Fi verkkotunnuksia koskeva laki uudistui

Fi verkkotunnuksia koskevassa lainsäädännössä tapahtui merkittävä muutos 01.01.2015, kun uusi Tietoyhteiskuntakaari astui voimaan, korvaten aiemmin säädetyn Verkkotunnuslain (228/2003).

fi verkkotunnus laki
Suurimpana muutoksena, koskien asiakkaitamme, on uusi välittäjämalli, joka edellyttää fi verkkotunnusten rekisteröimisen jatkossa valtuutetun palveluntarjoajan, kuten Zonerin kautta.

Yksittäiset yritykset, sekä yksityishenkilöt, eivät näin ollen voi enää itse rekisteröidä FI verkkotunnuksia 5.9.2016 jälkeen.

Tietoyhteiskuntakaari (917/2014) on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa:
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140917

Muutoksen taustalla on muun muassa halu selkeyttää rekisteröintiä, siirtämällä verkkotunnusten rekisteröinti hoidettavaksi vain Viestintäviraston hyväksymien verkkotunnusvälittäjien kautta. Verkkotunnuksen haltijana toimii jatkossakin suoraan verkkotunnuksen loppukäyttäjä. Muutoksen tarkoitus on selkeyttää myös verkkotunnuksen loppukäyttäjälle Viestintäviraston ja välittäjien rooleja verkkotunnuksiin liittyen.

Zoner on valtuutettu .fi verkkotunnusten välittäjä

Viestintävirasto tulee valvomaan verkkotunnusvälittäjien toimintaa sekä tarvittaessa puuttumaan tilanteeseen, mikäli määräyksiä ei noudatettaisi.

Verkkotunnus tulee siirtää välittäjälle valtuutusavaimen avulla

Mikäli olet jo tilannut verkkotunnuksesi meiltä, toimita verkkotunnuksesi valtuutusavain asiakaspalveluumme: tuki@zoner.fi

Mikäli olet hoitanut verkkotunnustesi rekisteröinnin itse, suosittelemme sinua tilaamaan alkuun tarvittavat verkkotunnuspalvelut meiltä ja olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme ja valtuuttamaan meidät hoitamaan domainrekisteröinnin jatkossa.

Ota yhteys Zonerin asiakaspalveluun:
010 235 6688 (ark. 8.00-18.00)
myynti@zoner.fi

Mistä saan valtuutusavaimen?

Valtuutusavain on toimitettu verkkunnuksen haltijalle domainin ensirekisteröinnin yhteydessä. Valtuutusavain on toimitettu kirjeellä suoraan Viestintävirastolta käsin. Mikäli valtuutusavainta ei enää löydy, voi sen tilata maksutta uudelleen Viestintävirastolta.

Lisätietoja saat Viestintäviraston asiakaspalvelusta:
Puhelin: 0295 390 200 (pvm/mpm), ma-pe 9-15

.FI verkkotunnuksen rajoitukset kevenevät

5.9.2016 jälkeen, .fi verkkotunnuksen rekisteröinnille ei ole ikään tai asuinpaikkaan liittyviä rajoituksia, vaan kuka tahansa taho voi rekisteröidä vapaana olevia .fi verkkotunnuksia. Rekisteröityjen yritysten nimiin ja tavaramerkkiin kohdistuvat suojaukset säilyvät kuitenkin edelleen.

FI verkkotunnus vapautuu myös ulkomaisille yrityksille

Fi verkkotunnusten rekisteröinti vapautuu myös ulkomaisille toimijoille. Näin ollen jatkossa Fi verkkotunnuksen haltijan ei tarvitse olla Suomen kansalainen tai Suomen Kaupparekisteriin merkitty yritys.

Nyt voikin olla korkea aika viimeistään varmistaa, että oman verkkotunnuksen .fi muoto on myös varmasti varattu omaa toimintaa varten. Verkkotunnusten vapauden voi tarkistaa helposti domainhakumme avulla: https://domainhaku.zoner.fi

Tärkeimmät muutokset fi verkkotunnuksien osalta:

  • Verkkotunnuksella on oltava välittäjä, eli palveluntarjoaja
  • Vain välittäjä voi rekisteröidä fi -verkkotunnuksia ja tehdä muutokset verkkotunnuksen tietoihin
  • Välittäjät tarjoavat kaikki fi-verkkotunnukseen liittyvät palvelut
  • Kuka tahansa voi jatkossa olla fi -verkkotunnuksen käyttäjä, eli ikä- ja maarajoitukset poistuvat
  • Verkkotunnuksia, jotka muodostuvat etu- ja sukunimen yhdistelmästä voi jatkossa merkitä vapaasti
  • Muutoksia on myös käytetyissä termeissä:
    https://domain.fi/info/index/fi_uudistuu/uusitoimintamalli/termittutuksi.html

Yllä mainitut muutokset koskevat myös Ahvenanmaan omaa .ax maakuntatunnusta.

Tarvitsetko välittäjän verkkotunnuksellesi?

Tilaa domain

Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se eteenpäin: