Mikä on WP Rocket?

Kaisa Huttunen

WP Rocket on WordPress-lisäosa, joka voi nopeuttaa sivustoa tai verkkokauppaa merkittävästi. Nopeampi sivusto tarkoittaa enemmän myyntiä tai korkeampaa konversiota. Kukapa ei siis haluaisi nopeampaa sivustoa?

Tässä kirjoituksessa käydään läpi, miksi WP Rocket kannattaa ottaa käyttöön, kenelle se sopii ja mitä ominaisuuksia siihen kuuluu. Lisäksi kirjoituksesta löytyy ohjeet, miten se otetaan käyttöön omalle sivustolle.

Miksi WP Rocket kannattaa ottaa käyttöön?

WP Rocket nopeuttaa WordPress-sivujen toimintaa, mikä vaikuttaa puolestaan sekä hakukonesijoituksiin että konversioon. Esimerkiksi hakukonejätti Google on kertonut julkisesti suosivansa paremmilla hakutulossijoituksilla nopeita sivustoja, sillä myös kävijät pitävät näistä enemmän.

Nykyaikana käyttäjät odottavat sivustojen latautuvan nopeasti, jonka takia nopeampi sivusto saa yleensä myös paremman konversioprosentin, verkkokaupoilla tämä voi tarkoittaa ihan suoraan myyntiä. Lue tarkemmin, miten kotisivujen latausnopeus vaikuttaa kävijöihin.

Kenelle WP Rocket -lisäosa sopii?

WP Rocket sopii käytännössä kaikille WordPress-sivustoille, olipa kyseessä sitten kotisivut tai blogi. Lisäosa on yhteensopiva useimpien yleisesti käytössä olevien teemojen kanssa ja tarvittaessa tiettyjä ominaisuuksia on mahdollista kytkeä pois päältä, jos ne aiheuttavat yhteensopivuusongelmia.

Itse lisäosan käyttöönotto helppoa, eikä se vaadi erityisosaamista. Lisäosalla on myös selkeä käyttöliittymä, josta sen erilaisia asetuksia hallitaan, eli minkäänlaista koodaamista tai erityistä teknistä osaamista lisäosan käyttöönotto ei vaadi.

Sopiiko WP Rocket WooCommerce -verkkokaupoille?

WP Rocket on täysin yhteensopiva myös WooCommerce-verkkokauppalisäosan kanssa. Lisäosa jättää automaattisesti välimuistittamatta sellaiset sivut, joiden kanssa voisi tulla välimuistista johtuvia ongelmia. Verkkokaupoissa tällaisia sivuja ovat tyypillisesti esimerkiksi ostoskori ja kassa.

Lisäksi WP Rocket mahdollistaa asetusten kustomoinnin, eli esimerkiksi monimutkaisemmissa verkkokaupoissa voidaan käsin määrittää välimuistituksen ulkopuolelle jäävät sivut.

Paljonko WP Rocket maksaa?

WP Rocket -lisäosa maksaa edullisimmillaan 44 € vuodeksi yhdelle sivustolle. Saatavilla on myös useammille sivustoille tarkoitettuja versioita alkaen 88 € vuosi.

Jos käytössäsi on Zonerin WP-Cloud-palvelu, WP Rocket -lisäosa sisältyy palveluun ilman lisämaksua. Säästät tällöin 44 € / vuosi.

WP Rocket logo

WP Rocketin ominaisuudet

WP Rocket sisältää monia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten tehokkaan välimuistin, tiedostojen optimoinnin, mediatiedostojen lazy loadin ja tietokannan siivouksen.

Välimuisti

WP Rocket on erityisesti tunnettu tehokkaasta välimuististaan. Välimuisti luo yksittäisestä sivusta staattisen HTML-tiedoston, joka voidaan tarjota paljon varsinaista sivua nopeammin kävijälle. Tarvittaessa tiettyjä sivuston osioita tai yksittäisiä sivuja voidaan jättää myös välimuistin ulkopuolelle.

Välimuistin käyttöönotto on erityisen hyödyllinen sellaisille sivustoille, joiden käyttämällä palvelimella ei ole käytössä palvelintason välimuistia. Esimerkiksi useissa webhotelleissa ei yleensä ole palvelintason välimuistia.

Jos käytössäsi on Zonerin WP-Cloud-palvelu voit silti hyödyntää WP Rocketin välimuistia, sillä niiden yhteensopivuus on varmistettu ja ne toimivatkin saumattomasti yhteen. Saat tällöin käyttöösi molempien välimuistien tuomat edut!

Välimuistin esilataus

WP Rocketin esilataus mahdollistaa nimensä mukaisesti sivujen esilatauksen välimuistiin. Lisäosa huomioi sivustolle tehtävät muutokset, eli se lataa välimuistiin aina uuden version muutosten jälkeen. Tämän voi tehdä joko käsin tai antaa WP Rocketin hoitaa tämä automaattisesti, tällöin välimuistitetun version päivittymisessä voi olla pieni viive.

Lisäosa mahdollistaa myös linkkien ja fonttien esilataamisen sekä DNS-kyselyjen ennakkoon hakemisen. Nämä kaikki voivat merkittävästi nopeuttaa sivuston tarjoamista kävijälle etenkin mobiiliverkossa.

Tiedostojen optimointi

WP Rocket -lisäosa mahdollistaa HTML-, CSS- ja JavaScript-tiedostojen optimoinnin. Käytännössä se tapahtuu esimerkiksi poistamalla käyttämätöntä CSS-koodia tai poistamalla HTML-tiedostosta valkoista tilaa ja kommentteja. Tiedostojen koko vaikuttaa luonnollisesti suoraan sivuston latausaikaa, eli kun ne ovat pienempiä myös sivusto latautuu nopeammin.

Tiedostojen optimointia kannattaa käyttää, mutta on hyvä huomata, että joskus esimerkiksi JavaScript-tiedostojen yhdistäminen saattaa aiheuttaa sivustolla ongelmia. Sivuston toimivuus tuleekin aina tarkistaa muutosten käyttöönoton jälkeen.

Mediatiedostot

WP Rocket mahdollistaa mediatiedostojen lazy loadin eli niin kutsutun viivytetyn latauksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuvat tai muut mediaelementit ladataan vasta siinä kohtaa, kun ne tulevat näkyviin. Jos siis sivun lopussa on jokin kuva, sitä ei ladata heti, vaan vasta siinä kohtaa, kun kävijä rullaa itsensä sivun loppuun.

Lazy load voi nopeuttaa sivua merkittävästi ja toisaalta säästää myös sivuston käyttämää siirtokaistaa. Tarvittaessa tietyt kuvat voidaan jättää tämän ulkopuolelle, esimerkiksi yrityksen logo halutaan yleensä ladata heti.

Lisäksi YouTube videoiden iframet on mahdollista korvata esikatselukuvalla, mikä tarkoittaa, että itse video ladataan vasta, kun kävijä alkaa sitä katsomaan. Tämäkin vaikuttaa positiivisesti sivuston latausaikaan.

Tietokanta

Tietokannan säännöllinen siivoaminen kannattaa, sillä se varmistaa, että sekä itse sivusto että hallintanäkymä toimivat jatkossakin jouhevasti. Oletuksena WordPress-julkaisujärjestelmä tallentaa esimerkiksi paljon eri versioita ja automaattisia luonnoksia artikkeleista sekä sivuista.

Kun näitä kertyy ajan myötä paljon, alkaa tietokanta helposti hidastua. WP Rocket mahdollistaa muun muassa näiden siivoamisen tietokannasta, jolloin se nopeutuu. Lisäksi lisäosan avulla voidaan siivota tietokannasta jo poistetut julkaisut. 

CDN

Sisällönjakoverkosto eli CDN (lyhenne sanoista Content delivery network) on välityspalvelimista koostuva hajautettu verkko, joka nopeuttaa sivuston latautumisaikaa etenkin kansainvälisille kävijöille. WP Rockettiin voidaan liittää jo olemassa oleva CDN tai ottaa käyttöön heidän itse kehittämänsä RocketCDN.

Zoner WP-Cloudin asiakkailla on Cloudflaren CDN oletuksena kaikkien asiakkaidemme käytössä.

Sydämen syke

WordPress coren API palvelinkyselyä käytetään paljon. Esimerkiksi monet teemat ja lisäosat käyttävät sitä yhteydenpitämiseen sivuston palvelimelle. Jos yhteyttä palvelimeen otetaan jatkuvasti, se luonnollisesti vaikuttaa myös sivuston nopeuteen. WP Rocket mahdollistaakin sydämen sykkeen vähentämisen tai käytöstä kokonaan poistamisen.

Lisäosat

WP Rocketista voi myös suoraan asentaa tiettyjä lisäosia, kuten WebP compatibility ja Cloudflare -lisäosat. Jos haluat käyttää kyseisiä lisäosia, suosittelemme ottamaan ne käyttöön suoraan WP Rocketin kautta. Tällöin asetusten yhteensopivuus on jo valmiiksi hoidettu kuntoon.

Kuvien optimointi

WP Rocketin kehittäjät ovat myös suositun kuvien optimointilisäosan Imagifyn takana. Imagify auttaa pakkaamaan kuvat ja mahdollistaa WebP-kuvatiedostojen käyttämisen niille käyttäjille, joiden selain tukee kyseistä tiedostomuotoa. Kuvat ovat usein yksi raskaimmista sivuston elementeistä, joten kyseisen lisäosan avulla voidaan usein nopeuttaa sivustoa merkittävästi.

Miten WP Rocket otetaan käyttöön?

Käydään seuraavaksi läpi, miten WP Rocket -lisäosan saa käyttöön. Lisäosa sisältyy oletuksena Zonerin WP-Cloud-paketteihin ja sen voi aktivoida suoraan hallintapaneelista WP-Cloud-lisäosan kautta. Katso yksityiskohtaiset ohjeet tukisivustolta.

Jos käytössäsi ei ole WP-Cloud-palvelua, tulee sinun ostaa lisäosan lisenssi heidän omilta sivuiltaan: wp-rocket.me. Voit tämän jälkeen asentaa lisäosan omalle WordPress-sivustollesi alla olevan ohjeen avulla.

WP Rocket -lisäosan asentaminen

Kun olet ostanut lisäosan heidän sivuiltaan, kirjaudu WordPressin hallintapaneeliin. Sieltä valitaan kohta lisäosat > lisää uusi. Tämän jälkeen paina lataa lisäosa -painiketta.

WP Rocket lisäosan asentaminen.

Valitse seuraavaksi tiedosto omalta koneeltasi ja paina sen jälkeen asenna nyt.

Asentamisen jälkeen lisäosa on vielä aktivoitava. Mene aktivointia varten lisäosat > asennetut lisäosat ja etsi listasta WP Rocket. Paina lisäosan nimen alta ota käyttöön -painiketta.

WP Rocket lisäosan käyttöönotto.

Tämän jälkeen lisäosa on onnistuneesti otettu käyttöön ja nyt voidaan halutessaan muokata sen asetuksia. Suurimmalle osalle lisäosan oletusasetukset ovat oikein toimivat, joten ei haittaa, vaikka osaamista tarkempaan asetusten säätämiseen ei ole.

Tilaa WP-Cloud

Kaikki WP-Cloud-paketit sisältävät WP Rocket -lisäosan. Lisäksi palveluumme sisältyy aina ilmainen siirto ja 30 päivän tyytyväisyystakuu, joten voit testata sitä riskittä!