Näin tarkistat verkkotunnuksen omistajan tiedot

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, kuinka verkkotunnuksen omistajan tiedot saa helposti tarkistettua ja mitä tietoja verkkotunnuksen osalta on mahdollista nähdä.

Verkkotunnuksen omistajan tiedot on hyvä tarkistaa välillä, sekä tietysti päivittää ne aina niiden muuttuessa. Koska olet muuten itse tarkistanut verkkotunnustesi tiedot?

.fi verkkotunnuksen omistajan tiedot

Kotimaisen .fi verkkotunnuksen omistajan tiedot saa tarkistettua parhaiten Viestintäviraston kotisivuilta, osoitteesta:
https://www.viestintavirasto.fi/fiverkkotunnus.html

fi verkkotunnuksen omistajan tiedot

Toiminto ensisijaisesti tarkistaa, onko kyseinen verkkotunnus vapaana, vai onko se jo rekisteröitynä jollekin taholle. Mikäli verkkotunnus on jo rekisteröity, saat tarkistettua, kuka omistaa domainin painamalla linkkiä: Katso tarkemmat tiedot.

katso verkkotunnuksen omistajan tiedot

Ohessa on esimerkiksi listattuna Zoner.fi verkkotunnuksen tiedot:

kuka omistaa domainin

 • Tila

  Verkkotunnuksen tila kertoo verkkotunnuksen statuksen. Rekisteröity -status tarkoittaa esimerkiksi, että verkkotunnus on aktiivinen ja voimassa.

 • Verkkotunnus rekisteröity

  Tämä kenttä on verkkotunnuksen ensirekisteröinnin ajankohta. Vanhemmissa .fi verkkotunnuksissa tämä merkintä voi helposti olla hieman virheellinen.

 • Voimassaoloaika päättyy

  Voimassaoloajan päättymisaika tarkoittaa ajankohtaa, jolloin nykyinen rekisteröinti päättyy. Mikäli verkkotunnuksen rekisteröintiä jatketaan, päivittyy tämä ajankohta myös eteenpäin.

 • Vapautuu rekisteröitäväksi

  Tämä sarake tarkoittaa ajankohtaa, jolloin verkkotunnus vapautuu yleiseen hakuun, mikäli sitä ei jatkorekisteröidä. Suomalaisilla .fi verkkotunnuksilla on kuukauden suoja-aika rekisteröinnin päätyttyä, jonka aikana nykyinen haltija voi edelleen uusia verkkotunnuksen itselleen.

 • Registry Lock

  Registry Lock mahdollistaa verkkotunnuksen lukitsemisen siten, ettei verkkotunnuksen välittäjä pysty muuttamaan sen yhteystietoja ja nimipalvelimia ilman verkkotunnuksen haltijan hyväksyntää. Verkkotunnuksen haltija voi tarvittaessa toimittaa GSM-numeroonsa saamansa koodin, jolla lukituksen saa purettua. Oletuksena lukitus on pois päältä eli muotoa false.

 • DNSSEC käytössä
  DNSSEC on nimipalvelinjärjestelmän laajennus, jonka tarkoituksena on parantaa nimipalvelun tietoturvaa. Lähtökohtaisesti tämä ei ole käytössä.

Verkkotunnuksen käyttäjän tiedot

Verkkotunnuksen käyttäjän tiedot kertovat, kuka omistaa verkkotunnuksen. Käyttäjän tietoihin listataan myös yleisimmät yhteystiedot sekä nimetty yhteyshenkilö tai osasto verkkotunnuksen omistajan osalta.

Toisin kuin esimerkiksi .com verkkotunnuksessa, ei .fi verkkotunnuksen käyttäjän tietoja voi piilottaa whois suojauksella.

Yksityishenkilön omistama verkkotunnus

Mikäli .fi verkkotunnus on rekisteröity yksityishenkilölle, näytetään omistajan yhteystiedoista vain etunimi ja sukunimi. Muut yhteystiedot ovat oletuksena piilotettu, joskin ne saa halutessaan myös julkisiksi tiedoiksi.
fi verkkotunnus yksityinen omistaja

Verkkotunnuksen välittäjä

Kaikilla .fi verkkotunnuksilla tulee olla 5.9.2016 voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen olla verkkotunnusvälittäjä. Välittäjä hoitaa siis jatkossa .fi verkkotunnuksiin liittyvät toimet, kuten rekisteröinnit ja tietojen päivitykset.

Välittäjä -kenttä kertoo, kenen välityksessä kyseinen verkkotunnus on. Mikäli välittäjä -kenttä on tyhjä (ilmaistaan – merkillä), tulee verkkotunnus siirtää jonkin välittäjän palveluun. Verkkotunnuksen siirtäminen onnistuu puolestaan välittäjän vaihtoavaimella, jonka lähtökohtaisesti saa siis omalta välittäjältään. Tässä tapauksessa, jos välittäjää ei ole, saa välittäjän vaihtoavaimen Viestintäviraston asiakaspalvelusta.

Verkkotunnuksen nimipalvelintiedot

Nimipalvelimet kertovat, minkä palvelun nimipalvelimia verkkotunnukselle sovelletaan. Näiltä nimipalvelimilta sitten suoritetaan DNS tason ohjauksia, joilla muun muassa verkkotunnuksen kävijä- ja sähköpostiliikennettä ohjataan haluttuihin palveluihin.

Muut kuin .fi verkkotunnukset

Viestintäviraston sivuilta löytyy myös whois palvelu, joka näyttää kaikkien verkkotunnusten omistajan, eli whois -tiedot:
https://www.viestintavirasto.fi/fiverkkotunnus/ohjeitajavinkkejakayttajalle/muutkuinfi-verkkotunnukset/whois-palvelu.html

Whois tiedoista löytyvät pääosin samat informaatiot verkkotunnuksen rekisteröinnin ja päättymisajan osalta, sekä verkkotunnuksen haltijan yhteystiedot.

Kaikki verkkotunnuspäätteet eivät välttämättä löydy whois -haulla, vaan joidenkin verkkotunnusten tietoja joutuu hakemaan kyseisen verkkotunnuspäätteen omasta whois-rekisteröistä.

Useimpien yleisten päätason verkkotunnusten (gTLD), kuten .com tai .net verkkotunnusten osalta, on mahdollisuus myös piilottaa verkkotunnuksen omistajan tiedot whois -suojauksella. GDPR-asetuksen jälkeen ovat useimmat verkkotunnusregistrantit myös ruvenneet piilottamaan verkkotunnusten omistajien tietoja ilman erillistä lisäpalvelua.

Haluatko löytää vapaita verkkotunnuksia?

Siirry domainhakuun

Juuso Kataja

Webdesigner, sähköisen markkinoinnin ammattilainen, jonka intohimoihin kuuluvat mm. verkkokaupat, hakukoneoptimointi ja WordPress.

Share
Tweet
Share
Pin
+1