Miten käytän FTP-ohjelmaa webhotellissa?

FTP muodostuu sanoista File Transfer Protocol ja tarkoittaa siis tiedostonsiirtoprotokollaa, jolla siirretään tiedostoja omalta koneelta kotisivuja pyörittävälle palvelinkoneelle.

Tässä ohjeessa käymme läpi, kuinka saat asennettua FTP-ohjelman ja käytettyä sitä webhotellipalveluissamme.

FileZilla-ilmaisohjelman avulla FTP-yhteys on helppo määrittää ja muodostaa. Ensiasennuksen jälkeen yhteyden muodostus tapahtuu helpoimmillaan yhtä nappia painamalla.

FTP-ohjelman asennus

1. Lataa FTP-ohjelma

Lataa alkuun haluamasi FTP-ohjelma koneellesi. Tässä esimerkissä käytämme ilmaista FileZillaa. Ohjelmiston latauslinkin löydät ainakin FileZillan omilta kotisivuilta osoitteesta https://filezilla-project.org/

Huomioithan, että oikea ladattava versio on nimeltään FileZilla Client.

2. Avaa ohjelma ja hyväksy ehdot

Etsi ladattu ftp-ohjelmiston asennustiedostotiedosto koneeltasi ja aloita asennus avaamalla se. Lue ja hyväksy ohjelman käyttöehdot. Ohjelma on julkaistu GNU-lisenssillä, joka tarkoittaa, että ohjelmaa voi vapaasti käyttää ja jakaa ilman maksua.

3. Valitse käyttäjät

Valitse (Windows) käyttäjät, jotka saavat käyttää ftp-ohjelmistoa ja paina seuraava.

4. Valitse FTP-ohjelman asennettavat osat

Valitse mitkä osat ohjelmasta asennetaan käyttöön. Jos haluat, että ohjelma luo myös pikakuvakkeen työpöydällesi, valitse lisäksi Desktop Icon. Paina seuraava, eli next.

5. Valitse sijainti FTP-ohjelman asennukselle

Valitse koneeltasi fyysinen sijainti, johon FTP-ohjelmisto asennetaan. Paina seuraava.

6. Luo oikopolku ja asenna

Voit luoda ohjelmistolle myös oikopolun Windowsin Käynnistä valikkoon. Paina vielä lopuksi Install, eli asenna.

7. FTP-ohjelmiston asennus valmis

Kun ohjelmisto on asentunut koneellesi, saat asennuksen onnistumisesta seuraavankaltaisen ilmoituksen. Paina Finish päättääksesi asennusohjelman. Voit rastittamalla valita, haluatko samalla käynnistää juuri asennetun FTP-ohjelmiston välittömästi.

FTP-yhteyden käyttö webhotellissa

Voidaksesi käyttää FTP-yhteyttä, sinulla täytyy olla myös toimivat FTP-tunnukset palveluusi. Mikäli sinulla on webhotelli tilattuna Zonerin kautta, toimivat saamasi webhotellin pääkäyttäjän tunnukset suoraan myös FTP-tunnuksina. Yritys- ja Teho-webhotellipaketeissa voit luoda tarvittaessa ylimääräisiä FTP-yhteyksiä tunnuksineen webhotellin hallintapaneelista käsin.

Kun FTP-tunnukset löytyvät, avaa FileZilla yhteyden muodostamista varten. Yhteyden voi muodostaa FileZilla-ohjelmassa kahdellakin tapaa. Pikayhdistämisellä tai tallentamalla yhteyden tiedot ohjelmaan.

1. A) Pikayhdistämisen asentaminen

Syötä vaadittavat tiedot ftp-yhteyden muodostamista varten:

  • Isäntä. Isäntä on palvelinkoneen osoite, eli muotoa wwwXX.zoner.fi, jossa XX korvataan palvelimen numerolla. Tämän löydät mm. webhotellin tunnusviestistäsi.
  • Käyttäjänimi. Käyttäjänimeksi toimii joko webhotellin pääkäyttäjän käyttäjätunnus tai erikseen luomasi FTP-yhteyden käyttäjätunnus.
  • Salasana. Syötä joko käyttämäsi pääkäyttäjätilin salasana tai erikseen luomasi FTP-yhteyden salasana.
  • Portti. Webhotelleissa porttina on oletuksena 21. Tämän kentän voi myös jättää tyhjäksi.

Muodosta yhteys valitsemalla Pikayhdistä. Jatkossa löydät ja muodostat yhteyden klikkaamalla Pikayhdistä-painikkeen vieressä olevaa nuolikuvaketta ja valitsemalla avautuvasta listasta yhteyden tunnuksen.

1. B) Yhteyden tallennus ja muodostus Site Manager -toiminnolla

Voit myös tallentaa FTP-yhteydesi tiedot FileZilla ohjelman Site Manageriin. Tämä on kätevää, mikäli sinulla on tarve käyttää usein FTP-yhteyttä tai haluat tallentaa useita eri yhteyksiä. Avaa sivustonhallinta klikkaamalla kuvaketta.

Seuraavaksi voit valita joko valmiin yhteyden tai luoda uuden valitsemalla Uusi sivusto ja määrittämällä yhteyden asetukset kohdalleen.

Vinkki: Salaus-kohdasta voit ottaa salauksen myös pois päältä, jolloin tiedostonsiirto nopeutuu huomattavasti, kun FTP-ohjelma ei jokaisen tiedoston kohdalla muodosta uutta yhteyttä palvelimelle.

Yhdistäminen palvelimelle onnistuu joko avaamalla Site Manager ja valitsemalla yhdistä, tai pienen nuolikuvakkeen kautta.

2. Yhdistäminen ja varmenteen hyväksyminen

Muodostaessasi FTP-yhteyttä, antaa ohjelma eteesi tiedot Zonerin palvelimen käyttämästä sertifikaatista. Hyväksy ja muodosta yhteys valitsemalla OK. Vasemmasta alakulmasta voit myös tallentaa asetuksen, jolla ohjelma muistaa hyväksynnän jatkoa varten, eikä enää kysy aiheesta uudelleen.

3. Muodostetun FTP-yhteyden näkymä ja tiedostojen siirto

Kun FTP-yhteys on muodostettu, saat eteesi kaksi näkymää. Vasemmanpuoleinen näkymä näyttää tiedostot omalla koneellasi ja oikeanpuoleinen näkymä näyttää tiedostorakenteen palvelimella.

Seuraavaksi tulisi oikeanpuoleisessa, eli palvelimen näkymässä, navigoida haluttuun kansioon sekä siirtää halutut tiedostot raahaamalla ne vaikkapa hiirellä joko omalta koneelta palvelimelle tai toisinpäin.

Huomioithan, että kaikki sivuston tiedostot sijaitsevat public_html -nimisessä kansiossa ja ne tulee myös siirtää tähän kansioon.