Webhotellin ja virtuaalipalvelimen erot

Kaikki kotisivut tarvitsevat palvelintilaa, mutta jotkin sivustot vaativat enemmän tehoja ja edistyneempää ylläpitoa kuin toiset sivustot.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi webhotellipalveluiden ja virtuaalipalvelinten eroavaisuuksia sekä listaamme merkkejä, joista tietää, että oma virtuaalipalvelin voisi olla hyvä vaihtoehto.

Mikä ihmeen webhotelli ja virtuaalipalvelin?

virtuaalipalvelimen erot
Webhotelli (englanniksi Shared Hosting Service) on lähtökohtaisesti jaettu ylläpitopalvelu, jossa samalla palvelinlaitteella on useita satoja eri asiakkaita ja sivustoja.

Virtuaalipalvelin (Virtual Personal Server) taas on puolestaan juuri yhdelle asiakkaalle rakennettu ja räätälöity palvelintila.

7 yleisintä eroa webhotellin ja virtuaalipalvelimen välillä

Webhotellin ja virtuaalipalvelimen erot. Ohessa on listattu yleisimpiä eroja webhotellien ja virtuaalipalvelinten osalta:

1. Sähköpostit ja verkkotunnus

Webhotelli on kokonaisvaltainen palvelu, joka sisältää kotisivutilan lisäksi myös sähköpostipalvelut sekä verkkotunnuksen rekisteröinnin ja DNS-hallinnan. Virtuaalipalvelin ei siis suoraan sisällä sähköpostipalveluita tai DNS-hallintaa, vaan nämä kannattaa hoitaa vaikkapa erillisen webhotellin avulla.

2. Hallinnoinnin helppous ja osaamisen vaatimustasot

Webhotelli sisältää useimmiten mukanaan myös helppokäyttöisen hallintapaneelin, jonka käyttöliittymän kautta on helppo tehdä tarvittavia muutoksia palveluun. Virtuaalipalvelimen käyttö vaatii lähtökohtaisesti omaa palvelinosaamista, että halutut suoritteet saadaan tehtyä komentokielisesti.

3. Palvelimen konfigurointi

Webhotellien palvelin palvelee samanaikaisesti satoja asiakkaita. Tästä syystä sen palvelinkonfiguraatiota, kuten esimerkiksi PHP-arvoja, ei voida muuttaa yksittäisen asiakkaan toiveiden tai vaatimusten mukaisesti. Virtuaalipalvelimessa tätä ongelmaa ei ole, vaan virtuaalipalvelimen voi konfiguroida täysin omien tarpeiden mukaisesti.

4. Palvelinohjelmistojen asennukset ja päivitykset

Webhotelli on hyvin simppeli ylläpidon kannalta, koska Zoner hoitaa siihen liittyen kaikki palvelinohjelmistoihin liittyvät päivitykset. Asiakkaan tehtäväksi jää lähinnä huolehtia oman julkaisujärjestelmänsä päivityksistä.

Virtuaalipalvelin puolestaan on enemmänkin alusta, jossa asiakas hoitaa kaikki asennuksiin ja päivityksiin liittyvät askareet, myös palvelinohjelmistojen osalta. Toki meiltä voi aina tilata myös kuukausittaisen virtuaalipalvelimen ylläpitopalvelun.

5. Palvelimen suorituskyky ja suoritusvarmuus

Oma virtuaalipalvelin tarjoaa lähtökohtaisesti webhotellia enemmän suorituskykyä ja -varmuutta, koska palvelimen resursseja ei jaeta yhdenkään muun asiakkaan kanssa. Muiden asiakkaiden ongelmatilanteet eivät myöskään vaikuta oman sivustosi toimintaan, kun käytät virtuaalipalvelinta.

6. Palvelimen skaalautuvuus

Webhotelleissa on kiinteät rajat käytettäville resursseille, kuten levytilalle ja liikennöinnille. Virtuaalipalvelin on taas helposti skaalautuva ylläpitoratkaisu, koska sen levytilaa ja muita resursseja voidaan lisätä todella isoihin määriin. Virtuaalipalvelin siis osaa kasvaa toiminnan ja sivuston kasvun mukana.

7. Palvelimen hinta

Virtuaalipalvelimen omat dedikoidut palvelinresurssit näkyvät suoraan myös palvelun hinnassa. Virtuaalipalvelimen hinta voi helposti olla kymmenkertainen webhotellin hintaan nähden.

Hyvin karkeasti todettuna voidaan siis sanoa, että webhotelli on hyvä ja edullinen ylläpitoratkaisu pienemmille sivustoille ja virtuaalipalvelin on taas oikea ja edistyneempi ratkaisu isommille ja suositummille sivustoille, kuten vaikkapa verkkokaupoille.

Mistä tiedän, että tarvitsen oman virtuaalipalvelimen?

webhotellin ja virtuaalipalvelimen ero
Virtuaalipalvelin voi olla erinomainen ratkaisu sinulle erityisesti jos:

  • Omistat verkkokaupan ja haluat minimoida katkokset ja saada mahdollisimman nopean sivuston.
  • Sivustosi on erittäin suosittu ja sen kävijämäärät lasketaan kymmenissä tuhansissa kuukausittain.
  • Käyttämäsi ohjelmisto vaatii tiettyjä palvelinasetuksia, joita jaetussa webhotelliympäristössä ei voida muuttaa.

Haluatko kuulla lisää virtuaalipalvelimesta ja siihen siirtymisestä?

Kysy lisää asiakaspalvelustamme
010 235 6688 (ark. 8.00 – 18.00) tai myynti@zoner.fi

Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se eteenpäin: