WordPress-aloitus: Mikä on WordPress ja miten voit aloittaa sen käyttämisen?

Mikä on WordPress?

WordPress on suosittu ja helppokäyttöinen ohjelmisto nettisivujen tai blogin tekoon ja hallintaan. Avoimen lähdekoodin ohjelmistona se on täysin ilmainen käyttää, joten joudut maksamaan vain webhotellista ja verkkotunnuksesta, minkä lisäksi voit halutessasi ostaa maksullisia lisäosia ja teemoja.

WordPressiä käytettiin aluksi vain blogien luomiseen, mutta monien uudistusten jälkeen siitä on tullut todella monipuolinen, ja voit luoda sillä minkälaisen verkkosivuston tahansa. Voit rakentaa harrastus- tai lifestyleblogeja, portfolioita, yrityssivustoja, verkkokauppoja, mobiilisovelluksia ja jäsensivustoja.

Tutustu tähän oppaaseen, niin WordPress-aloitus käy helpommin!

Mistä WordPress-verkkosivusto muodostuu?

WordPress-ydin: Tämä on verkkosivustosi perusta. Se sisältää itse WordPress-ohjelmiston, joka vastaa verkkosivuston sisällön hallinnasta, käsittelee käyttäjien todennukset ja tarjoaa kehyksen teemoille ja lisäosille.

Teemat: Teema määrittää verkkosivustosi yleisen ulkoasun. WordPress-teemat ovat muokattavia malleja, jotka määrittävät, miltä sivustosi näyttää ja miten sen sisältö esitetään. Voit valita tuhansista ilmaisista ja maksullisista teemoista tai voit luoda oman mukautetun teeman.

Lisäosat: Lisäosilla saat lisää toimintoja WordPress-verkkosivustoosi. Niiden avulla voit lisätä sivuille ominaisuuksia, kuten yhteydenottolomakkeita, sosiaalisen median integraatiota, SEO- eli hakukoneoptimointityökaluja, verkkokauppatoimintoja ja paljon muuta. WordPress-lisäosahakemistossa on tuhansia lisäosia.

Sisältö: WordPressin avulla voit luoda ja hallita erityyppisiä sisältöjä, kuten sivuja, artikkeleita, kuvia, videoita ja paljon muuta. Voit järjestää sisältösi luokkiin ja tunnisteisiin navigoinnin helpottamiseksi.

Mediakirjasto: WordPressin mediakirjastossa voit hallita kaikkia sivustosi mediatiedostoja, kuten kuvia, videoita, äänitiedostoja ja asiakirjoja. Voit helposti lisätä mediasisältöä artikkeleihin ja sivuihin kirjastosta.

Käyttäjät ja roolit: WordPress tarjoaa kätevän käyttäjienhallintajärjestelmän, jonka avulla voit määrittää, kuka voi käyttää verkkosivustoasi tai tehdä muutoksia siihen. Voit määrittää käyttäjille eri rooleja (esim. järjestelmänvalvoja, muokkaaja, tekijä, tilaaja), joilla on eritasoiset käyttöoikeudet.

Valikot: Voit luoda mukautettuja valikoita hallitaksesi verkkosivustosi navigointirakennetta. Valikot sisältävät yleensä linkkejä sivuille, artikkeleihin, artikkeleihin ja mukautettuihin linkkeihin. WordPressin avulla voit luoda useita valikoita ja näyttää ne sivustosi eri paikoissa.

Vimpaimet: Vimpaimet(widget) ovat pieniä sisältö- tai toimintolohkoja, joita voit lisätä verkkosivustoosi, yleensä sivupalkkiin tai alatunnisteeseen. Vimpaimet voivat näyttää esimerkiksi viimeisimmät artikkelit, luokat, hakupalkit, sosiaalisen median syötteet ja paljon muuta.

Mukautusvaihtoehdot: WordPress tarjoaa mukautustyökalun, jonka avulla voit tehdä muutoksia teemasi asetteluun ja visuaaliseen ilmeeseen ilman, että sinun tarvitsee muokata koodia. Voit muokata värejä, fontteja, ylä- ja alatunnisteasetuksia ja paljon muuta.

Tietokanta: WordPress tallentaa kaiken verkkosivuston sisällön, asetukset ja käyttäjätiedot tietokantaan. Se käyttää MySQL-tietokantaa näiden tietojen hallintaan.

Pysyvät linkit: Pysyvät linkit ovat sivustosi sivujen ja artikkeleiden URL-osoitteita. WordPressin avulla voit mukauttaa näiden pysyvien linkkien rakennetta, jotta ne olisivat käyttäjä- ja hakukoneystävällisempiä.

Asetukset: WordPressillä on laaja valikoima asetuksia, joiden avulla voit määrittää verkkosivustosi eri osa-alueita, esimerkiksi luku-, kirjoitus- ja keskusteluasetukset, sekä paljon muuta. Näiden asetusten avulla voit hallita sivustosi toimintaa.

”Nämä elementit yhdessä luovat täysin toimivan WordPress-verkkosivuston. Sivustosi suunnittelu, toiminnallisuus ja sisältö vaihtelevat tavoitteidesi ja mieltymystesi mukaan, mutta nämä ydinkomponentit tarjoavat rakennuspalikoita monenlaisten verkkosivustojen luomiseen blogeista ja henkilökohtaisista portfolioista verkkokauppoihin ja yrityssivustoihin.

WordPress-aloitus: Asenna WordPress

Vaihe 1: Valitse hosting-palveluntarjoaja

Ennen kuin voit asentaa WordPressin, tarvitset sivustollesi kotisivutilaa. Voit tilata sitä web-hosting-palveluntarjoajan, kuten Zoner ja one.com (+ WP.one). Valitse tarpeisiisi ja budjettiisi sopiva palvelu ja paketti. Esimerkiksi WP.one on tehokas alusta WordPress-sivuston ylläpitoon.

Vaihe 2: Rekisteröi verkkotunnus

Jos sinulla ei vielä ole verkkotunnusta eli domainia, sinun on rekisteröitävä se valitsemasi hosting-palveluntarjoajan tai jonkin toisen verkkotunnuksia rekisteröivän palvelun kautta.

Vaihe 3: Avaa hosting-ohjauspaneeli

Kun olet tilannut hosting-palvelun ja rekisteröinyt verkkotunnuksesi, kirjaudu hosting-palveluntarjoajasi ohjauspaneeliin. Sieltä voit hallita verkkosivustoasi. Jos käytät WP.one-palvelua, voit kirjautua sinne osoitteessa app.wp.one antamalla sähköpostiosoitteesi.

Vaihe 4: Asenna WordPress

WordPressin asentamisen vaiheet voivat vaihdella palveluntarjoajan mukaan, mutta useimmat tarjoavat yhden napsautuksen WordPress-asennuksia. Etsi ohjauspaneelistasi kohta ”Automaattinen asennus” tai ”Yhden napsautuksen asennus” tai vastaava. Jos käytät WP.one-palvelua, klikkaa hallintapaneelin yläosasta löytyvää linkkiä DNS:

Avattuasi DNS-sivun klikkaa painiketta Lisää verkkotunnus (Add domain):

Lisää verkkotunnuksesi, niin järjestelmä luo sille nimipalvelimen, jonka voit kopioida verkkotunnuksesi tarjoajalle:

Seuraavaksi napsauta linkkiä Sivustot (Sites) WP.one-hallintapaneelin yläosassa. Klikkaa sitten painiketta Lisää sivusto (Add site):

Valitse kahdesta vaihtoehdosta: Luo uusi sivusto (Create new site) tai Siirrä sivusto (Migrate site)

Voit siirtää asennuksen jo olemassa olevalle sivustollesi tai luoda uuden sivuston:

Uuden verkkosivuston asennusta varten sinun tarvitsee vain syöttää DNS:ään lisäämäsi verkkotunnus ja WordPress-verkkosivustosi järjestelmänvalvojan sähköpostiosoite:

Vaihe 5: Avaa WordPress-hallintapaneeli

Kun asennus on valmis, voit käyttää WordPress-hallintapaneeliasi siirtymällä osoitteeseen, joka muodostuu verkkotunnuksestasi, sen verkkotunnuspäätteestä ja osasta ”/wp-admin” (esimerkiksi ”sivustonnimi.com/wp-admin”).

Voit siirtyä WordPress-hallintapaneeliisi helposti myös WP.one-hallintapaneelin kautta: klikkaa ensin auki Sivustot (sivun yläreunassa) ja sen jälkeen napsauta verkkotunnustasi, kuten yotomode.com alla olevassa kuvassa:

Avautuneelta sivulta pääset katsomaan tilisi ja verkkosivustosi Yleiskatsaus-, Asetukset-, Verkkotunnukset-, Käyttäjä-, Tilasto-, Päivitykset ja Paketti-tietoja. Voit myös kirjautua WordPress-hallintapaneeliisi napsauttamalla oikeassa reunassa olevaa WP Admin-painiketta

WordPressin asennus on valmis! Voit nyt ryhtyä rakentamaan sivustoasi WordPress-hallintapaneelissasi.