Mikä on webhotelli?

Kaisa Huttunen

Webhotelli (engl. shared web hosting) on kotisivutila, jossa omat kotisivusi, verkkokauppasi tai jokin muu netissä toimiva ohjelmistosi sijaitsee. Joskus siitä käytetään myös suomenkielisiä nimityksiä verkkohotelli tai verkkoisännöinti.

Tässä kirjoituksessa käydään läpi, mikä on webhotelli, mitä eroja niissä voi olla ja miksi kannattaisi valita juuri Zonerin webhotelli.

Käytännössä webhotelli on palvelu, jossa asiakas vuokraa kotisivutilaa joltain siihen erikoistuneelta palveluntarjoajalta, kuten Zonerilta. Tuolla vuokratussa tilassa sijaitsevat kotisivusi ja sen tiedostot. Jos kotisivut tai verkkokauppa olisi talo, olisi webhotelli sen tontti.

Useimmat webhotellit sisältävät kotisivutilan lisäksi myös monia muita tarvittavia palveluita, kuten verkkotunnuksen, sähköpostilaatikoita ja verkkotunnuksen ohjauspalvelut (DNS). Webhotellit ovat edullinen ratkaisu omien kotisivujen perustamiseen ja ne soveltuvat niin yrityksille, yhdistyksille kuin yksityishenkilöillekin.

Periaatteessa kotisivut yritykselle voisi perustaa myös omalle kotona sijaitsevalle palvelimelle, mutta se vaatisi tietenkin melko edistynyttä osaamista. Usein huomattavasti helpompi ja parempi ratkaisu on juuri webhotellin tilaaminen. Tällöin esimerkiksi me Zonerilla huolehdimme kotisivutilasi toiminnasta ja voit keskittyä itse muihin asioihin.

Verkkohotelli eli webhotelli sijaitsee aina fyysiseti jollain palvelimella.

Webhotellin valinta

Eri palveluntarjoajien webhotelleissa voi olla monenlaisia eroja. Osa eroista liittyy yleensä taustalla käytettävään tekniikkaan, osa hinnoitteluun ja osa asiakaspalvelun laatuun.

Kun vertaillaan webhotellipalveluita ja palveluntarjoajia, kannattaa miettiä, mitkä asiat itselle ovat tärkeitä. Toivooko esimerkiksi asiakaspalvelua suomeksi ja millaisia teknisiä vaatimuksia kotisivutilalle tulee käytettävästä ohjelmistosta johtuen.

Valitusta palvelusta kannattaisi kuitenkin selvittää ainakin seuraavat asiat:

  • Mitä kaikkea palvelu sisältää (sisältyvätkö verkkotunnus ja sähköpostit)?
  • Onko palvelussa tarpeeksi levytilaa ja liikennöintiä tarpeisiisi nähden?
  • Pystyykö palvelussa käyttämään haluttua ohjelmistoa?
  • Sisältyykö palveluun SSL-sertifikaatti?
  • Minkälainen hallintapaneeli webhotellissa on? Pystyykö sitä käyttämään itse vai joutuuko aina pyytämään apua?
  • Jos tulevaisuudessa sivusto/verkkokauppa kasvaa, voiko myös webhotellia kasvattaa tehokkaammaksi ja mihin hintaan?
Nainen pohtii kotisivujen rakentamista, sitä varten tarvitaan webhotelli.

Mitä webhotelli sisältää?

Yleensä webhotellit sisältävät kotisivun tarvitsemaa levytilaa, yhden verkkotunnuksen vuosirekisteröinnin ja sähköpostilaatikoita valitun paketin mukaisesti. Kaikki webhotellit sisältävät myös hallintapaneelin, mutta niissä voi olla isojakin eroja. Jos joudut aina pyytämään apua, voi kustannukset helposti nousta.

Lisäksi webhotelli voi sisältää esimerkiksi ilmaisen SSL-sertifikaatin, jonka avulla sivuston ja kävijän välinen liikenne voidaan salata. Webhotelli voi sisältää myös jonkinlaisen asennusohjelman, jolla voidaan asentaa erilaisia sisällönhallintajärjestelmiä tai vaikkapa automatisoida varmuuskopiot.

Levytilan ja liikennöinnin määrät

Webhotellin valinnan yhteydessä puhutaan aina myös levytilasta ja liikennöinnistä, joita pitäisi olla tarpeeksi sivustoa varten. Levytilaa tarvitsee itse sivusto, sen materiaalit ja esimerkiksi sähköposti. Käytetyn levytilan määrään voi jossain määrin itse vaikuttaa, mutta jos sivusto on laaja ja sähköpostia käyttää aktiivisesti tarvitsee levytilaa yleensä enemmän kuin pienelle staattiselle sivustolle.

Liikennöinti puolestaan liittyy siihen, minkä verran tietoa liikkuu sivustosi ja kävijöidesi välillä kuukauden aikana. Tätä määrää lähes poikkeuksetta rajoitetaan webhotelleissa. Tarvittavaa liikkennöintimäärää voi olla hankalaa arvioida, jos tietoa ei voi tarkistaa jo olemassa olevasta webhotellista.

Halvin ei usein ole paras webhotelli

Halvin webhotelli on harvoin se paras ratkaisu, koska useimmat halvat webhotellit ovat jo valmiiksi ylibuukattuja, eli samalle palvelimelle on laitettu liikaa sivustoja. Tällöin muiden sivustojen toiminta vaikuttaa suoraan yhden sivuston toimintaan.

Lisäksi halvimmissa webhotelleissa säästetään usein tukipalveluista, eli mahdollisissa ongelmatilanteissa apua on huonosti saatavilla. Usein ongelmaksi muodostuvat myös itse webhotellipalvelimien nopeus ja sijainti. Jos palvelimet ovat hitaat, vaikuttaa se suoraan myös sivuston nopeuteen. Lisäksi kaukainen fyysinen sijainti voi näkyä viiveenä sivuston latauksessa. Lue tarkemmin kotisivujen latausnopeuden merkityksestä.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että webhotelli on usein väärä paikka säästää, jos sivustolla on yhtään merkitystä yritykselle. Huono webhotelli voi nimittäin pahimmassa tapauksessa vaikuttaa negatiivisesti niin sivuston konversioon kuin hakukonenäkyvyyteenkin.

Mikä on sitten hyvä hinta webhotellille?

Tähän ei tietysti ole mitään absoluuttista vastausta, vaan se riippuu paljon myös tarpeesta. Yleensä laadukkaammat kotimaiset webhotellit maksavat alle 10 euroa / kuukaudessa, jos kyseessä on pienehkö sivusto.

Isommat tai suurempia kävijämääriä tavoittelevat sivustot tarvitsevat puolestaan yleensä jo heti alkuun isomman webhotellin, joka on luonnollisesti myös kalliimpi. Valitsemalla sopivan webhotellin varmistat kuitenkin, ettei webhotelli ainakaan hidasta sivustosi menestystä.

Miksi valita Zoner?

Tarjoamme nopeat ja toimintavarmat webhotellit asiakkaidemme käyttöön. Palvelu sisältää myös verkkotunnuksen ja sähköpostilaatikot samaan hintaan. Webhotellipalvelua voi myös helposti vaihtaa isompaan sivuston ja tarpeen kasvaessa.

Zonerin webhotelleissa on helppokäyttöinen DirectAdmin-hallintapaneeli, joten asikas voi tehdä myös itse monia muutoksia. Kattavan tukiohjeistomme avulla onnistut varmasti. Lisäksi osaava asiakaspalvelumme on apunasi viikon jokaisena päivä, eli et jää yksin mahdollisissa ongelmatilanteissakaan.

Kaikki webhotellipalvelimemme sijaitsevat fyysisesti Suomessa – sijainti on ihanteellinen, jos kotisivuillasi tai verkkokaupassasi käy paljon suomalaisia asiakkaita. Tilaa Zonerin webhotelli nyt riskittä 30 päivän tyytyväisyystakuulla!