DNS-tietueiden muokkaus

DNS-tietueiden muokkaaminen tarkoittaa käytännössä vanhan tietueen poistamista ja uuden tietueen lisäämistä DNS-hallinnasta käsin.

Katso myös kirjoitus: DNS-hallinnan lyhyt oppimäärä

Tietue koostuu kolmesta kohdasta, jotka ovat: nimi, tyyppi ja arvo (name, type ja value).

  • Nimi määrittää tietueen nimen, eli esimerkiksi osoitteen, jota DNS-kysely koskee.
  • Tyyppi määrittää minkälaisesta tietueesta on kyse. Katso alempaa kuvaukset yleisimmistä tietueista.
  • Arvo määrittää sen, mitä tietue palauttaa kyselyn tekijälle.

Piste eli . -merkki päättää nimen tai arvon. Mikäli selkokielinen osoite ilmoitetaan ilman . -merkkiä, lisätään useimmissa DNS-hallinnoissa automaattisesti varsinainen verkkotunnus osoitteen perään. Esimerkiksi tietueen nimi www muuttuisi automaattisesti muotoon www.domaintesti.fi, koska sille ei ole määritetty . -merkkiä loppuun. Poikkeuksen tekevät numeraaliset IP-osoitteet, joita ei tarvitse päättää . -merkillä.

Huomioi myös, että www.domaintesti.fi ja domaintesti.fi (ilman www. alkuosaa) ovat kaksi eri osoitetta ja tietuetta. Www on siis vain alidomain, jota usein käytetään ilmaisemaan kotisivujen osoitetta. Tyypillinen virhe on luoda DNS-ohjaus vain www.-etuliitteen sisältävälle osoitteelle, jolloin verkkotunnus ilman www.-etuliitettä ei pahimmassa tapauksessa ohjaudu samaan paikkaan.

Yleisiä tietueita

A tietue (Address record)

A tietueella ohjataan verkkotunnuksen, tai sen alidomainin, liikenne haluttuun IP-osoitteeseen.

CNAME (Canonical Name record)
CNAME ohjaa verkkotunnuksen alidomainin liikenteen johonkin toiseen verkkotunnukseen tai sen alidomainiin.
Huomionarvoista on, että esimerkiksi www. (esim. www.omadomain.fi) lasketaan aliverkkotunnukseksi, jonka liikenteen voisi ohjata vaikkapa yrityksendomain.fi osoitteeseen, mutta omadomain.fi verkkotunnuksen liikennettä, ilman www -etuliitettä, ei pysty ohjaamaan CNAME tietueella.
Toisin kuin A-tietueet, CNAME-tietue ei voi ohjata suoraan johonkin IP-osoitteeseen.

MX-tietue (Mail Exchanger record)
MX-tietueet liittyvät oleellisesti verkkotunnukseen liitettyihin sähköposteihin. MX-tietueiden tarkoitus on siis ohjata sähköpostiliikenne haluttuun palveluun.
Hyvin yleinen harhaluulo on, että verkkotunnuksen sähköpostipalveluiden täytyy sijaita samalla palveluntarjoajalla, kuin verkkotunnus tai esimerkiksi muu webhotelli. Näin ei kuitenkaan ole, ja MX-tietueiden avulla on mahdollista hankkia sähköpostipalvelut mistä tahansa halutusta palvelusta.

TXT tietue (Text record)
TXT tietue on nimenomaisesti tekstiä, joka voidaan lisätä verkkotunnuksen DNS tietoihin. Tämän lisätyn tekstin pohjalta voidaan hyödyntää esimerkiksi erilaisia varmennuksia ulkoisista palveluista. Tekstitietue kirjoitetaan usein ” ” eli lainausmerkkien väliin, erityisesti mikäli sen sisällä on välilyöntejä. Verkkotunnuksella voi olla samanaikaisesti useampia eri TXT tietueita käytössä.

DNS-tietueiden muokkaaminen

Kirjaudu sisään webhotellin DirectAdmin-hallintapaneeliin.

Jos sinulla on kauttamme useampi domain, valitse ensin se domain, johon haluat kohdentaa muokkauksen. Ohje muokattavan domainin valintaan löytyy täältä.

Valitse päävalikosta Tilin hallinta – DNS-hallinta.

Avautuvalla DNS-hallinta -sivulla voit lisätä uusia tietueita sekä poistaa ja muokata olemassaolevia tietueita.

Ennen kuin lisäät uuden tietueen tulee vanha poistaa. Se onnistuu laittamalla valinnan tietueen vasemmassa reunassa olevaan ruutuun ja klikkaamalla Poista.

Uusia tietueita lisätään vihreän Lisää tietue -painikkeen kautta. Muista tallentaa tekemäsi muutokset klikkaamalla Lisää.

Tietuetta pääsee muokkaamaan klikkaamalla tietueen rivillä näkyvää kynä-kuvaketta.

Muutokset tulevat voimaan neljän tunnin kuluessa.