WordPress Multisite asennus

Oletko aina halunnut hallita useita eri sivustoja keskitetysti yhden WordPress-asennuksen kautta? Tai vaikkapa halunnut toteuttaa palvelun, jossa sen yksittäiset käyttäjät saavat luotua omia sivustojaan? WordPress multisite-asennuksen avulla tämä onnistuu.

Mikä sitten erottaa multisiten avulla luodut sivustot, omina asennuksinaan tehdyistä, tavallisista WordPress-sivustoista?

Avainsanana toimii keskitetty hallinta, joka tuo osanaan myös rajoituksia yksittäisiä, multisiten alle luotuja, sivustoja kohden. Erilaisia lisäosia ja teemoja on toki edelleen mahdollista ottaa käyttöön sivustokohtaisesti, mutta niiden asennus onnistuu ainoastaan multisite-asennuksen pääkäyttäjän toimesta.

Multisiten käyttöönotto

Helpoin tapa saada multisite-sivusto käyntiin on hyödyntää meidän WordPress-optimoitua WP-Cloud palveluamme. Kun tilaat palvelun multisite-tuella, saat valmiiksi konfiguroidun asennuksen ja huolehdimme myös kaikista WP-päivityksistä puolestasi.

WP Multisite asennus webhotellissa

WordPress-multisite kansiorakenteella
Lähtökohtaisesti WordPress multisite-asennus on mahdollista toteuttaa joko alidomainrakenteella tai kansiorakenteella. Tässä ohjeessa käsittelemme vain kansiorakenteella toimivaa multisitea.

Myös webhotelleistamme löytyvä Installatron-asennusohjelma, tarjoaa vain kansiorakenteisen WP multisiten käyttöönottoa.

Mikäli et vielä ole asentanut WordPressiä

Jos et vielä ole asentanut käyttöösi lainkaan WordPress-julkaisujärjestelmää. Suosittelemme käyttämään asennuksessa Installatron-asennusohjelmaa, joka kysyy osana asennusta, haluatko ottaa multisite toiminnon käyttöösi.

wordpress multisite asentaminen

Katso myös tarvittaessa ohje, itse WordPress-julkaisujärjestelmän asentamiseen:
https://www.zoner.fi/wordpress-julkaisujarjestelman-asennus-webhotelliin/

Mikäli sinulla on jo WordPress-asennus

Mikäli sinulla on jo toimiva WordPress asennus, voit muuttaa sen koska tahansa tavallisesta asennuksesta multisite-asennukseksi.

Ennen muutosta, on hyvä kuitenkin ottaa täydellinen varmuuskopio asennuksestasi ja poistaa päältä kaikki mahdolliset lisäosat. Nämä voi aktivoida uudelleen päälle multisite-verkoston luonnin jälkeen.

Vaihe 1 – Muokkaa wp-config.php tiedostoa

Itse muutos onnistuu lisäämällä alkuperäisen WordPress-asennuksesi wp-config.php tiedostoon seuraavan rivin:

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true );

Vaihe 2 – kirjaudu WordPress-asennuksen hallintapaneeliin

Virkistä seuraavaksi selain tai tyhjennä selainmuisti kokonaan, jonka jälkeen WordPress-sivustosi Työkalut valikon alta löytyy uusi osio nimeltä Verkon asennus.

wordpress multisite verkon asennus

Seuraavalla näkymällä valitaan, minkälaista hakemistorakennetta luotavassa verkostossa käytetään. Valitse Alihakemistot

wordpress multisite hakemistorakenne

Määritä vielä lopuksi verkoston nimi ja ylläpitäjän sähköpostiosoite ja paina Asenna. Saat tämän jälkeen eteesi lisää ohjeita.

Vaihe 3 – muokkaa wp-config.php tiedostoa

Kopioi aluksi saamasi ohjeen mukaiset rivit wp-config.php tiedostoosi

wp multisite wp-config.php

Vaihe 4 – muokkaa .htaccess tiedostoa

Muokkaa seuraavaksi WordPress-asennuksen kansiosta löytyvää .htaccess tiedostoa ohjeen mukaisesti

wp multisite htaccess tiedosto

Vaihe 5 – kirjaudu WordPress asennuksen hallintapaneeliin

Kun muokkaukset tiedostoihin ovat tehty. Kirjaudu uudelleen WordPress-asennuksesi hallintapaneeliin. Löydät ylävasemmalta osion, josta pääset hallinnoimaan uutta verkostoasi.

wordpress multisite asennus

WordPress multisite useilla eri verkkotunnuksilla

WordPress multisite antaa mahdollisuuden käyttää luotuja sivustoja myös täysin erillisillä verkkotunnuksilla. Tämä mahdollistetaan luomalla domainpointereita, eli pointataan haluttu domain ohjautumaan oikean sivuston kansiorakenteeseen.

Huomioithan, että webhotellipalvelluissamme halutut domainit täytyy tilata lisäverkkotunnuksina palveluun ja määrittää domainpointereiksi asiakaspalvelumme toimesta.

Domainpointereina lisätyillä domaineilla, ei myöskään ole mahdollisuutta käyttää sähköposteja saman webhotellin kautta.

Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se eteenpäin: