Parhaat WordPress-teemat

WordPress-teemoja on olemassa todella paljon ja sopivan teeman löytäminen voikin olla yllättävän vaikeaa. Haastattelimme muutamia WordPress-asiantuntijoita ja kysyimme: mikä on paras WordPress-teema ja pyysimme kertomaan myös parhaat suomenkieliset WordPress-teemat. Lisäksi pyysimme vinkkejä siitä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota teemaa valittaessa.

Kysymyksiin vastaamassa viisi WordPress-asiantuntijaa.

Joonas Vanhatapio

 

Joonas Vanhatapio on Zonerin WordPress-liiketoiminnanjohtaja ja WP-Cloudin perustaja.

 

Petra Metsikkö


Petra Metsikkö
on Syyskuu Creative Agencyn luova johtaja, graafinen suunnittelija, webdesigner ja kaikkea siltä väliltä. Sydäntä lähellä on typografia, mustavalkoiset valokuvat ja oivaltava kuvitus.

 

Sami Rantanen


Sami Rantanen
on graafinen suunnittelija ja devaaja lähes kymmenen vuoden kokemuksella. Sami on toiminut Verkkotaikureissa yrityksen perustamisesta lähtien.

 

Niko Vittaniemi Niko Vittaniemi on Suomen suurimman WordPress / WooCommerce Facebook-ryhmän perustaja ja puuhamies Kemistä. Niko on toiminut WordPressin parista jo vuodesta 2011 rakentaen WordPress multisitejä, kotisivuja ja verkkokauppoja oman yrityksensä kautta. Niko on toiminut myös monessa bisnesvetoisessa how-to-yhteisöissä tukena ja kouluttajana.

 

Jaakko Pönttinen Jaakko Pönttinen on omien sanojensa mukaan Mainion Mooseksen kiihkeä yrittäjä, joka kamppailee kanssayrittäjieni rinnalla liiketoiminnan moniulotteisuuden sekä aliarvostettujen julkisesti näkyvien verkko-omistusten maailmassa.

 

Mikä on paras WordPress-teema?

Kysyimme WordPress-asiantuntijoilta, mikä on heidän mielestään paras WordPress-teema tänä vuonna. Kaksi teemaa nousivat selkeästi ylitse muiden, ne olivat Divi ja GeneratePress.

GeneratePress – nopea ja kevyt

GeneratePress - nopea ja kevyt WordPress-teema

Sami: Paras teema on GeneratePress, sillä se on luultavasti markkinoiden kevyin teema. Sivustojen nopeus on valttia, etenkin mobiililaitteilla.

Niko: GeneratePressin ilmaisversion nopeus on ykkösluokkaa: vaikka sivun laittaisi täyteen Facebook-laatikoita, niin hyvällä serverillä ei pääse kovinkaan helposti yli kahden sekunnin latausaikoihin ja se on todella harvinaista.

Muokkausmahdollisuudet kyseisessä teemassa ovat aika peruslaatuiset, mutta mielestäni riittävät etenkin, jos käyttää jotain page builder eli sivurakentajaa työkaluna muutenkin. Itse olen vasta tutustunut Elementor-sivurakentajaan ja se toimii todella hyvin GeneratePress-teeman kanssa.

Jaakko: GeneratePress on verkkokauppa-alusta WooCommercen kanssa erinomaisesti toimiva ja laajentaa hookeillaan WordPressin omien hookien kirjastoa, joten myös edistyneet kehitystoimenpiteet onnistuvat suoraan teeman sisälle. Suosittelen GeneratePress-teeman lisäksi ostamaan GeneratePress Premiumin, joka on GeneratePress-teeman muokkaamista varten tehty lisäosa.

GeneratePress on myös Gutenberg-yhteensopiva. Gutenberg-editori jopa perii editointinäkymäänsä teemaan tehdyt asetukset, kuten fontit, sivuston osien leveydet ja värit. Niinpä rakentaminen on intuitiivista ja hyvin kiinnitetty nykyisen WordPressin omaan sisällöntekotapaan.

Divi – helppokäyttöinen ja monipuolinen

Divi - helppokäyttöinen ja monipuolinen WordPress-teema

Joonas: Henkilökohtaisesti, kun ihmiset kysyvät, mikä on hyvä teema aloittelijalle, suosittelen lähes aina Diviä. Divi on äärimmäisen helppokäyttöinen ja siinä tulee mukana visuaalinen muokkain, jota on nopea ja helppo käyttää. Ammattilaiskoodarit sen sijaan useimmiten ottavat niin sanotun Starter-teeman, jonka päälle rakennetaan täysin haluttu ulkoasu.

Petra: Divi on monipuolinen ja helposti kustomoitavissa. Se skaalautuu hyvin responsiivisesti, ja visuaalisella editorilla sitä voi vielä hienosäätää tarvittaessa. Loppuasiakkaan on myöhemmin helppo itse päivittää sivustoaan visuaalisella drag & drop -editorilla, kun muutoksen näkee reaaliajassa.

Hyvät suomenkieliset WordPress-teemat

Kysyimme myös, mitkä ovat parhaat suomenkieliset WordPress-teemat.

Sami: Elementor-sivurakentaja on täysin suomennettu. Suosittelen siis sitä, jos halutaan toimia ainoastaan suomeksi ja saada käyttöön monipuoliset ominaisuudet, ilman koodaustaitoja.

Joonas: Yhden ensimmäisistä WordPress-sivustoistani kehitin suomalaisen Foxlandin Toivo Lite -nimisellä teemalla. Useimmat suositut kansainväliset teemat on myös käännetty suomeksi, mutta niiden käännösten laatu ei ole parhain mahdollinen.

Niko: Kokonaan suomenkielisiä teemoja on itseasiassa aika vähän, koska suurimmat markkinat ovat englannin kieliset. Suurimman osan teemoista saa kuitenkin käännettyä kielelle kuin kielelle, mikä on hyvä puoli!

Jos joskus tulee vastaan käännöksen tarvetta, suosittelen Loco Translate -lisäosaa, jonka avulla onnistuu niin teemojen kuin lisäosien käännökset kätevästi. Suomenkieliset ilmaiset teemat, mitä itse voisin suositella ovat Storefront ja Astra. Nämä ovat molemmat WooCommerce-verkkokauppaan soveltuvia teemoja.

Petra: Divi on myös hyvä suomenkielinen teema. Hallintapaneeli ja visuaalinen rakentaja on käännetty suomeksi muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta lähes kokonaan.

Jaakko: GeneratePress on paras täysin suomennettu teema.

Mitkä ovat parhaat WordPress teemat?

Miten valita hyvä WordPress-teema?

Lopuksi kysyimme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota WordPress-teemaa valittaessa.

Petra: Monipuolisuuteen ja siihen, että suunniteltu sivuston ulkoasu on näppärä toteuttaa kyseisellä teemalla. Teeman pitää olla myös helppokäyttöinen loppuasiakkaalle.

Sami: Kiinnitän huomiota teeman nopeuteen ja toimivuuteen. Toisaalta, jos halutaan monipuoliset, helposti ja nopeasti muokattavat kotisivut, valitaan käyttöön Elementor-sivurakentaja. Tällä yhdistelmällä saadaan hoidettua niin kevyet kuin laajemmatkin toteutukset, aina suuriin verkkokauppoihin asti.

Niko: Teeman valinnassa kiinnitän huomiota nykyään pääasiassa nopeuteen ja hakukoneoptimointivalmiuksiin. Olen käyttänyt runsaasti esimerkiksi Theme Forestista löytyviä käytetyimpiä teemoja. Näissä on ikävä kyllä myös todella paljon turhaa ja tarpeettomia ominaisuuksia, joka johtaa sivustojen hidastumiseen.

Valmisteemoja katselen myös käyttötarkoituksen mukaan, jos asiakkaan budjetti on rajallinen, niin voidaan kehitystyötä silloin tällöin vähentää käyttämällä valmisteemaa. Tosin tämä on nykyään aika harvinaista, koska ominaisuudet saa rakennettua esimerkiksi Advance Custom Flieds -lisäosalla todella hyvin.

Joonas: Kiinnitän itse huomiota teeman kehittäjään: onko ollut kuinka pitkään kehityksessä, kuinka usein ja milloin viimeksi teemaa on päivitetty. Aktiiviset asennusmäärät ja arvostelut myös aina vaikuttavat valintaan. Lisäksi kannattaa katsoa, mitä sivurakentajaa teema käyttää.

Jaakko: Teemasta annettujen arvioiden on oltava äärimmäisen hyviä ja sen on löydyttävä wordpress.org:in omasta teemavalikoimasta. Teema ei saa itsessään sisältää sivurakentajaa, ja asioiden on oltava kevyitä ja muokattavia. Teema toimii rakentamisen pohjana, ei itse sivustona. Teema ei saa tarvita toimiakseen lisäosia, varsinkaan tuntemattomia tai vähänkäytettyjä.

Teema ei saa olla all-in-one-ratkaisu, jossa on kaikki toiminnot ovat jo valmiina, kuten välimuistit, sosiaalisen median jakonapit, karttaintegraatiot ja hakukoneoptimoinnin. Nämä asiat hankitaan tekijöiltä, jotka ovat erikoistuneet juuri siihen osa-alueeseen.

Huomioi WordPress-teemaa valitessa ainakin nämä:

• Tarkista, että teemaa päivitetään säännöllisesti.
• Katso, millaiset arvostelut teema on saanut.
• Teeman on hyvä olla nopea ja hakukoneoptimoinnin huomioon ottava.

WordPress-teemat kannattaa ensisijaisesti etsiä WordPressin virallisten sivujen kautta. Katso myös ohje: WordPress-ulkoasuteeman asennus.

Kiitos vielä kaikille haastatteluun osallistuneille. Alta löydät vielä haastatteluissa mainitut teemat ja sivurakentajat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest