WordPress 5 ja Gutenberg – Selviytymisopas

WordPress-julkaisujärjestelmän odotettu, ja hieman pelättykin, 5 versio on juuri ilmoitettu julkaistavaksi itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018.

Tässä kirjoituksessa tutustumme uuteen versioon ja ennen kaikkea sen sisältämään uuteen Gutenberg-sisältöeditoriin.

Mitä päivitys sisältää?

Päivityksen tärkein sisältö on WordPressin tekstieditorin uudistaminen. Jo jonkin aikaa lisäosana testattavana ollut Gutenberg-editori muuttuu siis versiosta 5.0 alkaen WordPressin oletuseditoriksi. Erona vanhaan editoriin Gutenberg tuo käyttöön erilaiset palikat (blocks), joiden avulla käyttäjä voi muokata sivustoaan enemmän page builder -lisäosista tutulla tyylillä. Lisäksi päivityksessä on mukana muutamia kehittäjille tarpeellisia asioita kuten PHP 7.3-yhteensopivuus ja javascript-kielitiedostot.

Jos kaikki menee sujuvasti, et huomaa muuta muutosta kuin uudenlaisen editorin, kun menet seuraavan kerran muokkaamaan sivuillesi uutta sisältöä. Ikävä kyllä muutoksessa piilee myös pieni mahdollisuus sivuston toiminnan häiriöihin ja siksi suosittelen varmistamaan toimivuuden ennen päivittämistä uusimpaan WordPress-versioon.

* Zonerin WordPress-optimoidun WP-Cloud -palvelun sivustojen yhteensopivuus päivityksen kanssa on jo varmistettu asentamalla kaikille Gutenbergia käyttämättömille sivustoille Classic Editor -lisäosan.

Miten selvitän omien nettisivujeni toimivuuden päivityksen kanssa?

Päivitys voi aiheuttaa toimintahäiriöitä teemaan ja lisäosiin niiltä osin, kuin ne käyttävät WordPressin tekstieditoria. Siksi esimerkiksi lisäosat, joita käytetään lyhytkoodien (esim. [plugin-code]) avulla kannattaa tarkastaa huolella. Voit selvittää lisäosan toimivuutta esim. kirjoittamalla Google-hakuun ”teeman / lisäosan nimi WordPress 5.0”, tukifoorumeilta tai kysymällä asiaa suoraan teeman tai lisäosan kehittäjältä.

Helpoin tapa selvittää yhteensopivuus ennen päivitystä, on asentaa sivustolle uuden päivitysversion tärkein osio eli Gutenberg-editori lisäosana. Mikäli käytössäsi on erillinen kehitysympäristö, niin testaus tehdään luonnollisesti ensin siellä.

Ennen asentamista, tai WordPress-version päivittämistä, otetaan sivustolta varmuuskopio. Zonerin webhotelleissa voit hyödyntää varmuuskopiointiin Installatron-asennusohjelmaa, jolla voit ottaa yksittäisiä varmuuskopioita asennuksestasi joko paikallisesti webhotellin levytilaan tai kytkeä varmuuskopiointi Dropbox-tilille.

Näin asennat Gutenberg-editorin

Edellisen WordPress-päivityksen jälkeen ohjausnäkymään tuli tämä kuvanmukainen ilmoitus

gutenberg editori

Klikkaa ”Kokeile Gutenbergiä” ja lisäosa asentuu automaattisesti. Klikkaa vielä ”Aktivoi Gutenberg”, jonka jälkeen siirryt tutustumaan Gutenbergin demosisältöön. Voit testailla erilaisia palikoita ja toimintoja ja tarkastella näkymää esikatselun kautta. Kannattaa ehdottomasti tehdä runsaasti kokeiluja etenkin niiden lisäosien osalta, joiden tiedät käyttävän tekstieditoria toiminnoissaan.

Tarkista lisäosan aktivoimisen jälkeen, onko sivustosi ulkoasuun tullut toimintahäiriöitä tai muutoksia. Jos ongelmia ilmaantuu, pyri selvittämään yhteensopimaton lisäosa tai teema ja kokeile poistaa se käytöstä. Voit etsiä yhteensopimattoman lisäosan tilalle toisen vaihtoehdon tai palauttaa sivuston varmuuskopion ja pitäytyä perinteisessä editorissa saadaksesi lisäaikaa uuteen versioon siirtymiselle.

Entä jos sivuston toimintoihin tulee virheitä uuden editorin myötä? Voinko säilyttää vanhan editorin?

Jos sivustosi toiminnot häiriintyvät etkä saa korjattua niitä lisäosia poistamalla tai et muuten vain ole vielä valmis vaihtamaan Gutenbergiin, voit säilyttää vanhan editorin Classic Editor – lisäosan avulla. Klikkaa yllä näkyvästä ilmoituksesta Asenna perinteinen muokkain ja aktivoi se asennuksen jälkeen.

voit säilyttää vanhan editorin Classic Editor – lisäosan avulla

Voit asentaa perinteisen muokkaimen myös Lisäosat-valikon kautta. Löydät lisäosan nimellä WordPress Classic Editor.

Lisäosa ohittaa WordPress 5.0 -päivityksessä asennettavan Gutenberg-editorin. Huomaa, että lisäosalle luvataan kuitenkin tukea vain 31.12.2021 asti, joten ennen sitä kannattaa hoitaa sivustonsa Gutenberg-valmiiksi.

Miksi WordPress uudistaa editoriaan?

WordPressin oma tekstieditori on ollut peruskäyttäjälle kömpelö ja jäykkä käyttää. Kaikki sivun sisältö laitetaan yhteen pötköön tekstieditorin ruutuun ja eri osioiden siirtäminen paikasta toiseen on ollut leikkaa-liimaa -askartelua tekstien ja kuvien hyppiessä sinne ja tänne. Sisältöä on voinut asemoida ja muokata, jos osaa käyttää lyhytkoodeja (shortcodes) ja teema tukee niitä. Joitakin muokkauksia on voinut tehdä myös käyttäen html-koodeja editorin koodi-välilehdellä. Peruskäyttäjälle koodien käyttö on kuitenkin hankalaa ja siksi WordPress on lähtenyt kehittämään editoriaan page builder -tyyppisempään suuntaan.

Mikä on Page builder?

WordPressiin on tarjolla myös useita muita erilaisia page builder -lisäosia, joiden avulla voit rakentaa helposti näyttäviä sivustoja.

Page builder antaa suunnittelijalle käyttöön erilaisia palikoita ja työkaluja, joita voi sitten muokata ja yhdistellä mielensä mukaan. Palikoiden avulla erilaisten nappuloiden, tekstilaatikoiden, taustakuvallisten osioiden ja vimpainten lisääminen sivulle onnistuu näppärästi ja palikoiden paikkoja voi vaihdella mielin määrin esim. raahaamalla niitä sivulla paikasta toiseen. Suosittuja page buildereita ovat esim. SiteOrigin Page Builder sekä visuaaliset rakentajat Beaver Builder, Elementor ja Divi Builder.

SiteOrigin Page Builder

Yksi vanhimmista ja siksi myös eniten käytetyistä page builder -lisäosista on ujuttanut itsensä mukaan myös monen teeman suositeltuihin asennuksiin. Palikoita muokataan pääasiassa hallintapuolella ja muutokset pitää käydä katsomassa esikatselun kautta. Joitakin muutoksia voi tehdä myös ns. visuaalisessa näkymässä, mutta siinä ei pysty esim. vaihtamaan palikoiden paikkaa samoin kuin muissa visuaalisissa editoreissa. Palikoiden muokkausmahdollisuudet ovat melko vähäiset etenkin, jos et osaa muokata css-koodia. Page builder tarvitsee erikseen asennettavan Widgets bundlen, joka tuo käyttöön 25 erilaista palikkaa ja n. 27 valmista sivurakennetta. Pro-versio (hinta $29) sisältää lisäpalikoita.

SiteOrigin Page Builderin kotisivut:
https://siteorigin.com/page-builder/

Beaver Builder

Visuaalinen Beaver Builder on perusnäppärä työkalu. Näet heti, miltä tekemäsi muutokset näyttävät sivustolla. Palikoilla on runsaasti muokkausmahdollisuuksia ja voit samalla päättää, näkyykö tekemäsi sisältö kaikille kävijöille vai vain tietylle käyttäjäryhmälle. Ilmaisversiossa käytössäsi on vain 6 palikkaa, mutta se riittää jos et kaipaa tekstejä ja kuvaa kummempia vaihtoehtoja. Maksullinen pro-versio (alk. $99) tuo mukanaan 30 lisäpalikkaa, n. 56 valmista sivurakennetta ja mahdollisuuden muokata koko teemaa.

Beaver Builderin kotisivut:
https://www.wpbeaverbuilder.com/

Elementor

Uusimpia tulokkaita tässä lisäosien ryhmässä, mutta onnistuneen toteutuksensa ansiosta se on nopeasti noussut yhdeksi suosituimmista. Elementor on visuaalinen page builder, joka näyttää tekemäsi muokkaukset suoraan niin kuin ne tulevat näkymään sivustolla. Elementorin palikoilla on laajat muokkausmahdollisuudet ja järjestelmä on helppokäyttöinen. Elementorin ilmaisversio tarjoaa 28 erilaista palikkaa ja lisämaksullinen pro-versio (alk. $49) tuo mukaan 30 lisäpalikkaa. Elementorin erikoisuutena on mahdollisuus rakentaa koko teema, mukaan lukien header, footer, blogisivu ja arkistosivut, page builderin avulla. Ilmaisversion mukana tulee n. 40 valmiiksi rakennettua sivurakennetta.

Elementorin kotisivut:
https://elementor.com/

Divi Builder

Divi on maksullinen teema (alk. $89/vuosi sisältäen useita teemoja ja lisäosia), jonka seuraksi on luotu oma page builder -lisäosa. Syy, miksi lisäosa esitellään tässä vaikka ilmaisversio puuttuukin on se, että Divi Builder on täysin omanlaisensa visuaalinen page builder. Käytössäsi on 46 erilaista palikkaa, joista jokaista voi muokata huomattavan laajasti. Voit myös luoda A/B-testauksen suoraan builderista ja muokata palikan ominaisuudet erilaisille ruuduille sopiviksi. Palikoiden välistä tilaa muokkaat yksinkertaisesti vetämällä tai määrittelemällä marginaalit ja toppaukset numeroilla kuten ennenkin. Divi Builderin miinuksena pidetään yleisesti sitä, että ”siitä ei ole paluuta” eli lyhytkoodi-pohjaisena se jättää jälkeensä paljon siivottavaa ja uudelleenmuokattavaa, jos jostain syystä halutaan vaihtaa teemaa.

Divin Builderin kotisivut:
https://www.elegantthemes.com/plugins/divi-builder/

Lisäosan heikkous on kuitenkin aina se, että kyseessä on lisäosa. Se haluaa oman osansa sivuston latausnopeudesta ja voi olla altis hyökkäyksille etenkin, jos lisäosan kehitys ja sitä myöten päivitys lopetetaan. Joskus myös päivitysten yhteydessä voi tulla yhteensopivuusongelmia ytimen, teeman tai muiden lisäosien kanssa.

Gutenberg

WordPressin uusi editori nimettiin suurellisesti kirjapainon keksijän mukaan. Gutenberg on julkaistu tällä hetkellä lisäosana ja käyttäjiä houkutellaan asentamaan se testausta varten. Editorista kerätään samalla käyttäjäpalautetta, jonka perusteella sitä mahdollisesti kehitetään vielä ennen kuin se tuodaan mukaan WordPress-asennuksiin tulevissa päivityksissä. Sen on tarkoitus korvata WordPressin vanha tekstieditori kokonaan WordPress 5 -version mukana.

Gutenberg on huikea parannus verrattuna vanhaan editoriin, mutta se ei vielä yllä muokattavuudessaan erillisten page builder -lisäosien tasolle. Gutenberg antaa kuitenkin esim. blogitekstien kirjoittajalle valtavasti uusia työkaluja tekstin muokkaamiseen ja sivun layoutin järjestelyyn. Saat käyttöösi myös palikoita, joita varten on aiemmin pitänyt etsiä käyttöön lisäosia ja/tai lyhytkoodeja.

Wordpress Gutenberg editori

Gutenbergin perustoiminnot

Gutenberg suurentaa editorin näkymän kattamaan koko ruudun korkeuden. Oikean reunan valikon voi piilottaa klikkaamalla oikean yläkulman rataskuvaketta. Näin saat lähes koko ruudun editorin käyttöön. Oikean puolen valikoita on muutettu hieman. Sivun ja luonnoksen tallentaminen sekä esikatselu löytyvät nyt ruudun yläreunasta. Oikean reunan valikoita on tiivistetty ja osiot saa auki osion otsikkoriviä klikkaamalla. Asetuksiin on tuotu uutena mahdollisuus valita, onko sivulla kommentointimahdollisuutta. Aiemmin tämä toiminto oli artikkelilistauksessa Pikamuokkaus-toiminnon alla.

Sivun otsikko laitetaan sille varattuun ruutuun sivun yläosaan. Voit käyttää editoria vanhan tapaan alkamalla kirjoittamaan kohtaan Add text. Lisää sivulle uusia palikoita (block) klikkamaalla + -merkkiä editorin vasemmassa ylälaidassa. Merkki tulee näkyviin myös lisäämiesi palikoiden alapuolelle. Valitse listalta haluamasi palikka, jolloin se lisätään sivulle. Palikan perusmuokkausvaihtoehdot (koko, väri, jne) avautuvat näytön oikeaan reunaan (jos piilotit asetukset yläpalkista, saat ne näkyviin ko. palikan oikean reunan pisterivistä rataskuvakkeesta) kun palikka on aktiivisena. Joissakin palikoissa saat lisämuokkausvaihtoehtoja (linkit, tekstin asemointi, jne.) myös palikan yläpuolelle.

Palikan oikeassa reunassa näkyvästä pisterivistä löytyvät palikan poistamiseen, tallentamiseen ja kopioimiseen liittyvät toiminnot. Voit tallentaa minkä tahansa palikan lisäämällä sen Reusable blocks listaan, josta se on helppo lisätä toiselle sivulle. Tallentaminen kannattaa silloin, kun haluat kopioida tietyn muotoilun läpi koko sivuston. Palikoiden järjestystä muutetaan palikan vasemmassa reunassa näkyvien nuolien avulla.
Gutenberg palikat

Tärkeimmät palikat

 • Paragraph
  Tekstipalikka
 • Heading
  Otsikkokokoinen teksti
 • Subheading, List ja Quote
  Alaotsikko, listanäkymä ja lainaus
 • Image
  Lisää valokuva
 • Gallery
  Kuvagalleria, joka näyttää valitsemiesi kuvat ruudukossa
 • Cover image
  Kuva, johon voi kirjoittaa päälle tekstin
 • Columns
  Lisää riville rinnakkaisia sarakkeita 2-6 kpl
 • Button
  Nappula
 • Code, Shortcodes ja Custom HTML
  Voit lisätä esim. lisäosan näyttämiseksi tarvittavan lyhytkoodin.

Valikosta löytyy palikat myös mm. erilaisiin koodien ja tiedostojen upotuksiin, vimpainten lisäämiseen ja taulukoiden tekemiseen.

Oma kokemus Gutenberg -editorista

Kaiken kaikkiaan Gutenberg vaikuttaa varsin näppärältä uudistukselta. Itse en ole käyttänyt WordPressin omaa tekstieditoria enää aikoihin sen jäykkyyden takia ja olen pääsääntöisesti turvautunut page builder -lisäosiin saadakseni sivuston ulkoasun näyttävämmäksi. Kuten aiemmin mainitsin, niin Gutenberg ei ihan yllä erillisten lisäosien tasolle muokattavuudessaan ja siksi haluan henkilökohtaisesti odotella vielä mahdollisia tulevia uudistuksia. Minua jäi pääosin häiritsemään sarakkeiden leveyden säätömahdollisuuksien puute ja se, ettei osioille voi lisätä taustakuvaa.

Gutenberg arvostelut

Gutenberg-lisäosa on otettu vastaan ristiriitaisesti ja sille annetuista arvioista n. 2/3 on vähemmän mairittelevia kun taas kolmannes ylistää uudistusta askeleena parempaan. Arvosteluiden perusteella Gutenberg ei vielä mukaudu kaikkiin teemoihin ja se on aiheuttanut sivustojen sekoamisia ja rikkoutumisia. Negatiivisia arvioita ovat antaneet selkeästi myös sellaiset käyttäjät, jotka vertaavat Gutenbergiä muihin page builder -lisäosiin. Positiivista taas on toisten käyttäjien mielestä juuri se, mitä uudistuksella haetaan eli päivitys todella vanhaan ja jäykkään toimintoon.

Suunta on kuitenkin oikea, vaikka kehityksessä jäädäänkin vielä muiden taakse. Monilla sivustoilla tarvitsee uudistuksen jälkeeen yhden tai useammankin lisäosan vähemmän ja sehän on vain positiivinen asia. Minulla Gutenberg tulee varmasti otettua jossain määrin hyötykäyttöön, kunhan sen jakelu aloitetaan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest