Verkkokaupan siirto vanhasta palvelusta Zonerille

Verkkokaupan siirto palveluntarjoajalta toiselle vaatii suunnittelua ja useita toimintavaiheita, että ongelmilta vältytään ja käyttökatkokset saadaan minimoitua.

Viime aikoina meille on siirtynyt useita verkkokauppoja, joten ajattelin koostaa kirjoitukse, jossa käymme läpi, kuinka verkkokaupan siirtoprosessi viedään läpi mahdollisimman pienellä katkoksella. Jos sinulla ei ole vielä verkkokauppaa, katso vaiheittainen ohje verkkokaupan perustaminen blogista.

Verkkokauppaohjelmiston siirto uuteen palveluun

Verkkokauppaohjelmiston siirto ei teknisesti ole sen vaikeampaa, kuin vaikkapa tavallisen WordPress sivuston siirto. Koska kyseessä on kuitenkin rahaa tuottava sivusto, halutaan käyttökatkoksilta välttyä.

Siirron edellytyksenä on myös, että verkkokauppaohjelmisto toimii itsenäisesti palveluntarjoajasta riippumatta. Kaikkia verkkokauppoja ei siis edes pysty siirtämään, eli mikäli käytät jotain kotisivukonemaista ratkaisua, täytyy koko verkkokauppa käytännössä rakentaa uudelleen, jos haluat vaihtaa palveluntarjoajaa.

Verkkokauppa tulee sulkea siirron ajaksi

Yksinkertaistettuna, verkkokaupan siirto on sen kopioimista vanhalta palvelimelta uudelle palvelimelle. Ennen kopioinnin aloitusta, tulee verkkokauppa sulkea huoltotilaan, ettei sinne voi tallentua uusia tilauksia tai muuta dataa, joka jäisi vanhalle palvelimelle siirron jälkeen.

Tästä syystä siirrossa kannattaa noudattaa huolellista suunnittelua, että katkos jää mahdollisimman lyhyeksi.

Vaihe 1 – Tilaa ja testaa hosting palvelu

Alkuun kannattaa tietysti tilata ja testata uuden hosting -palvelun soveltavuus omalle verkkokauppaohjelmistolle. Verkkokauppaohjelmistot vaativat palvelinkoneilta usein huomattavasti enemmän puhtia, kuin vaikkapa perus WordPress -sivusto, joten halvimmat mahdolliset webhotellit kannattaa heti unohtaa laskuista. Esimerkiksi webhotelli on hyvä vaihtoehto, kun kävijämäärät ovat alle 30 000 kuukaudessa.

Asiakaspalvelumme auttaa mielellään tarvittaessa oikean palvelun valitsemisessa.

Vaihe 2 – Verkkotunnusten siirto

Ratkaisevaa siirron vaiheiden ja katkoksen osalta on, mistä palvelusta käsin verkkotunnusta hallinnoidaan ja siirtyykö se samalla uuden palveluntarjoajan hoidettavaksi. Erityisesti webhotelleissa, verkkotunnus sisältyy usein samaan pakettiin, jolloin on luontevaa siirtää myös verkkotunnuksen hallinnointi ja hoitaa kaikki palvelut jatkossa yhden palveluntarjoajan kautta.

Kun verkkotunnus siirretään, eli sen nimipalvelimet vaihdetaan, kestää päivityksessä 24h, jonka aikana verkkotunnuksen kävijäliikenne voi ohjautua vanhaan tai uuteen palveluun. Joillekin tämä ei välttämättä ole ongelma, mutta omasta mielestäni 24h katkos verkkokaupassa on aivan liikaa. Siksi voimmekin nopeuttaa asiaa DNS-muutoksilla.

Helpoin vaihtoehto lienee alkuun määrittää tilatusta palvelusta, esimerkiksi meiltä tilatun webhotellin, DNS-hallinnan kautta, että verkkotunnuksen www-liikenne ohjautuu vielä takaisin vanhaan palveluun. Tämä onnistuu poistamalla oletuksena olevan domainin nimeä, sekä www etuliitettä, kantavat A recordit, jotka ohjautuvat webhotellipalvelimen IP-osoitteeseen, ja lisäämällä uudet A recordit, joiden arvoksi määritellään vanhan palvelimen IP-osoite. Näin liikenne ohjautuu automaattisesti vanhaan palveluun, vaikka verkkotunnus siirrettäisiin jo Zonerin nimipalvelimille.

Samalla kannattaa myös asettaa DNS-hallinnasta verkkotunnukselle jo valmiiksi pieni TTL, eli Time To Live arvo. Oletuksena arvo on 14400 sekuntia, eli 4h.

ttl arvon asettaminen

Muuta tämä vaikkapa muotoon 600, eli 10minuuttia. Näin verkkotunnuksen nimipalvelinmuutokset päivittyvät ensi kerralla ripeämmin, kun domain ohjataan takaisin Zonerin webhotellipalvelimelle.
Nyt voimme käynnistää domainin siirron. Muistithan myös luoda tässä vaiheessa sähköpostilaatikot webhotellista tai ohjata verkkotunnuksen mx-tietueet haluttuun sähköpostipalveluun.

Vaihe 3 – Verkkokaupan tiedostojen ja tietokannan siirto

Kun verkkotunnus on siirtynyt täysin uuteen palveluun, voidaan seuraavaksi siirtää itse verkkokauppa tiedostoineen ja tietokantoineen.

Sulje aivan aluksi verkkokauppa huoltotilaan tai estä palvelun käyttö jollain muulla tavalla, kuten .htaccess tiedostolla, ettei kukaan pysty tekemään enää tilauksia vanhalla palvelimella sijaitsevalla verkkokaupalla.

Ota tämän jälkeen kopio sivustostasi ja siirrä se uudelle palvelimelle. Mikäli käytät verkkokauppa-alustana avoimen lähdekoodin verkkokauppaohjelmistoa, kuten Magento, Prestashop, OpenCart tai osCommerce, voit hyödyntää myös meidän valmista ohjetta siirtoon.

Voit uudelta palvelimelta avata jo verkkokaupan huoltotilasta, jolloin kaikki on valmista, kun kävijät ohjautuvat uudelle palvelimelle.

Kun verkkokauppa on fyysisesti siirretty, katkaise DNS-ohjaus vanhaan palveluun ja määritä tilalle A-record, joka ohjaa liikenteen uudelle palvelimelle. Koska aiemmin vaihdoimme TTL-arvon muotoon 600, astuu muutos voimaan 10 minuutin kuluessa, jolloin verkkokaupan katkos jäi hyvin lyhyeksi. Muista myös käydä palauttamassa TTL-arvo takaisin default asetukseksi, kun verkkokauppa on onnistuneesti siirretty palveluumme.

Muutoksen voi suorittaa myös toisinpäin, eli verkkotunnuksen voi ohjata myös vanhan palveluntarjoajan DNS-hallinnasta ohjautumaan heti uudelle palvelimelle ja suorittaa verkkotunnuksen nimipalvelinten vaihdon vasta tämän jälkeen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest