Mitä .fi verkkotunnusten lakimuutos aiheuttaa?

.fi verkkotunnus uudistuu melkoisesti ja uusi .fi lakimuutos tuo tullessaan paljon huomioitavaa. Esimerkiksi jatkossa kaikki hallinnointi tapahtuu virallisen Välittäjän, kuten Zonerin kautta.

Siirto uuteen malliin voi aiheuttaa hämminkiä, joten koostimme toimintaohjeita, miten toimia varsinkin, jos olet myöhään liikkeellä uudistuksen kanssa.

.fi lakimuutos – aikataulu

Ohessa ovat muutoksen tärkeimmät ajankohdat:
verkkotunnuslaki uudistuu

 • 2.9.2016 klo 16:15:
  Verkkotunnusten rekisteröinti katkeaa ja asiakkaiden mahdolliset omat Viestintäviraston asiakastilit sulkeutuvat.

  Rekisteröintiin ja .fi verkkotunnusten hallintaan tulee viikonlopun mittainen katkos, kun Viestintäviraston uusi taustajärjestelmä otetaan käyttöön. Samalla myös kaikki Viestintäviraston domain.fi sivuilta luodut asiakastilit sulkeutuvat lopullisesti.

 • 5.9.2016 klo 10:00:
  Uusi Viestintäviraston rajapinta aukeaa ja .fi verkkotunnusten rekisteröinnin saa jatkossa vain virallisen välittäjän, kuten Zonerin toimesta. Myös muut hallinnolliset toimet, kuten verkkotunnuksen haltijan tietoja sekä nimipalvelinmuutokset hoidetaan jatkossa välittäjän toimesta.

  Viikonlopun aikana tulleet tilaukset ja muutospyynnöt käsitellään normaalisti taas maanantaina klo 10 jälkeen.

 • 7.9.2016 klo 10:00:
  Vanhat .fi verkkotunnuksiin sidotut rajoitukset poistuvat, ja verkkotunnusten rekisteröinti aukeaa myös ulkomaisille henkilöille.

  Erityisesti tämä muutos vapauttaa .fi verkkotunnukset myös ulkomaisten toimijoiden saataville, joten mahdollisesti omaa nimeä kantavat, sekä muut itselle tärkeät, .fi verkkotunnukset kannattaa suojata rekisteröimällä ne itselleen viimeistään ennen tätä ajankohtaa!

  Verkkotunnus ei toki saa jatkossakaan loukata kenenkään toisen suojattua nimeä tai merkkiä, eli toiminimien ja tavaramerkkien suoja säilyy muuttumattomana.

  Kielletyt verkkotunnukset vapautuvat rekisteröitäviksi maanantaina 12.9. klo 10.00
  Aiemmin kiellettyjen verkkotunnusten vapautuminen rekisteröitäväksi siirtyy aiemmasta aikataulusta poiketen maanantaille 12.9. klo 10.00.

  https://www.viestintavirasto.fi/viestintavirasto/ajankohtaista/2016/kielletytverkkotunnuksetvapautuvatrekisteroitavaksivasta12.9..html

Valtuutusavaimet lakkaavat toimimasta 2.9.

Seuraava kappale on erityisen tärkeä, mikäli et vielä ole liittänyt .fi verkkotunnustasi viralliselle välittäjälle.

Verkkotunnusten valtuutusavaimet lakkaavat toimimasta 2.9. klo 16.15. Verkkotunnuksen liittäminen Välittäjälle ennen tätä ajankohtaa tapahtuu juurikin valtuutusavaimen avulla.

Mikäli et ehdi siirtää verkkotunnustasi Välittäjälle tätä ennen, sinun täytyy siirtoa varten tilata Viestintävirastolta vielä erillinen välittäjänvaihtoavain.
Välittäjänvaihtoavain mahdollistaa verkkotunnuksen siirron jatkossa, eli 5.9.2016 jälkeen valtuutusavaimen sijasta, kunhan verkkotunnuksen rekisteröintiaika ei ole ehtinyt umpeutua.

Mitä verkkotunnuksille tapahtuu, jos niille ei ole määritetty välittäjää?

Verkkotunnukset eivät suinkaan heti lakkaa toimimasta, mutta niiden hallinnointi, kuten nimipalvelinten ja yhteystietojen päivitys estyy. Verkkotunnuksia ei myöskään voi jatkorekisteröidä, ennen kuin ne ovat siirretty virallisen välittäjän ylläpidettäviksi.

Kaikkia .fi verkkotunnuksia suositellaan liitettäväksi uuteen Välittäjä -malliin ensitilassa.

Etsitkö verkkotunnuksellesi välittäjää?

Tilaa domain

Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se eteenpäin: