Concrete5-julkaisujärjestelmä

Kaisa Huttunen

Concrete5 on vähemmän tunnettu julkaisujärjestelmä, jolla on kuitenkin vahva oma kannattajakuntansa. Tässä kirjoituksessa tutustutaan Concrete5:een ja sen ominaisuuksiin. Lisäksi kuulemme kokemuksia julkaisujärjestelmän käytöstä ja sen parhaista puolista kotisivuja rakentaneelta Heikki Ylipaavalniemeltä.

Concrete5 logo

Mikä on Concrete5?

Concrete5 on avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä, jota voidaan käyttää nettisivujen tekoon tai esimerkiksi intranettien alustana. Concreten kehitys alkoi jo vuonna 2003, mutta aluksi sitä kehitettiin suljetun lähdekoodin järjestelmänä. Merkittävä uudistus tehtiin vuonna 2008, kun siirryttiin käyttämään vapaan lähdekoodin MIT-lisenssiä, jolloin myös alusta nimi vaihdettiin nykyiseksi.

Concrete5 ei ole yhtä suosittu kuin muut WordPressin haastajat Joomla ja Drupal. W3 Techin mukaan Concrete5 on käytössä vain noin 0,2% sivustoista, jotka käyttävät alustana jotakin julkaisujärjestelmää.

Jokainen voi osallistua halutessaan julkaisujärjestelmän kehittämiseen. Ohjelmistolla on vielä toistaiseksi vähän kehittäjiä, mutta kehittäjäyhteisölle on olemassa esimerkiksi oma kanava pikaviestisovellus Slackissä ja ohjelmiston sivuilta löytyvä foorumi.

Sivuston rakentamista helpottavia ominaisuuksia

Concreten kehityksen kulmakivinä ovat alusta asti olleet yksinkertaisuus, joustavuus ja monipuolisuus. Sen kehityksessä onkin koko ajan ollut mukana myös julkaisujärjestelmän potentiaalisia käyttäjiä eli esimerkiksi graafikoita ja julkaisijoita.

Concrete5 tarjoaa paljon valmiita työkaluja, kuten responsiivisuus, suomen kielen tuki, tiedostohallinta sekä monipuoliset sisällöt (esimerkiksi tekstit, lomakkeet, kalenterit, videot ja kuvakarusellit). Jokaisen sivun sisältöä voidaan editoida suoraan kyseiseltä sivulta. Yksittäisellä sivulla voi olla useita alueita, joista jokainen koostuu rajattomasta määrästä lohkoja. Näiden lohkojen avulla sivustolle voidaan helposti lisätä erilaisia toimintoja ilman koodaustaitoja.

Tarvittaessa sivusto rakentamiseen voi hyödyntää myös erillisiä lisäosia. Lisäosia on kuitenkin rajatusti saatavilla pienen kehittäjäjoukon takia. Lisäosia löytyy monien julkaisujärjestelmien tapaan sekä ilmaisina että maksullisina. Lisäosat löydät täältä.

Uusin 8.5.1-versio ja tuleva ydinversio 9

Concrete5:n uusin versio 8.5.1 julkaistiin huhtikuussa 2019. Version päivitys toi mukanaan kokonaan uuden ominaisuuden, joka mahdollistaa lokien suodattamisen ajan mukaan. Lisäksi se toi mukanaan useita parannuksia ja ohjelmointivirheiden eli bugien korjauksia.

Uusi ydinversio 9.0.0 on jo kehitteillä, mutta julkaisuaikataulusta ei ole varmuutta.

Kokemuksia Concrete5:n käytöstä

Kysyimme sivujankin Conrete5:llä rakentaneelta Heikki Ylipaavalniemeltä käyttökokemuksia. Heikki on media-alan moniammattilainen, joka työskentelee erilaisten webteknologioiden kanssa. Hän on pääasiassa suuntautunut niin kutsuttuun frontend-kehitykseen. Heikillä on kokemusta sisällönhallintajärjestelmien lisäksi esimerkiksi yhden sivun sovelluksista, kuten AngularJS:stä ja Reactista. Teknologian lisäksi hänellä on journalistin tausta, joten myös sisällöntuotanto on tuttua puuhaa. Concrete5:tä Heikki käyttää pääasiassa WTF Designissä, jossa työskentelee freelancerina ja auttaa webasioissa pääasiassa konsultointiroolissa.

Heikki Ylipaavalniemi

Miksi käytätte Concrete5:tä?

Heikki: ”Siihen päädyttiin alun perin, kun tehtiin laajaa vertailua markkinoilla olevista sisällönhallintajärjestelmistä. Kokeiltiin useita ja kaikissa oli jotain sellaisia ominaisuuksia, jotka aiheuttivat ongelmia ja hankaluuksia. Ne eivät myöskään soveltuneet kovin hyvin monipuolisten taittojen tekemiseen. Concretessa yhdistyi kaikki ne ominaisuudet, joita me sisällönhallintajärjestelmästä halusimme.”

Mitkä ovat sen vahvuudet?

Heikki: ”Concrete5:n ehdottomasti tärkein vahvuus on sen koko arkkitehtuuri. Järjestelmä on rakennettu niin, että sen avulla voi toteuttaa laajasti monipuolisia ja hienoja sivustoja. Mielestäni sen reseptin toimivuudesta kertoo paljon se, että esimerkiksi WordPress ja Drupal ovat menneet uusissa versioissa hyvin saman suuntaisiin ratkaisuihin Gutenbergin ja Layout Builderin avulla. Concrete5:ssä tuo ominaisuus on kuitenkin erittäin viilattu ja toimiva. Kun tähän yhdistetään alustan toimiva sivukartta ja sisältötyyppien attribuutit, saadaan erittäin tehokas yhdistelmä, jolla voidaan hallita sekä rakenteellista sisältöä että monipuolista taittoa.”

Kenelle Concrete5 sopii?

Heikki: ”Se sopii erinomainen kaikenlaiseen käyttöön, mutta mielestäni parhaiten se sopii esimerkiksi mainostoimistojen ja keskikokoisten sivustojen käyttöön. Concrete5 on rakenteeltaan hyvin hierarkinen, joten se ei parhaalla mahdollisella tavalla sovellu erittäin laajojen sivustojen alustaksi (puhutaan useamman tuhannen sivun sivustoista). Tämä johtuu siitä, että periaatteessa kaikki sivut sijaitsevat julkaisujärjestelmän sivukartassa. Tähän on tullut uudemmissa versioissa uusia ominaisuuksia, jotka laajentavat mahdollisuuksia, mutta perusperiaate on yhä sama. Itse suosittelisin Concretea sivustoille, jotka haluavat tehdä monipuolisia sivupohjia ja mahdollisuuden hallita niiden sisältöä laajasti ja tehokkaasti.”

Concrete5 sopii esimerkiksi mainostoimistoihin

Heikki kokosi Concrete5:n plussat ja miinukset:

+ Monipuoliset mahdollisuudet tehdä erilaisia sisältöjä (tekstisisällöt, videot, haitarit, sliderit).
+ Laaja mahdollisuus tehdä erilaisia sisältötyyppejä ja niiden pohjia.
+ Sisäänrakennettu monikielisyys (100% suomeksi).
+ Laadukas tekninen toteutus (helppo laajentaa).
+ Monipuoliset käyttäjäoikeudet.
– Ei niin laaja yhteisö kuin esim. WordPressillä ja Drupalilla.
– Lisäosien määrä rajoitettu.
– Arkkitehtuuri asettaa tiettyjä rajoituksia laajoilla sivustoilla.

Palvelinvaatimukset

Viralliset vaatimukset versiolle 8:

  • suositellaan PHP 7.2 -versiota tai uudempaa (minimissään versio PHP 5.5.9)
  • tietokannoista suositellaan käytettäväksi MySQL versiota 5.1.5 tai uudempaa, myös MariaDB-tietokantaa voi käyttää

Concrete5 webhotelli

Concrete5-pohjaisille sivustoille suosittelemme Zonerin webhotellia, paketin koko kannattaa valita sivuston tarpeen mukaan. Ohjelmisto löytyy Installatron-asennustyökalusta, jonka avulla asentaminen ja päivittäminen onnistuu helposti. Autamme aina mielellämme kaikissa palvelintilan valintaan liittyvissä kysymyksissä.