Kumpi kannattaa valita: WordPress.org vai WordPress.com?

Kaisa Huttunen

WordPress-julkaisujärjestelmästä on olemassa kaksi erillistä versiota, jotka menevät kyseisestä julkaisujärjestelmästä puhuttaessa helposti sekaisin. WordPress.com on kaupallinen ja kotisivukonemainen ratkaisu, kun taas WordPress.org on omaan palvelintilaan asennetta ilmainen versio.

Tässä kirjoituksessa avataan WordPress.com ja WordPress.org -versioiden merkittävimpiä eroja sekä käydään läpi molempien hyviä ja huonoja puolia.

Perusta WordPress-sivut helposti

WordPress.com

WordPress.com on Automattic-yrityksen omistama ja ylläpitämä palvelu, joka hyödyntää avoimen lähdekoodin WordPress-julkaisujärjestelmää. WordPress.com sisältääkin valitusta palvelutasosta riippuen seuraavat: kotisivutila, päivitykset, oma verkkotunnus ja monia muita ominaisuuksia.

WordPress.comista on olemassa myös täysin maksuton versio, joka mahdollistaa yksinkertaisen sivuston rakentamisen omasivuston-nimi.wordpress.com muotoisella verkkotunnuksella. Oman verkkotunnuksen käyttäminen edellyttää maksullista versiota. Lisäksi WordPress.com näyttää mainoksia sivustoilla, jos ne käyttävät ilmaisversiota tai edullisimpia maksullisia paketteja.

Monet bloggaajat ja aloittelevat yksinyrittäjät saattavat perustaa ensimmäisen sivustosta WordPress.com-palvelun avulla, koska se vaatii melko vähän osaamista. Sivusto vaatimusten kasvaessa monet kuitenkin siirtyvät käyttämään omaa WordPress.org-asennusta, koska sivuston monipuolisempi kustomointi tai lisäosien asentaminen edellyttää aina maksullista pakettia.

Hyvät puolet

+ helppo aloittaa

+ päivitykset hoidetaan puolesta

+ mahdollisuus aloittaa ilmaiseksi

Huonot puolet

– rajallinen muokattavuus järkevän hintaisilla paketeilla

– mainokset omalla sivulla edullisemmissa paketeissa

– riippuvuus palveluntarjoajasta

– ei mahdollisuutta ostaa FI-domainia palvelun kautta

WordPress com ja WordPress org eivät ole sama asia.

WordPress.org

WordPress.org on ilmainen sisällönhallintajärjestelmä, jonka voi asentaa omaan palvelintilaan tai vaikkapa omalle koneelle. Jos sen avulla haluaa rakentaa kotisivut tai verkkokaupan, edellyttää se kotisivutilan ja verkkotunnuksen eli domainin hankkimista. Nämä voidaan kuitenkin ostaa yhtenä pakettina samalta palveluntarjoajalta, alle kymmenellä eurolla kuukaudessa.

Käytännössä WordPress.org on WordPress-julkaisujärjestelmän virallisen sivuston osoite, josta löytyvät esimerkiksi ohjeet, käännökset, keskustelufoorumit ja josta voi myös ladata itse ohjelmiston uusimmat versiot.

WordPress.org antaa lähes täydellisen vapauden sivuston rakentamiseen, apuna voidaan käyttää tuhansia valmiita ulkoasuteemoja ja erilaisia toimintoja mahdollistavia lisäosia. Jos oma osaaminen riittää, voidaan sivuston koodiin tehdä myös suoraan muutoksia.

Vapauden mukana tulee toki myös vastuu, eli esimerkiksi itse WordPressin, ulkoasuteemojen ja lisäosien päivitykset tulee pitää ajan tasalla. Tätä varten on kuitenkin olemassa erityisiä WordPressiä varten suunniteltuja ylläpitopalveluista, joissa myös päivitykset huolehditaan toimivuustestauksineen asiakkaan puolesta. Tällainen on esimerkiksi Zonerin WP.one-palvelu, päivitysten lisäksi se tarjoaa monia muita etuja.

Hyvät puolet

+ ilmainen ohjelmisto

+ avoin lähdekoodi ja vapaa muokattavuus

+ voi vapaasti asentaa lisäosia ja ulkoasuteemoja

+ oman sivuston täysi hallinta, eli voidaan siirtää myös palveluntarjoajalta toiselle

Huonot puolet

– päivitykset täytyy huolehtia itse

– edellyttää erillisen kotisivutilan ja domainin hankkimista

Kumpi on parempi Com vai Org?

Merkittävin ero näiden kahden välillä on muokattavuus ja riippuvuus palveluntarjoajasta. Jos luot sivustosi WordPress.com-palveluun, joudut tyytymään melko suuriin rajoituksiin muokattavuuden osalta, jollet sitten maksa merkittävästi kalliimmasta paketista.

Jos taas valitset itse asennettavan WordPress.orgin, on käytännössä kaikki muokattavissa, jos omat taidot vain riittävät. Toisaalta tällöin tulee myös enemmän vastuuta esimerkiksi päivityksistä. Onneksi nykyään on kuitenkin käteviä ylläpitopalveluita, joissa päivitykset ja muut tekniset asiat voidaan hoitaa puolesta.

Oman WordPress.org-sivuston voi myös helposti siirtää palveluntarjoajalta toiselle. Toki sivuston voi siirtää myös WordPress.com-palvelusta esimerkiksi WordPress.org-sivustoksi, mutta välttämättä kaikkea ei saada siirrettyä ja/tai se voi edellyttää maksullisen paketin hankkimista.

WordPress.com soveltuukin ehkä parhaiten yksinkertaisten harrastesivustojen toteuttamiseen. Jos toiminnasta tulee yhtään ammattimaisempaa tai muokkauksia halutaan tehdä enemmän, on yleensä järkevämpää siirtyä omaan WordPress-asennukseen.

Yksi punainen pelinappula painaa keinulaudan alas, toisessa päässä kolme vihreää pelinappulaa.

Tee WordPress-sivuston perustamisesta helppoa

WP.one-palvelu tekee WordPress(.org)-sivuston perustamisesta ja ylläpitämisestä helppoa. Asennamme WordPressin valmiiksi ja huolehdimme jatkossakin erilaisista sivuston päivityksistä toimivuustestauksineen. Kokeile WP.onea riskittä, meillä on 30 päivän tyytyväisyystakuu!

  • WP.one Starter
    WP.one Starter
    Hyvä aloituspaketti yrittäjän kotisivuja varten.

    ✓ Verkkotunnus
    ✓ WordPress-asennus
    ✓ 10 Gt levytilaa
    ✓ 1 Gt tietokanta
    ✓ 10 sähköpostia (1 Gt/kpl)

    24 € / kk + alv.
  • WP.one Business
    WP.one Business
    Tehokas peruspaketti verkkokauppiaalle.

    ✓ Verkkotunnus
    ✓ WordPress-asennus
    ✓ 20 Gt levytilaa
    ✓ 2 Gt tietokanta
    ✓ 10 sähköpostia (1 Gt/kpl)

    49 € / kk + alv.