Domainit .com, .net, .org ja .eu nyt vain 6,60e +alv. / 1.vuosi. Tilaa heti!

Parhaat WordPress-teemat

Kaisa Huttunen

WordPress-teema on usein vaikea valita, koska teemoja on olemassa todella paljon ja aiheseen perehtymättömälle ne voivat vaikuttaa hyvin samanlaisilta.

Halusimme tehdä teeman valinnasta hieman helpompaa, joten haastattelimme muutamia WordPress-asiantuntijoita ja kysyimme: mikä on paras WordPress-teema. Asiantuntijoiden kanssa käydään läpi myös parhaat suomenkieliset WordPress teemat ja vinkit hyvän teeman valintaan.

Jaakko Pöntinen on omien sanojensa mukaan Mainion Mooseksen kiihkeä yrittäjä, joka kamppailee kanssayrittäjiensä rinnalla liiketoiminnan moniulotteisuuden sekä aliarvostettujen verkko-omistusten maailmassa.

Jaakko Pöntinen

Joonas Vanhatapio on Zonerin WordPress-liiketoiminnanjohtaja ja WP-Cloudin perustaja.

Joonas Vanhatapio

Niko Vittaniemi on Suomen suurimman WordPress / WooCommerce Facebook-ryhmän perustaja ja puuhamies Kemistä. Niko on toiminut WordPressin parista jo vuodesta 2011 rakentaen WordPress multisitejä, kotisivuja ja verkkokauppoja oman yrityksensä kautta. Niko on toiminut myös monessa bisnesvetoisessa how-to-yhteisöissä tukena ja kouluttajana.

Niko Vittaniemi

Petra Metsikkö on Syyskuu Creative Agencyn luova johtaja, graafinen suunnittelija, webdesigner ja kaikkea siltä väliltä. Sydäntä lähellä on typografia, mustavalkoiset valokuvat ja oivaltava kuvitus.

Petra Metsikkö

Toni Manninen toimii Mainostoimisto Aatteella hakukoneoptimoinnin ja verkkosivustojen asiantuntijana.

Toni Manninen

Mikä on paras WordPress-teema?

Kun kysyimme WordPress-asiantuntijoilta, mikä on heidän mielestään paras WordPress-teema, kolme teemaa nousivat selkeiksi suosikeiksi: Asta, Divi ja GeneratePress. Erityismaininnan sai myös Kadence-teema, joka on lyhyessä ajassa kohonnut suosituimpien teemojen joukkoon.

GeneratePress – nopea ja kevyt

GeneratePress logo

Niko: ”GeneratePress jatkaa tunnettuun tapaan myös tänä vuonna eräänä todella hyvänä vaihtoehtona WordPress teemoista. Teeman nopeus ja muokattavuus on ykkösluokkaa riippuen siitä käytätkö jotain page builderia kuten Elementoria tai Gutenbergiä joka on nykyään oletuksena käytössä uusissa WordPress asennuksissa.

Huomionarvoisin asia itse Generatepressissä on se, että heillä on todella aktiivinen kehittäjäyhteisö ja avoin oma foorumi saatavilla julkisesti. Mikä on todella harvinaista nykypäivänä: generatepress.com/support

Jaakko: ”GeneratePress on verkkokauppa-alusta WooCommercen kanssa erinomaisesti toimiva ja laajentaa hookeillaan WordPressin omien hookien kirjastoa, joten myös edistyneet kehitystoimenpiteet onnistuvat suoraan teeman sisälle.

Suosittelen GeneratePress-teeman lisäksi ostamaan GeneratePress Premiumin, joka on GeneratePress-teeman muokkaamista varten tehty lisäosa. GeneratePress on myös Gutenberg-yhteensopiva.”

Divi – helppokäyttöinen ja monipuolinen

Divi logo

Joonas: ”Henkilökohtaisesti, kun ihmiset kysyvät, mikä on hyvä teema aloittelijalle, suosittelen lähes aina Diviä. Divi teema on äärimmäisen helppokäyttöinen ja siinä tulee mukana visuaalinen muokkain, jota on nopea ja helppo käyttää. Ammattilaiskoodarit sen sijaan useimmiten ottavat niin sanotun Starter-teeman, jonka päälle rakennetaan täysin haluttu ulkoasu.”

Petra: ”Divi on monipuolinen ja helposti kustomoitavissa. Se skaalautuu hyvin responsiivisesti, ja visuaalisella editorilla sitä voi vielä hienosäätää tarvittaessa. Loppuasiakkaan on myöhemmin helppo itse päivittää sivustoaan visuaalisella drag & drop -editorilla, kun muutoksen näkee reaaliajassa.”

Astra – nopea ja yksinkertainen käyttää

Astra logo

Toni: ”Jos puhutaan valmisteemoista, niin mielestäni ehkä paras WordPress-teema on Astra. Se on yksinkertainen käyttää ja optimoitu nopeasti latautuvaksi, ja siinä on osattu ottaa huomioon myös sen laajennettavuus.

Astra tarjoaa myös erinomaisen tuen Gutenbergille, Elementorille ja muille sivustotyökaluille. Kaiken kaikkiaan erinomainen teema aloittelevalle verkkosivua suunnittelevalle tekijälle tai pienemmälle yritykselle. Jos taas puhutaan siitä, mikä on ehdottomasti paras teema ja mitä me käytämme, niin sehän on tietenkin Aatteen itse koodaama teema.”

Kadence – uusi ja suosittu tulokas

Kadence WP logo

Niko: ”Huomionarvoisin teema tänä päivänä on Kadence, joka on kohonnut lyhyessä ajassa yhdeksi suosituimmista teemoista. Tähän teemaan on alkanut siirtymään pääosa myös Elementoria käyttävistä kehittäjistä. Käytännössä Kadence teema ja sen lisäosat nappaavat osan tutuksi tulleista sekä hyväksi todetuista ominaisuuksista Elementorin puolelta.

Mutta he tekevät kyseiset asiat ja toiminnot uudella tyylillä Gutenbergiä hyödyntäen, mikä tarkoittaa itse käyttäjälle sitä, että sivustot ovat huomattavasti nopeammat Gutebergiä hyödyntäen vs. Elementoria käyttäessä suoraan.

Kadencella on todella aktiivinen FB-ryhmä, johon jokainen on tervetullut kyselemään ominaisuuksista ja muokkauksista. Kyseinen teema on myös erään suurimman wordpress tutoriaalien tekijöiden Adam Preiserin (WPCrafter) silmäterä ja hän auttelee sekä keskustelee käyttäjien kanssa todella aktiivisesti.”

Hyvät suomenkieliset WordPress-teemat

Kysyimme myös, mitkä ovat parhaat suomenkieliset WordPress teemat.

Joonas: ”Yhden ensimmäisistä WordPress-sivustoistani kehitin suomalaisen Foxlandin Toivo Lite -nimisellä teemalla. Useimmat suositut kansainväliset teemat on myös käännetty suomeksi, mutta niiden käännösten laatu ei ole parhain mahdollinen.”

Niko: ”Kokonaan suomenkielisiä teemoja on itseasiassa aika vähän, koska suurimmat markkinat ovat englannin kieliset. Suurimman osan teemoista saa kuitenkin käännettyä kielelle kuin kielelle, mikä on hyvä puoli!

Jos joskus tulee vastaan käännöksen tarvetta, suosittelen Loco Translate -lisäosaa, jonka avulla onnistuu niin teemojen kuin lisäosien käännökset kätevästi. Suomenkieliset ilmaiset teemat, mitä itse voisin suositella ovat Storefront ja Astra. Nämä ovat molemmat WooCommerce-verkkokauppaan soveltuvia teemoja.”

Petra: ”Divi on myös hyvä suomenkielinen teema. Hallintapaneeli ja visuaalinen rakentaja on käännetty suomeksi muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta lähes kokonaan.”

Jaakko: ”GeneratePress on paras täysin suomennettu teema.”

Toni: ”Mikä on sitten paras suomenkielinen teema? Tämä onkin hieman vaikeampi kysymys, koska useimpia teemoja ei ole käännetty 100 % suomeksi, koska yhä edelleen suurimmat markkinat löytyvät englanninkielisiltä markkinoilta. Joten valitsisin tällöin +90 % käännetyn Generate Press -teeman.”

Parhaat WordPress teemat 2021

Miten valita hyvä WordPress-teema?

Lopuksi kysyimme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota WordPress-teemaa valittaessa. Ammattilaisten vinkkien avulla valitset hyvän ja itsellesi parhaiten sopivan WordPress-teeman.

Petra: ”Monipuolisuuteen ja siihen, että suunniteltu sivuston ulkoasu on näppärä toteuttaa kyseisellä teemalla. Teeman pitää olla myös helppokäyttöinen loppuasiakkaalle.”

Niko: ”Teeman valinnassa kiinnitän huomiota nykyään pääasiassa nopeuteen ja hakukoneoptimointivalmiuksiin. Olen käyttänyt runsaasti esimerkiksi Theme Forestista löytyviä käytetyimpiä teemoja. Näissä on ikävä kyllä myös todella paljon turhaa ja tarpeettomia ominaisuuksia, joka johtaa sivustojen hidastumiseen.

Valmisteemoja katselen myös käyttötarkoituksen mukaan, jos asiakkaan budjetti on rajallinen, niin voidaan kehitystyötä silloin tällöin vähentää käyttämällä valmisteemaa. Tosin tämä on nykyään aika harvinaista, koska ominaisuudet saa rakennettua esimerkiksi Advance Custom Flieds -lisäosalla todella hyvin.”

Joonas: ”Kiinnitän itse huomiota teeman kehittäjään: onko ollut kuinka pitkään kehityksessä, kuinka usein ja milloin viimeksi teemaa on päivitetty. Aktiiviset asennusmäärät ja arvostelut myös aina vaikuttavat valintaan. Lisäksi kannattaa katsoa, mitä sivurakentajaa teema käyttää.”

Valitse hyvät WordPress teemat

Jaakko: ”Teemasta annettujen arvioiden on oltava äärimmäisen hyviä ja sen on löydyttävä wordpress.org:in omasta teemavalikoimasta. Teema ei saa itsessään sisältää sivurakentajaa, ja asioiden on oltava kevyitä ja muokattavia. Teema toimii rakentamisen pohjana, ei itse sivustona. Teema ei saa tarvita toimiakseen lisäosia, varsinkaan tuntemattomia tai vähänkäytettyjä.

Teema ei saa olla all-in-one-ratkaisu, jossa on kaikki toiminnot ovat jo valmiina, kuten välimuistit, sosiaalisen median jakonapit, karttaintegraatiot ja hakukoneoptimoinnin. Nämä asiat hankitaan tekijöiltä, jotka ovat erikoistuneet juuri siihen osa-alueeseen.”

Toni: ”Teemaa valitessa kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

  • Teeman koko,
  • jatkokehitysmahdollisuudet,
  • milloin teemaa on viimeksi päivitetty,
  • kuinka pitkään teemaa on tuettu,
  • teeman yhteensopivuus eri lisäosien kanssa,
  • kuinka hyvin teemassa on osattu ottaa huomioon hakukoneoptimointi,
  • rajoittaako teema jotenkin sivuston toimintoja ja/tai käyttöä,
  • tukeeko teema käytettävyysdirektiivejä (tämä tulee korostumaan lähivuosina yhä enemmän),
  • täyttääkö teema omat kriteerit ja soveltuuko se sivuston käyttötarkoitukseen sekä
  • responsiivisuus.”

Valitse virallisten sivujen kautta löytyvä WordPress teema

WordPress-teemat kannattaa ensisijaisesti etsiä WordPressin virallisten sivujen kautta, jotta teema on varmasti luotettava.

Katso myös ohje: WordPress-ulkoasuteeman asennus.

Kiitos vielä kaikille haastatteluun osallistuneille. Alta löydät vielä haastatteluissa mainitut teemat ja sivurakentajat.