IP-osoite viittaa Internet Protocol -reititysprotokollaan ja sillä tarkoitetaankin yleensä verkkoon liitetyn laitteen kyseisen reititysprotokollan mukaista osoitetta. Laite tunnistetaan IP-osoitteen avulla verkossa.
Käytännössä kaikilla internetiä käyttävillä laitteilla tulee olla yksilöivä IP-osoite, joten esimerkiksi jokaisella tietokoneella ja älypuhelimella on aina oma IP-osoite. Tämän yksilöllisen osoitteen avulla laitteet voivat löytää toisiaan ja vaihtaa tietoja keskenään.
IP-osoite muodostuu neljästä pisteellä erotetusta luvusta, jossa jokainen yksittäinen luku voi olla 0 ja 255 väliltä. Numerosarja on jokaiselle laitteelle yksilöllinen.
Normaali internetin käyttäjä harvoin edes huomaa IP-osoitteiden olemassa oloa nimipalvelinten ansiosta. Nimipalvelimet hoitavat tekstimuotoisten verkkosivun nimien yhdistämisen oikeaan IP-osoitteeseen käyttäjän huomaamatta.
On olemassa sekä julkisia että sisäisiä IP-osoitteita. Jos laite käyttää internetiä, tarvitsee se aina julkisen IP-osoitteen. IP-osoitteista puhuttaessa viitataan useimmiten nimenomaan julkiseen osoitteeseen.
Käytännössä sisäisiä IP-osoitteita voidaan käyttää vain sisäverkossa, kuten omassa kotiverkossa. Esimerkiksi tulostimella voi olla oma sisäinen IP-osoite, joka toimii ainoastaan kotiverkosta. Osoitteen kautta voidaan tehdä muutoksia tulostimen asetuksiin.
IP-osoite voi olla dynaaminen tai staattinen. Dynaamiset eli niin sanotusti vaihtuvat IP-osoitteet ovat tulleet viime vuosina entistä yleisemmiksi, sillä dynaaminen IP tulee huomattavasti edullisemmaksi ratkaisuksi Internet-palveluntarjoajille, kuin pysyvien IP-osoitteiden tarjoaminen. Yhä edelleen käytetään myös staattisia eli pysyviä IP-osoitteita.
Usein esimerkiksi puhelimille tai muille mobiililaitteille ei enää anneta kiinteää eli staattista IP-osoitetta, vaan laite pyytää uuden dynaamisen IP-osoitteen, kun se kytketään verkkoon. Näin ollen IP-osoite voi myös vaihtua. Staattisia IP-osoitteita käyttävät tyypillisesti esimerkiksi palvelimet.
Tällä hetkellä on olemassa kaksi IP-protokollaa. Nykyisin laajasti käytössä oleva IPv4 ja uudempi IPv6. IPv6 kehitettiin sen takia, että nykyisin käytössä olevan IPv4:n osoitearvot tulevat jossain vaiheessa loppumaan kokonaan.
IPv4-osoitteiden loppumisesta on esitetty useita arvioita ja esimerkiksi marraskuussa 2019 uutisoitiin niiden loppumisesta Euroopassa, Lähi-Idässä ja osissa Keski-Aasiaa.
Yhä edelleen IPv4 on kuitenkin internetin standardiprotokolla ja suurin osa käyttää yhä edelleen sitä. IPv6 on siis selvästi huonommin tuettu. IPv6 käyttöönottoa hidastaa ainakin se, ettei uusi standardi ole yhteen sopiva nykyisin käytetyn kanssa.
Zonerin webhotelleissa samalla palvelimella olevat kotisivutilat, käyttävät lähtökohtaisesti samaa IP-osoitetta. Webhotelliasiakas voi halutessaan tilata myös oman uniikin IP-osoitteen. Esimerkiksi jotkin vahvemmat suojaussertifikaatit saattavat vaatia omaa IP-osoitetta, mutta perinteinen SSL-sertifikaatti toimii myös jaetussa IP-osoitteessa.
WP-Cloud WordPress-ylläpidossa jokaisella on käytössä oma palvelin, joten myös IP-osoite on yksilöllinen. Samoin kaikilla Zoner Virtuaalipalvelimen käyttäjillä.
Voit tarkistaa oman IP-osoitteesi helposti tältä sivustolta. IP-osoitteesi perusteella voidaan saada tietoa esimerkiksi sijainnistasi, mutta IP-osoite ei yksilöi käyttäjää. Yksittäistä henkilöä ei ole näin ollen lähtökohtaisesti mahdollista tunnistaa pelkän IP-osoitteen perusteella.
Pakkalankuja 6, 01510 Vantaa
Y-tunnus: 1985221-1
010 235 6688
[email protected]
arkisin 8-18
la-su 10-16
010 235 6633
[email protected]
arkisin 8-16
8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min. (alv. 24%)