesti mikäli sen sisällä on välilyöntejä. Verkkotunnuksella voi olla samanaikaisesti myös useampia eri TXT tietueita käytössä.

TTL arvon merkitys

ttl arvo
DNS hallinnasta löytyy tietuiden määrityksen lisäksi myös toiminto nimeltä TTL (Time to live).

TTL ei ole DNS tietue vaan määritys nimipalvelimille, kuinka kauan tietoa tallennetaan. Kun tiedon voimassaoloaika loppuu, hakee DNS palvelin tiedon uudestaan oikealta nimipalvelimelta. TTL arvolla hallitaan siis sitä, kuinka nopeasti halutut muutokset tulevat voimaan.

TTL arvo mitataan sekunneissa, eli arvo 14400 = 4 tuntia. Mahdollinen muutos päivittyisi voimaan siis viimeistään neljän tunnin kuluttua. TTL arvon voi päivittää tilapäisesti vaikkapa arvoon 600, eli 10 minuuttia. Näin saataisiin, mahdollisesti myöhemmin haluttava, muutos nopeammin päivittymään haluttuna ajankohtana. Kannattaa toki huomioida, että uuden TTL arvon päivittymisessä kestää myös oletuksena tuo aiemmin määritetty neljä tuntia.

Huom. emme suosittele TTL arvon muokkaamista, kuin tilapäisesti. TTL arvoa ei kannata pitää tarpeettomasti lyhyenä, koska jatkuvat kyselyt kuormittavat palvelinta, joka voi näkyä pahimmassa tapauksessa sivustojen hidasteluna.

Menikö yli hilseen?

Ei hätää! Autamme sinua aina mielellämme kaikissa verkkotunnusasioissa, niin puhelimitse, sähköpostilla, kuin kotisivujemme live chat -toiminnon kautta.

Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se eteenpäin: