Miten domainin ostaminen onnistuu?

Kaisa Huttunen

Domainin ostaminen on yleensä yksi ensimmäisistä asioita, joka täytyy hoitaa, kun halutaan rakentaa omat kotisivut tai verkkokauppa. Usein domain kannattaa varata heti, kun tietää tarvitsevansa jossain vaiheessa sellaisen, sillä muuten et välttämättä saa enää haluamaasi domainia.

Tässä kirjoituksessa käydään läpi vaiheittain, miten verkkotunnuksen rekisteröinti tehdään.

Miten verkkotunnus rekisteröidään?

Verkkotunnuksen voi rekisteröidä joltain siihen erikoistuneelta palveluntarjoajalta, kuten Zonerilta.

Oman domainin ostaminen etenee yleensä seuraavasti:

  1. Tarkista haluamasi verkkotunnuksen saatavuus.
  2. Valitse vapaana oleva verkkotunnus rekisteröiväksi.
  3. Valitse, kuinka pitkäksi aikaa haluat rekisteröidä verkkotunnuksen kerralla.
  4. Täytä tarvittavat tiedot yrityksestäsi tai itsestäsi.
  5. Tilaa verkkotunnus.

Tarkista verkkotunnuksen saatavuus

Aluksi kannattaa tarkistaa, onko haluttu verkkotunnus saatavilla. Ennen verkkotunnuksen rekisteröintiä kannattaa tutustua myös aiempaan kirjoitukseen siitä, kuinka valita hyvä verkkotunnus.

Voiko varatun verkkotunnuksen rekisteröidä?

Joskus voi tulla myös vastaan tilanne, että haluttu verkkotunnus onkin jo rekisteröity. Etenkin suositumpien verkkotunnuspäätteiden kanssa näin tapahtuu helposti. Katso, miten saat selville verkkotunnuksen omistajan tiedot.

Varattua verkkotunnusta ei voi suoraan rekisteröidä, eikä sitä voi myöskään ostaa esimerkiksi Zonerin kautta. On kuitenkin olemassa erilaisia palveluita ja kauppapaikkoja, joissa myydään varattuja verkkotunnuksia. Niiden hinnat vaihtelevat kympeistä jopa tuhansiin euroihin.

Kannattaa tarkkaan harkita, onko toivottu verkkotunnus todella niin arvokas ja tärkeä, että siitä on valmis maksamaan pyydetyn summan.

Halutun domainin ostaminen

Jos haluttu verkkotunnus on vapaana, voidaan se rekisteröidä omiin tai oman yrityksen nimiin. Tässä kohtaa kannattaa miettiä myös tarvitaanko verkkotunnuksen lisäksi kotisivutilaa, sillä esimerkiksi Zonerin webhotelleissa verkkotunnuksen rekisteröinti sisältyy hintaan.

Jos tarvitaan pelkkä verkkotunnus, voidaan se tietenkin rekisteröidä myös erikseen. Verkkotunnusten hinnat vaihtelevat riippuen halutusta päätteestä, edullisimmillaan ne ovat muutamia kymppejä vuodessa.

Domainin ostaminen onnistuu helposti domain haku työkalun avulla.

Rekisteröintijakson valinta

Seuraavaksi voidaan valita laskutusjakso, joka toimii myös verkkotunnuksen rekisteröintijaksona. Rekisteröintijaksoksi voidaan valita lyhimmillään vuosi ja yleensä pisimmillään viisi vuotta.

Rekisteröintijakso käytännössä määrittää sen, kuinka usein verkkotunnus uusitaan. Zonerin kautta hankitut verkkotunnukset uusitaan automaattisesti, jotta niiden omistajuus säilyy varmasti.

Valitse rekisteröintijakson pituus.

Omien tietojen täyttäminen

Lopuksi täytetään vielä tarvittavat tiedot yrityksestä tai yksityishenkilöstä.

Huomioithan, että verkkotunnuksen omistajan tiedot lisätään oletuksena whois-rekisteriin ja ne ovat oletuksena julkisesti saatavilla. Tiettyjen päätteiden kohdalla on kuitenkin mahdollista ostaa whois-tietojen salaus erillisenä lisäpalveluna.

Kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty, voidaan tilaus lähettää. Olet nyt valmis!

Domainin ostaminen edellyttää tiettyjen tietojen antamista.

Saat meiltä vielä erillisen kuittauksen, kun toivomasi domain nimi on rekisteröity.

Hanki domain helposti Zonerilta

Aloita oman verkkotunnuksen rekisteröinti helposti kirjoittamalla haluamasi domain nimi alla olevaan kenttään.