Parhaat WordPress-teemat

Kaisa Huttunen

WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä, jota käytetään kotisivujen rakentamiseen. Tyypillisesti WordPress-sivuston rakentamiseen hyödynnetään jonkinlaista ulkoasuteemaa.

Valmiita WordPress-teemoja on olemassa todella paljon ja sopivan teeman löytäminen voikin tuntua todella haastavalta. Tämän takia loimme vuonna 2019 blogin, johon haastattelimme muutamilta WP-asiantuntijoita parhaista teemoista ja niiden valinnasta. Tänä vuonna päivitämme kirjoitusta jo kolmannen kerran.

Tämän blogin avulla saat tietoa asiantuntijoiden mielestä parhaista WordPress-teemoista sekä vinkkejä teeman valintaan.

Rakenna omat WordPress-sivut

Juuso Lötjönen on Zonerin oma WordPress-asiantuntija ja markkinoinnin tekijä, jolla pitkä kokemus sekä WordPress-verkkosivustojen että WooCommerce-verkkokauppojen toteutuksista. Esimerkiksi Zonerin omat sivustot ovat Juuson käsialaa.

Niko Vittaniemi on Suomen suurimman WordPress / WooCommerce Facebook-ryhmän perustaja ja puuhamies Kemistä. Niko on toiminut WordPressin parista jo vuodesta 2011 rakentaen WordPress multisitejä, kotisivuja ja verkkokauppoja oman yrityksensä kautta. Niko on toiminut myös monessa bisnesvetoisessa how-to-yhteisöissä tukena ja kouluttajana.

Paulus Pulkkinen on yksi digimarkkinointitoimisto GOsomen perustajista, joka auttaa asiakkaita verkkosivustojen, hakukoneoptimoinnin ja digimarkkinoinnin kanssa. Omien sanojensa mukaan Paulus syttyy kun pääsee ideoimaan uutta ja ratkaisemaan haasteita. Viime aikoina esimerkiksi digitaalisen myynnin ratkaisut sekä tekoäly ovat olleet lähellä sydäntä.

Teemu Saarelainen toimii johtavana web-kehittäjänä Hutcodella. Hutcode tuottaa ohjelmistokehitys- ja laadunvarmistuspalveluja Lapista käsin.

Mikä on paras WordPress-teema?

Parhaan WordPress-teeman valitseminen ei ole aina asiantuntijoillekaan ihan yksinkertaista, sillä teema kannattaa aina valita kyseisen projektin mukaan. Tällä kertaa mainintoja keräsi Kandence ja Axio Starter. Vuonna 2021 julkaisussa kirjoituksessa suosituimpia teemoja olivat GeneratePress ja Astra.

WordPress/WooCommerce / Suomi / Finland -Facebook ryhmässä tehtiin myös tänä vuonna kyselyä eri teemojen suosiosta. Kaikkiaan kyselyssä on annettu tähän päivään mennessä 172 ääntä, joista Kadence on saanut 23 %. Kadence onkin selvästi kyselyn suosituin teema 4 % erolla jaetulla toisella sijalla tuleviin Hello Elementoriin (19 %) ja Astaraan (19 %) verrattuna. Aiemmin suosittu GeneratePress sai 6 % äänistä. (Lähde: WordPress/WooCommerce / Suomi / Finland -ryhmä).

Kadence

Kadence WP logo

Niko: ”Kadence on mielestäni tällä hetkellä kaikkein ”parhain” teema. Kadence on erittäin mukautuva ja ilmaisenakin versiona se tarjoaa mahdollisuudet esim. Headerin (Yläpalkin) ja Footerin (Alapalkin) muokkaamiseen, mikä yleensä on vain maksumuurin takana. Tietysti PRO version kautta saa myös lisää elementtejä käytettäväksi esim. Headeriin, mutta nämä ei yleensä ole mitenkään välttämättömiä.

Kadencen osalta on myös hyvä, että he keskittyvät ns. olennaiseen eivätkä turhaan lähde rönsyilemään ominaisuuksien kanssa kuten toiset. Monet teemoista lähtevät laittamaan valtavan määrän ominaisuuksia teemaan, jonka jälkeen kokonaisuudesta tulee hallitsematon. Tästä pidän Kadencessa, että perusta on hyvin tehty ja sitä on hyvä jatkaa myös eteenpäin.

Kadence on hyvä vaihtoehto niin Elementorin käyttäjille kuin myös Gutenbergillä rakentavalle porukalle. Muita mainitsemisen arvoisia teemoja on: Hello Elementor, Astra ja GeneratePress.”

Paulus: ”Mielestäni paras WordPress-teema on Kadence. Kadence on helppokäyttöinen ja yksinkertainen teema, jossa on mielestäni kaikki tarvittavat ominaisuudet nykyaikaisen ja nopean sivuston toteutukseen. Isona plussana Kadencessa on yhteensopivuus sekä Elementorin että Gutenbergin kanssa.”

GeneratePress

GeneratePress logo

Juuso: ”Paras teema on GeneratePress. Nopeus, muokattavuus ja käytettävyys on ko. teemassa huippuluokkaa jo pelkästään Gutenberg-lohkoeditorilla. Halutessaan sinne voi asentaa erillisen graafisen editorin (Elementor, Beaver builder jne.), mutta itse suosin WordPressin omaa Gutenbergiä.

GeneratePressiin on olemassa myös maksullinen ”Premium”-lisäosa, jonka avulla saa lisätoimintoja auki mm. ulkoasumallikirjaston, enemmän valmiita muokkausmahdollisuuksia, lisää valikkovaihtoehtoja.

Myös iso plussa GeneratePressissä on Element/hook-osio, joka mahdollistaa hook-komentojen rakentamisen suoraan WordPress-hallintapaneelin puolella. Tällöin niitä ei tarvitse viedä erikseen palvelimelle.”

Axio Starter

Teemu: ”En tiedä parhaasta. Varmasti jossain päin maailmaa on parempi teema kuin meillä, mutta meidän oma teemamme palvelee meitä tällä hetkellä hyvin. Se ei kuitenkaan ole julkisessa jaossa. GitHubista saatavilla on kuitenkin teema, johon meidän teemamme pohjautuu, elikkä Axio Starter.

Kyseessä on hyvin perinteinen teema teknologian puolesta. Käytössä ovat PHP, ACF ja WordPressin lohkoeditori. Kehittäjää palvelee Gulpin avulla toimiva build tooli. Teemassa ei kuitenkaan ole tukea WordPressin uudelle Site Editorille.

Site Editorin puuttuminen ei meitä hirveästi haittaa, koska voimme helposti tehdä sivuston headeriin ja footeriin tarvittavat muutokset koodaamalla, eikä näiden muutosten tekeminen ole useinkaan kovin merkittävä osa projektin työajasta.”

Hyvät suomenkieliset WordPress-teemat

Suurin osa suomalaisista toki osaa englantia myös vallan mainiosta, mutta yhä edelleen kysytään paljon nimenomaan suomenkielisiä teemoja, joten kysyimme aiheesta myös asiantuntijoilta.

Valitettavan harvoista teemoista on suoraan saatavilla suomeksi, vaikkakin ne voi yleensä kääntää suhteellisen helposti. Toisaalta suomenkielisyys voi toisinaan jopa hidastaa tekemistä, kuten Niko Vittaniemi vastauksessa kertoo.

Teeman voi tarvittaessa kääntää suomeksi

Paulus: ”Tämä onkin vähän vaikeampi kysymys, sillä melko harva teema on kokonaan suomalainen tai täysin suomennettu. Suosin itse mielellään tarpeeseen sopivaa teemaa (esim. Kadencea tai Hello Elementoria), ja käännän tarvittaessa teeman suomeksi esim. Loco Translate -lisäosalla.”

Niko: ”Kannattaa ottaa huomioon, että voit itse kääntää teeman kuin teeman eri osiot suomeksi, joten on ihan mahdollista, että asiakkaille näkyvä puoli on suomeksi ja itsessään hallinnointi kuitenkin englanniksi.

Voit myös osallistua teemojen ja lisäosien kääntämiseen ns. globaalien käännösten avulla seuraavasti. Katso WP-oppaan video kääntämiseen osallistumisesta.”

Suomalainen WordPress-teema. Suomenlippu liehuu tuulessa.

Suomenkielisyys voi olla hidaste

Niko: ”Mielestäni on tärkeä mainita etukäteen, että teeman suomalaisuus voi olla myös hidaste seuraavista syistä: Suomenkielisiä teemoja ei ole juurikaan saatavilla ja suomalaisuus itsessään teemoissa voi mahdollisesti hidastaa sivuston rakennusta mielestäni.

Teeman eri osioiden toimintaan on valtavasti hyviäkin tutoriaaleja ja nämä ovat pääosin englanniksi, joita jokainen voi hyödyntää sivustojen kehityksessä. Englantia ei kannata mielestäni pelätä, koska on huomattavasti helpompaa napata oppia todella monista tutoriaaleista, jossa suoraan sanotaan ja näytetään oikeat paikat. 

Suomenkielisten termien miettimisessä menee enemmän aikaa ja käännösvirheitä tulee mahdollisesti vastaan jossain vaiheessa, jos kyseistä käännöstä ei ylläpidetä. Divi on tässä aika hyvä esimerkki, missä ominaisuuksien kasvaessa on käännökset jäänyt huomattavasti jälkeen, eikä monista osioista ota oikein tolkkua, että mikähän vaikuttaa mihinkin osioon. 

Tästä syystä myös ongelmanratkaisu voi olla hitaampaa kuin se normaalisti olisi. Koska lähettäessäsi kuvan ongelmasta, ei todennäköisesti teeman kehittäjän tukitiimi ymmärrä saman tien, missä kohdassa ongelma yleensäkin esiintyy. Näin teeman englanninkielisyys on mielestäni huomattavasti parempi asia ja jouduttaa yleensä sivustojen rakennusta, kun sinulla on myös pääsy kattaviin tutoriaaleihin ja dokumentaatioon.

Jos tarvitset apua eri alueiden / osioiden ymmärtämisessä Suomeksi niin kannattaa pompata suomalaisen WPWoofin Facebook-ryhmän pariin niin autamme sinua eteenpäin.”

GeneratePress on saatavilla suomeksi


Niko: ”Jos välttämättä kuitenkin haluat valita suomennetun teeman niin kannattaa tutustua 98% suomennettuun GeneratePressiin. GeneratePress on monen tekijän luottoteema ja sen kehittämiseen löydät myös paljon oppaita.”

Juuso: ”Teeman asennusvaiheessa se kääntyy automaattisesti suomen kielelle, jos WordPress on määritetty suomeksi. Mutta jos haluaa hyödyntää ulkoasumallikirjaston valmiita ulkoasumalleja, niin ne eivät ole suomeksi. Demosisällöt ovat kuitenkin helposti muutettavissa/vaihdettavissa.”

Miten valita hyvä WordPress-teema?

WordPress-teeman valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä vaikuttaa koko sivuston onnistumiseen merkittävästi. Pyysimme asiantuntijoilta vinkkejä hyvän WordPress-teeman valintaan.

Kartoita tarve

Juuso: ”Kartoittamalla oma tarve. Esimerkiksi:

  • Onko sivuston tarkoitus olla mahdollisimman nopea/kevyt vai mahdollisimman helppo muokata ja käyttää?
  • Pystyykö joku valmis teemoista suoraan tuomaan sivustolle halutut toiminnot ilman erillistä teeman muokkaamista?
  • Onko tarkoitus käyttää ulkoasumallikirjastoja vai rakentaa oma ulkoasu?”

Teeman modulaarisuus on tärkeää kehittäjälle

Teemu: ”Kehittäjän näkökulmasta teeman on mielestäni tärkeää olla modulaarinen, ja erityisesti modulaarisuuteen olen Axio Starterissa ihastunut. Se tarjoaa mahdollisuuden rakentaa eri toiminnallisuuksia ja lisäominaisuuksia selkeiksi kokonaisuuksiksi, joita voidaan kunkin projektin kohdalla jättää pois tai rakentaa lisää vaatimusten mukaan. Lisää perusteluja englanniksi löytyy Axio Starterin dokumentaatiosta.

Teeman valinnassa meillä painoi teeman tuttuus entuudestaan. Meillä oli tiedossa mm. mitä saavutettavuusongelmia teemassa on. Tämä on arvokasta tietoa, koska olen huomannut, että saavutettavuuslupauksiin voi aika harvoin luottaa. Saavutettavuuden selvittely on iso työ teemaa arvioitaessa, mutta sillä säästää korjauksiin tarvittavassa työmäärässä.”

Kannattaa kiinnittää huomiota ominaisuuksiin ja nopeuteen

Paulus: ”Teeman valinnassa kiinnitän huomiota erityisesti sen ominaisuuksiin ja nopeuteen. Valitsen mielelläni teeman, joka on mahdollisimman yksinkertainen, tarpeeseen sopiva, mahdollistaa jatkokehityksen sekä on yhteensopiva eri lisäosien kanssa. Tämän lisäksi teeman asennusmäärät ja arvostelut ovat tärkeässä roolissa arvioitaessa teeman sopivuutta ja luotettavuutta.

Vältän teemoja, jotka sisältävät paljon ominaisuuksia, joita en tarvitse. Ylimääräiset ominaisuudet tekevät sivustosta helposti raskaan ja hitaan.”

WordPress-teeman valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota ominaisuuksiin.

On hyvä tutustua teeman kehittäjiin

Niko: ”Teeman valinnassa kannattaa mielestäni tällä hetkellä tutustua kehittäjään/kehittäjiin sen teeman ympärillä. Kannattaa myös seurata, kuinka he vastaavat tukipyyntöihin foorumeilla ja minkälaisia arvosteluja kyseisellä teemalla on.

Positiivista on, jos kyseiseltä kehittäjältä löytyy omat erilliset foorumit tai Facebook-ryhmä, missä teeman käyttäjät voivat käydä keskustelua teemasta. Tämä helpottaa ongelmanratkaisua ja sivustojen kehittämistä jatkossa. Kannattaa myös seurata WP-oppaan äänestyksiä teemoista, missä käydään vuosittain läpi suosituimpia teemoja.”

Ulkoasuteemojen tulevaisuus

Niko: ”Teemojen maailma on muuttumassa suuresti lähivuosina, koska asiat muuttuvat vieläkin helpommin muokattavampaan suuntaan. Lohkoteemat tulevat olemaan todella avoimia muokkauksien ja sivurakennuksien suhteen, mihin kannattaa myöskin perehtyä. Tällä hetkellä lohkoteemoista Spectra One vaikuttaa mielenkiintoisimmalta, johon kannattaa tutustua, jos haluat nähdä, kuinka tulevaisuudessa sivustoja rakennetaan.”

Valitse virallisten sivujen kautta löytyvä WordPress teema

WordPress-teemat kannattaa ensisijaisesti etsiä WordPressin virallisten sivujen kautta, jotta teema on varmasti luotettava.

Kiitos vielä kaikille haastatteluun osallistuneille. Alta löydät vielä haastatteluissa mainitut teemat.

WordPress-teeman asennus ja päivitys

WordPress-teeman asentaminen on onneksi suhteellisen helppoa ja voit tehdä sen itse vaiheittaisen, miten asennan valmiin teeman WorPressiin -ohjeen avulla.

Jo heti asennuksen jälkeen kannattaa miettiä, miten päivitykset tullaan jatkossa hoitamaan. Päivitysten ajantasaisuus on sivuston toiminnan ja tietoturvan kannalta keskeistä, joten niitä ei pidä missään nimessä laiminlyödä.

Päivityksiä voidaan automatisoida webhotellin asennusohjelman avulla. WP.one-palvelumme sisältää automaattiset päivitykset toimivuustestauksella, joten voit olla huoletta päivitysten suhteen. Maksullisten teemojen kohdalla lisenssiavain tulee kuitenkin olla syötettynä, jotta automaattiset päivitykset toimivat oikein.

Aloita omien WordPress-kotisivujen rakentaminen

Toteuta WordPress-kotisivut helposti ja nopeasti WP.one-palvelulla, valitse alta sopiva paketti. WP.one sisältää muun muassa: verkkotunnukset, sähköpostit, automaattiset päivitykset toimivuustestauksella ja paljon muuta!

  • WP.one Starter
    WP.one Starter
    Hyvä aloituspaketti yrittäjän kotisivuja varten.

    ✓ Verkkotunnus
    ✓ WordPress-asennus
    ✓ 10 Gt levytilaa
    ✓ 1 Gt tietokanta
    ✓ 10 sähköpostia (1 Gt/kpl)

    24 € / kk + alv.
  • WP.one Business
    WP.one Business
    Tehokas peruspaketti verkkokauppiaalle.

    ✓ Verkkotunnus
    ✓ WordPress-asennus
    ✓ 20 Gt levytilaa
    ✓ 2 Gt tietokanta
    ✓ 10 sähköpostia (1 Gt/kpl)

    49 € / kk + alv.