WordPress.com kotisivujen siirto webhotelliin

Mikä ihmeen WordPress.com ja WordPress.org? Kuinka suositun julkaisujärjestelmän kaksi eri versiota eroavat toisistaan ja miten sivuston muutto niiden välillä onnistuu.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi WordPress.com ja WordPress.org versioiden eroja, sekä ohjeistamme, kuinka WordPress.com palvelusta luodut kotisivut saa siirrettyä omaan palvelintilaan, eli useimmiten webhotelliin, asennettavaan WordPress-versioon.

WordPress.com ja WordPress.org versioiden erot

Alkuun lienee hyvä selventää, että WordPress julkaisujärjestelmästä on olemassa kaksikin versiota, joka voi helposti tuntua alkuun hämmentävältä. Vaihtoehtoina on kaupallinen, kotisivukonemainen, WordPress.com sekä ilmainen omaan palvelintilaan asennettava niin sanottu WordPress.org -versio.

WordPress.com

WordPress.com on Automattic -nimisen yrityksen omistama ja ylläpitämä palvelu, joka pyörii WordPress julkaisujärjestelmällä.

Myös WordPress.com palvelusta on olemassa maksuton versio, joka mahdollistaa oman sivuston käytön *.wordpress.com muotoisella osoitteella. Oman verkkotunnuksen käyttöä varten vaaditaan jo maksullinen palvelutaso.

Erityisesti monet bloggaajat ja aloittelevat yrittäjät aloittavat ilmaisilla WordPress.com kotisivuilla, jotka vaativat hyvin vähän omaa osaamista alkuun. Kun sivuston vaatimukset kasvavat ja palvelun rajoitukset alkavat tulla vastaan, siirtyvät monet käyttämään taas omaa WordPress.org asennusta.

WordPress.org

WordPress.org versio on ilmainen, omaan palvelintilaan asennettava, ohjelmisto, jonka kehitykseen osallistuvat lukuisat käyttäjät ympäri maailman. Jokainen asennus on yksilöllinen ja täysin kustomoitavissa oman halun ja osaamisen mukaan. Oma asennus tuo myös vastuuta ohjelmiston päivitysten suhteen.

WordPress.org on suoraan myös sivuston osoite, josta julkaisujärjestelmän viralliset kotisivut, ohjeet, käännökset, keskustelufoorumit ja erilaiset ladattavat tiedostot löytyvät.

Sisältöjen siirto WordPress-versioiden välillä

Usein WordPress.com palvelun rajoitusten takia, on tarve siirtyä käyttämään omaan palvelintilaan asennettavaa WP-versiota. Koska järjestelmät ovat lähtökohtaisesti samaa ohjelmistoa, on vaihdos mahdollinen, joskin vaatii pientä työtä.

Alkuun on tärkeä huomioida, että asennettuja lisäosia ja ulkoasuteemoja ei voi siirtää, eli sivusto ei siirry sellaisenaan. Pystyt kuitenkin siirtämään kaikki tuottamasi sisällöt, kuten artikkelit ja sisältösivut WordPressin sisäänrakennettujen tuo/vie -ominaisuuksien avulla.

Seuraavat kohdat ohjeistavat, kuinka siirto onnistuu.

1. Asenna uusi WordPress-asennus

Alkuun tarvitset siis uuden WordPress-asennuksen.

Mikäli tilaat WordPress-optimoidun WP-Cloud -palvelumme, hoidamme asennuksen sekä sisältöjen siirron (vaihe 3.) puolestasi.

Webhotelleissamme taas asennus onnistuu helposti hallintapaneelista löytyvän Installatron asennusohjelman avulla. Täältä löydät ohjeen WordPress-julkaisujärjestelmän asentamiseen.

Mikäli sinulla ei vielä ole webhotellia, löydät vaihtoehtomme täältä:
https://www.zoner.fi/webhotellit/

2. Asenna haluamasi ulkoasuteema ja lisäosat

Seuraavaksi asenna käyttöösi haluamasi ulkoasuteemat ja lisäosat. Voit hyödyntää tähän esimerkiksi suoraan julkaisujärjestelmän sisältä löytyvää WordPress.org pankkia, josta voit hakea ja asentaa tuhansia teemoja, samaan tapaan kuin WordPress.com palvelussakin. Uutena ominaisuutena voit myös asentaa muita kaupallisia lisäosia ja ulkoasuteemoja, joita voit ostaa ja ladata useilta eri myyntisivustoilta.

Määritä myös muut WordPress-asetukset tässä vaiheessa haluamaasi pisteeseen.

3. Hae nykyiset sisältösi WordPress.com palvelusta

Seuraavaksi haetaan sisältö vanhasta palvelusta talteen omalle koneelle.
Kirjaudu oman sivustosi hallintapaneeliin ja valitse osio Työkalut -> Vie.

WordPress Työkalut Vie

WordPress.com tarjoaa kahta erilaista mahdollisuutta siirrolle. Maksullista siirtoa heidän toimestaan rajattujen palveluntarjoajien ylläpitoon sekä ilmaista siirtomahdollisuutta. Valitse näistä ilmainen, eli Free ja Start Export

WordPress Start export

Nyt ohjelma pyytää sinua valitsemaan kaikki sisällöt, jotka haluat sisällyttää vientitiedostoon. Valitse lähtökohtaisesti Kaikki sisältö ja paina Lataa vientitiedosto.

lataa vientitiedosto

Nyt sinun pitäisi saada koneellesi xml-muotoinen tiedosto, joka sisältää sivustosi sisällön.

4. Vie xml-tiedosto uuteen WordPress-asennukseesi

Kirjaudu alkuun uuden WordPress-asennuksesi hallintapaneeliin ja valitse osio Työkalut -> Tuo.

WordPress Työkalut Tuo

Seuraavaksi valitaan mistä lähteestä tuotava aineisto on. Valitse WordPress ja sen alta asenna nyt, mikäli olet ensimmäistä kertaa tuomassa aineistoa tähän asennukseen.

WordPress asenna nyt

Ohjelma pyytää asentamaan alkuun toiminnon, joka mahdollistaa tuonnin. Tämän jälkeen pääset eteenpäin valitsemalla Käynnistä tuontityökalu.

WordPress käynnistä tuontityökalu

Seuraavaksi pääset valitsemaan ja tuomaan aiemmin lataamasi xml-tiedoston asennukseen. Valitse alkuun Selaa -painike, etsi ladattu tiedosto omalta koneeltasi ja valitse Tuo tiedosto.

valitse wxr-tiedosto

Sinun tulee vielä määrittää minkä uuden asennuksen käyttäjätunnuksen alle, vanhat tuotavat kirjoitukset määritetään. Voit määrittää uuden luotavan käyttäjän tai valita pudotusvalikosta jo olemassa oleva käyttäjätunnus.

Lopuksi valitaan kohdasta Tuo liitteet, haluatko, että asennus lataa myös kirjoitusten ja sivujen yhteydessä olevat mediatiedostot uuteen asennukseen.

tuo kirjoittaja

Latauksessa voi kestää jonkin aikaa, jonka jälkeen saat näkyviisi onnistumisesta ilmoituksen.

wordpress tuonti

Nyt sisältöjen pitäisi olla tuotuna uuteen asennukseen. Muista kuitenkin tarkistaa sivuston toiminta huolellisesti läpi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest