Domainit .com, .net, .org ja .eu nyt vain 6,60e +alv. / 1.vuosi. Tilaa heti!

Parhaat WordPress-lisäosat

Juuso Lötjönen

WordPress-lisäosat helpottavat sivustojen erilaisten toiminnallisuuksien toteuttamista ja mahdollistavat myös monenlaisten kokonaan uusien ominaisuuksien lisäämisen. Pelkästään ilmaisia lisäosia on saatavilla lähes 60 000 erilaista ja sen päälle tulevat vielä maksulliset lisäosat. Oikean lisäosan löytäminen näiden seasta voikin tuntua lähes mahdottomalta tehtävältä.

Kokosinkin tähän kirjoitukseen omia suosikkilisäosia. Lisäksi käyn vielä läpi, mitä lisäosat ovat, miten ilmaiset ja maksulliset lisäosat eroavat sekä mihin kannattaa kiinnittää huomiota lisäosien valinnassa.

Mitä WordPress lisäosat ovat?

Lisäosat (engl. plugins) mahdollistavat uusien ominaisuuksien ja toimintojen toteutuksen WordPress-sivustolle ilman koodaustaitoja. Koodarit ja sivustojen toteuttajat käyttävät usein lisäosista myös suomeksi nimitystä plugari.

Lisäosien avulla voidaan esimerkiksi toteuttaa lomakkeita, optimoida sivuston kuvia, parantaa sivuston nopeutta tai luoda sivustosta monikielinen versio. Lisäosien avulla voidaan toteuttaa myös sellaisia toimintoja, joita WordPressistä ei löydy sisäänrakennettuna.

WordPress-lisäosia on olemassa niin paljon, että yleensä ongelma ei ole se, ettei tarvittavaa lisäosaa löydy, vaan ennemminkin lisäosien suuri määrä. Suuresta joukosta voi olla vaikeaa löytää ne kaikkein parhaimmat lisäosat, sillä niiden laadussa on todella suuria eroja, jonka takia niitä ei kannatakkaan asentaa hätiköiden.

Ilmaiset vs. maksulliset lisäosat

WordPress lisäosat voivat toisaan olla joko ilmaisia tai maksullisia. Maksullisten lisäosien hinnat vaihtelevat muutamista kymmenistä euroista aina tuhansiin euroihin asti, riippuen esimerkiksi valitusta lisenssistä.

Monista lisäosista on saatavilla sekä ilmaiset että maksulliset versiot. Yleensä maksullisissa versioissa on laajemmat toiminnallisuudet ja kattavampi tuki ongelmatilanteiden varalle. Lisäosan maksullisuus tai korkea hinta ei kuitenkaan suoraan kerro mitään lisäosan laadusta, jonka takia sen valintaan kannattaa käyttää tarpeeksi aikaa.

WordPress-lisäosat mahdollistavat sivuston laajentamisen helposti ilman koodaamista.

Vinkit lisäosien valintaan

Lisäosat vaikuttavat merkittävästi koko sivuston toimintaan ja nopeuteen, joten niiden valinnassa kannattaa olla tarkkana. Lähtökohtaisesti olisi hyvä asentaa vain yksi lisäosa yhtä tarkoitusta esimerkiksi hakukoneoptimointia varten, näin lisäosia ei tule kerättyä sivustolle liikaa.

Lisäosista kannattaa tarkistaa ainakin seuraavat asiat ennen kuin ne asennetaan:

  • Julkaistaanhan lisäosaan säännöllisesti päivityksiä? Lisäosan säännöllinen päivittäminen kehittäjien puolelta on tärkeää, jotta se on jatkossakin yhteensopiva uudempien WordPress-versioiden kanssa ja toisaalta erilaiset haavoittuvuudet voidaan korjata päivitysten avulla.
  • Varmista lisäosan yhteensopivuus oman WordPress-versiosi ja muiden lisäosien kanssa.
  • Katso paljonko lisäosalla on aktiivisia asennuksia (engl. active installs). Asennusten määrä voi antaa tietoa lisäosan laadusta, jos lisäosalla on vain muutama sata käyttäjää, on se parempi jättää asentamatta.
  • Lue myös lisäosan arvostelut, sillä niistä voi saada viitteitä lisäosan mahdollisista ongelmista.

Löydät ilmaiset WordPress-lisäosat täältä: wordpress.org/plugins

Muista päivittää ja poistaa tarpeettomat lisäosat

Lähtökohtaisesti kaikki asennetut WordPress-lisäosat tulisi olla käytössä ja päivitetty viimeisimpään versioon. Jos lisäosaa ei enää tarvita, kannattaa se poista kokonaan, ei siis ainoastaan ottaa pois käytöstä.

Lisäosien päivitykset ovat äärimmäisen tärkeitä jo ihan sivuston turvallisuudenkin kannalta. Päivitykset sisältävät yleensä uusia ominaisuuksia ja erilaisia korjauksia, jotka paikkaavat esimerkiksi tietoturvahaavoittuvuuksia. Päivittämätön lisäosa onkin aina riski sivuston tietoturvan kannalta.

Nykyisin WordPress-lisäosien päivitykset on mahdollista automatisoida suoraan itse julkaisujärjestelmästä tai esimerkiksi webhotellin asennusohjelmasta. Joskus lisäosapäivitykset voivat kuitenkin rikkoa sivuston toimivuuden ja se jää helposti tällaisissa automatisoinneissa havaitsematta, koska esimerkiksi WordPressin oma automatisointi tarkistaa vain mahdolliset virhekoodit.

Jos haluat päästä vieläkin helpommalla, kannattaa harkita WP-Cloud-palvelua. WP-Cloud on WordPress-sivustoille suunniteltu ylläpitopalvelu, jossa huolehdimme lisäosien päivityksen toimivuustestauksineen asiakkaan puolesta. Varmistamme siis kahdella eri tavalla (visuaalinen tarkistus ja virhekoodit) vielä päivitysten jälkeen, että sivusto toimii kuten pitääkin.

Suositut WordPress-lisäosat

Kokosin tähän muutamia suosittuja ja hyväksi havaittuja WordPress-lisäosia. Suurin osa esitellyistä lisäosista on saatavilla täysin ilmaiseksi, mutta joukossa on myös maksullisia versioita.

Advance Custom Fields

Advance Custom Fields (ACF) on ilmainen lisäosa, jonka avulla voidaan helposti luoda erilaisia lisäkenttiä sivustolle tarpeen mukaan. Sen avulla voidaan tehdä monipuolisia sivupohjia, joihin sisällytetään erilaisia elementtejä, kuten tekstikenttiä, kuvia ja videoita.

Advace Custom Fields logo

Lisäosasta on saatavilla myös maksullinen versio alkaen 49 dollaria / 1 sivusto / vuosi. Maksullinen versio sisältää laajemmat toiminnallisuudet ja paremman tuen.

Lisäosan omat sivut löydät täältä: www.advancedcustomfields.com

All-in-One WP Migration

All-in-One WP Migration on kätevä ilmainen lisäosa verkkosivuston siirtämiseen palvelusta toiseen. Lisäosa siirtää myös kaikki sivuston tiedot ja sisällöt, kuten tiedostot sekä tietokannan. Sen avulla voidaan tehdä myös paikallisia varmuuskopioita sivustosta.

All-in-one Migration Logo

Lisäosasta on saatavilla useita erilaisia premium-versioita, jotka mahdollistavat esimerkiksi varmuuskopioiden tekemisen suoraan Dropboxiin tai lisäosan käyttämisen useilla sivustoilla. Hinta vaihtelee riippuen halutusta lisäversiosta.

Löydät tukisivustoltamme ohjeen, jonka avulla voit itse siirtää sivustosi All-in-One WP Migration -lisäosaa hyödyntäen: Miten siirrän WordPress-sivuston?

Lisäosan omat sivut löydät täältä: servmask.com

Antispam Bee

Antispam Bee on kommentteihin liittyvä ilmainen lisäosa. Jos sivustolla halutaan pitää kommentointi käytössä, voi kommentteihin helposti kertyä jopa kymmeniä roskakommentteja päivästä.

Antispam Bee logo

Lisäosan avulla voidaan esimerkiksi säätää kommentointi mahdolliseksi vain tietyillä kielillä tai tarpeen mukaan kommentointi tietyistä maista voidaan estää. Lisäksi se ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle saapuvasta roskaliikenteestä.

Lisäosan omat sivut löydät täältä: antispambee.pluginkollektiv.org

Coming Soon Page, Maintenance Mode & Landing Pages by SeedProd

Coming Soon Page, Maintenance Mode & Landing Pages on ilmainen lisäosa, joka nimensä mukaisesti mahdollistaa erilaisten laskeutumissivujen ja personoitujen huoltotilassa ilmoitusten tekemisen. Lisäosan avulla voidaan myös kustomoida 404-virhesivuja. Sivujen rakentaminen onnistuu ilman koodaamista erilaisten valmiiden pohjien ja elementtien avulla.

SeedProd logo

Lisäosa on ilmainen, mutta siitä on saatavilla myös maksullinen versio alkaen 99 dollaria / 1 sivusto / vuosi. Maksullinen versio tuo käytettäväksi todella paljon erilaisia valmiita pohjia ja monia uusia toiminnallisuuksia.

Lisäosan omat sivut löydät täältä: www.seedprod.com

Disable Comments

Disable Comments on nimensä mukaisesti lisäosa, jolla onnistuu kommentoinnin poistaminen käytöstä. Sen avulla voidaan säätää, millä sivulla tai julkaisuissa kommentit ovat käytössä ja millä kommentit eivät ole käytössä.

Disable Comments logo

Lisäksi se mahdollistaa esimerkiksi roskapostikommenttien estämisen. Kyseinen lisäosa on täysin ilmainen.

Lisäosan omat sivut löydät täältä: wpdeveloper.net/plugins/disable-comments/

Elementor

Elementor on niin kutsuttu page builder -lisäosa, joka on saatavilla ilmaiseksi. Sivurakentajan avulla voidaan toteuttaa näyttäviäkin sivustoja ilman minkäänlaista koodaustarvetta, koska se mahdollistaa sivuston rakentamisen erilaisten valmiiden elementtien avulla. Elementit voivat olla esimerkiksi kuvia, arvosteluja, hintataulukoita, videoita tai tekstejä.

Elementor logo

Elementorista on saatavilla myös Pro-versio alkaen 49 dollaria / 1 sivusto / vuosi. Pro-versio sisältää laajemmat toiminnallisuudet, lisää elementtejä ja paremman tuen lisäosan käyttöön.

Lisäosan omat sivut löydät täältä: elementor.com

Gravity Forms

Gravity Forms on maksullinen lisäosa lomakkeiden tekoon. WordPressissä ei ole sisäänrakennettuna minkäänlaista lomaketyökalua, joten sellaisen joutuu yleensä asentamaan erikseen. Katso, mitkä ovat Annikan mielestä parhaat WordPress-lisäosat lomakkeiden tekoon.

Gravity Forms logo

Gravity Forms mahdollistaa monenlaisten lomakkeiden tekemisen ja lähettää niiden vastaukset suoraan toivottuun sähköpostiin. Lisenssin saa vuodeksi alkaen 59 dollaria / 1 sivusto. 

Lisäosan omat sivut löydät täältä: www.gravityforms.com

Imagify

Imagify on kuvien optimointiin tarkoitettu lisäosa. Se auttaa optimoimaan .JPG, .PNG, .PDF ja .GIF-päätteiset tiedostot pienemmäksi. Lisäosan avulla voit muokata myös kuvien kokoa.

Imagify logo

Lisäosasta on saatavilla ilmainen sekä maksullinen versio. Ilmaisessa versiossa on rajattu kaistaa kuvien optimointiin 20 MB/kk ja sillä optimoi noin 200 kuvaa kuukausittain. Ilmainen versio ei myöskään optimoi yli 2 MB kokoisia kuvia. Maksullinen versio tarjoaa 9,99 dollarin kuukausihintaan rajattoman kaistan kuvien optimointiin ja sen avulla voi optimoida kaiken kokoisia kuvia.

Lisäosan omat sivut löydät täältä: imagify.io

Loco Translate

Loco Translate on ilmainen lisäosa erilaisten WordPressin käännösten tekemiseen. Sen avulla voidaan luoda helposti käännökset esimerkiksi ulkoasuteemaan tai muihin lisäosiin.

Loco Translate logo

Käännöstiedostoihin voidaan myös tarpeen mukaan lisätä käännettäviä tekstejä, jolloin kaikkea ei tarvitse tehdä jokaisella kerralla alusta saakka.

Lisäosan omat sivut löydät täältä: localise.biz

Polylang

Polylang on ilmainen lisäosa, joka mahdollistaa helposti monikielisten sivustojen toteuttamisen. Sen avulla voidaan kääntää myös yksittäisiä artikkeleita, sivuja tai mediatiedostoa.

Polylang logo

Verkkokauppaa varten Polylangista tavitaan kuitenkin maksullinen versio, jonka saa alkaen 99 eurolla / 1 sivusto / vuosi. Maksullinen versio sisältää myös lisätoiminnallisuuksia ja Premium tukipalvelut lisäosan käyttöön.

Lisäosan omat sivut löydät täältä: polylang.pro

Relevanssi

Relevanssi on suomalainen WordPress-lisäosa, jonka avulla voit toteuttaa huomattavasti monipuolisemman haun sivustollesi. Lisäosa mahdollistaa esimerkiksi hakukenttien laajan kustomoinnin, sivuston sisällön monipuolisen indeksoinnin ja bottihakujen estämisen.

Relevanssi logo

Relevanssi-lisäosasta on saatavilla ilmainen versio ja maksullisen version voi ostaa vuodeksi kerrallaan tai pysyvällä lisenssillä, hinta alkaen 102,67 euroa / 1 vuosi / rajatta sivustoja. Premium-versioon on saatavilla hyödyllinen suomenkielinen stemmaustyökalu, joka mahdollistaa huomattavasti tehokkaamman haun. Ominaisuuden ansiosta hakutyökalu osaa tunnistaa avainsanat ja tarjota tuloksia niiden perusteella, vaikka käyttäjä ei olisi kirjoittanut niitä juuri oikeassa muodossa.

Lisäosan omat sivut löydät täältä: www.relevanssi.com

WooCommerce

WooCommerce on ilmainen lisäosa ja maailman suosituin verkkokauppa-alusta. Lisäosan avulla omasta WordPress-sivustosta saa helposti luotua myös verkkokaupan, vaikka kunnollisen kaupan perustaminen vaatii yleensä myös maksullisten lisäosien hankkimista.

WooCommerce logo

Lue lisää WooCommerce-verkkokauppa aiheesta aiemmasta kirjoituksestamme.

Lisäosan omat sivut löydät täältä: woocommerce.com

WP-Rocket

WP-Rocket on maksullinen lisäosa sivuston nopeuttamiseen. Sivuston nopeudella on todella suuri merkitys esimerkiksi konversion kannalta. WP-Rocketin avulla saat sivustollesi käyttöön tehokkaan välimuistin ja monia muita nopeutta parantavia ominaisuuksia, kuten kuvien latautuminen sitä mukaa, kun on tarve (niin kutsuttu lazy load).

WP Rocket logo

Lisäosa mahdollistaa myös tiedostojen minimoinnin, eli esimerkiksi CSS- ja Javascript-tiedostoille tyypillisiä ylimääräisiä merkkejä voidaan poistaa. Lisäosan saa käyttöön vuodeksi alkaen 44 euroa / 1 sivusto. WP-Rocket kuuluu vakiona kaikkiin WP-Cloud-paketteihin ilman lisämaksua!

Lisäosan omat sivut löydät täältä: wp-rocket.me

Yoast SEO

Yoast SEO on ilmainen hakukoneoptimointilisäosa eli se auttaa hakukoneoptimoinnissa. Lisäosa luo esimerkiksi automaattisesti sivukartan (engl. sitemap), joka auttaa hakukonetta indeksoimaan sivuston sisältöä paremmin. Lisäksi se mahdollistaa hakukoneoptimoinnin kannalta tärkeiden metaotsikon ja metakuvauksen muokkaamisen.

Yoast SEO logo

Lisäosasta on saatavilla myös maksullinen versio, joka mahdollistaa esimerkiksi useampien keskeisten avainsanojen lisäämisen artikkeleiden kirjoittamisen yhteydessä. Yoast SEO Premium on saatavilla hintaan 89 euroa + alv. / 1 sivusto / vuosi. Lue tarkemmin Yoast SEO -lisäosasta aiemmasta kirjoituksestamme.

Lisäosan omat sivut löydät täältä: yoast.com